Live

Situație tot mai gravă în Noua Caledonie. Crește numărul morților și al răniților în urma revoltelor sângeroase

Data actualizării: Data publicării:
Violențe în Noua Caledonie, FOTO: Profimedia Images

De la zi la zi, bilanțul morților și al răniților crește în Noua Caledonie, devastată de revolte și violențe. Autoritățile sunt în alertă maximă.

Un bărbat a murit şi alţi doi au fost răniţi sâmbătă în Noua Caledonie într-un schimb de focuri la o baricadă înălţată de protestatari, informează AFP, care citează surse apropiate dosarului, potrivit Agerpres.

Bărbatul ucis este un kaldosh, nume date populaţiei locale de origine europeană. Acest deces majorează la şase numărul de morţi în a şasea zi de revolte în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, după decesul a doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone).

În afară de aceşti şase morţi - doi jandarmi şi patru civili, trei kanak şi un kaldosh - au fost înregistraţi sute de răniţi, potrivit autorităţilor.

Aceste violenţe sunt cele mai grave survenite în Noua Caledonie din anii 1980 încoace, pe fondul mişcării de independenţă şi de contestare a unei reforme electorale votate la Paris.

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat reforma cu 351 voturi pentru şi 153 împotrivă. Textul mai trebuie să primească trei cincimi din voturile deputaţilor şi senatorilor ce se vor reuni în Congres la Versailles 'înainte de sfârşitul lui iunie', potrivit preşedintelui Macron. Partizanii independenţei spun că acesta riscă să dilueze şi mai mult votul poporului autohton kanak.

Pentru Paris, Noua Caledonie este importantă din punct de vedere geopolitic, militar, precum şi datorită zăcămintelor de nichel. Teritoriul, situat la circa 1.200 km est de Australia şi unde trăiesc în jur de 270.000 de locuitori, a obţinut o autonomie extinsă prin Acordul de la Nouméa.

Locuitorii au votat să rămână parte a Franţei în fiecare din cele trei referendumuri pe tema independenţei, în 2018, 2020 şi 2021. Cu toate acestea, mişcarea proindependenţă a boicotat ultimul referendum şi a anunţat că nu îi va accepta rezultatul.

Într-o declaraţie comună, principalele partide pro-independenţă, dar şi loialiste din arhipelag au lansat miercuri un "apel la calm şi raţiune".

Forțe suplimentare de poliție au început să ajungă vineri în Noua Calodonie pentru a redobândi controlul asupra capitalei, a anunțat cel mai înalt oficial francez din teritoriul aflat în Pacific.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă sunt folosite în Gaza

Procedura de demitere a lui Emmanuel Macron, cerută de stânga radicală franceză, a fost respinsă în Parlament

Sute de mineri au protestat în fața Guvernului și au amenințat cu grevă generală. Ei sunt nemulțumiți de noua lege a pensiilor

Macron spune că țara sa și-a mobilizat forțele din Orientul Mijlociu pentru a contracara atacul lansat de Iran

Partenerii noștri