Situația din Kosovo: nou eșec al discuțiilor dintre autoritățile de la Belgrad și Priștina. Compromisul propus de UE
Liderii sârb şi kosovar nu au căzut de acord asupra unui nou compromis propus de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în cursul unei noi reuniuni de criză joi la Bruxelles, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Noi am încercat totul” pentru a se ajunge la un compromis între premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, dar a fost „imposibil să reducem diferenţele”, a declarat Borrell, exprimându-şi frustrarea pentru „incapacitatea” celor doi lideri de a se înţelege.
De la războiul care s-a încheiat în 1999 odată cu bombardamentele NATO, relaţiile între Pristina şi Belgrad trec de la o criză la alta.
Serbia refuză să recunoască autoproclamata independenţă în 2008 a fostei sale provincii, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în principal de origine albaneză, cuprinde o comunitate sârbă de circa 120.000 de persoane, care trăiesc în special în nordul Kosovo.
După eşecul discuţiilor similare în iunie, Borrell considera că a găsit o soluţie de compromis, „singura cale realistă” pentru a debloca negocierile, a subliniat el.
Partea sârbă doreşte în prealabil să obţină o formă de asociere a comunităţilor sârbe din nord, în timp ce partea kosovară solicită înaintea oricărei discuţii recunoaşterea de către Belgrad a independenţei Kosovo.
În faţa acestui impas, Borrell a sugerat un „proces în paralel” care să pună în aplicare cele două condiţii puse în faţa negocierilor.
Dar, şi-a exprimat el regretul, premierul kosovar „nu era pregătit să avanseze” în această direcţie.
„În cele din urmă, Serbia a acceptat compromisul UE. Kurti a refuzat şi întâlnirea a luat sfârşit”, a afirmat la rândul său preşedintele sârb.
Borrell a deplâns de asemenea escaladarea tensiunilor în regiune, invitând cele două părţi să ia „măsuri imediate” pentru diminuarea lor.
Nordul Kosovo, unde se concentrează minoritatea sârbă, este scena unor tulburări recurente. Situaţia s-a tensionat brutal acolo în luna mai, când autorităţile kosovare au decis să numească primari albanezi în patru municipalităţi cu o majoritate de etnici sârbi.
Borrell a făcut din nou apel la demisia celor patru primari, „cea mai bună soluţie”, şi la organizarea de noi alegeri.
La sfârşitul lunii mai, circa 90 soldaţi din KFOR, Forţa NATO din Kosovo, au fost răniţi în confruntări cu manifestanţi sârbi. De atunci, calmul a revenit, dar situaţia rămâne deosebit de „instabilă”, a avertizat la 6 septembrie comandantul KFOR, generalul Angelo Ristuccia.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News