Live

Rusia acuză serviciul secret al Ucrainei pentru uciderea fiicei lui Dughin. Asasinul ar fi o femeie

Data actualizării: Data publicării:
Daria Dughin în subsolul combinatului Azovstal. Sursă foto: Twitter

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a acuzat luni serviciile speciale ale Ucrainei că au pus la cale atentatul de sâmbătă în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a relatat agenţia de ştiri Interfax, citată de Reuters.

Cazul asasinării jurnalistei Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideolog al Kremlinului, a fost soluţionat, a anunţat luni Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, la nici două zile de la eveniment.

Crima a fost pregătită şi executată de serviciile speciale ucrainene, a transmis FSB într-un comunicat.

Atentatul ar fi fost comis de o femeie, potrivit FSB

Asasinatul a fost executat de o femeie, membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia, relatează agențiile de presă ruse.

Autoarea este identificată de FSB ca fiind Natalia Vovk, cetățean ucrainean, născută în 1979.

Aceasta ar fi sosit în Rusia la 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. „În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură 'Tradiţii', unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a stabilit serviciul secret rus.

„Pe 21 august, după explozia comandată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia”, detaliază FSB.

Pentru a-şi planifica crima şi a culege informaţii despre stilul de viaţă al Dariei Dughina, Vovk a închiriat un apartament la Moscova în aceeaşi clădire unde locuia şi victima.

În spionarea Dariei Dughina agenta ucraineană a folosit şi un autoturism Mini Cooper, căruia i-a schimbat mai multe plăcuţe de înmatriculare. Astfel, potrivit FSB, la intrarea în Rusia vehiculul avea un număr de înmatriculare al Republicii Populare Doneţk (provincia separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, n.red.), la Moscova a circulat cu un număr kazah, iar la ieşirea din Rusia vehiculul avea un număr ucrainean.

Daria Dughina a fost ucisă sâmbătă seara când un presupus dispozitiv exploziv amplasat în maşina pe care o conducea a fost detonat. Apropiații Kremlinului au numit evenimentul un atentat cu mașină-capcană care îl viza, de fapt, pe tatăl ei. 

Ucraina a negat implicarea în atac, iar Ilya Ponomarev, fost deputat rus, a declarat duminică că în spatele asasinatului se află grupuri interne care se opun guvernării lui Putin, transmite BBC News.

Citește și: Aleksandr Dughin a fost internat în spital, după moartea fiicei sale (Nexta)

Kievul neagă faptul că are vreo legătură cu atacul

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată. Podoliak a apreciat, în schimb, că Rusia a început „să se dezintegreze intern” şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere, potrivit Agerpres. 

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională” asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut Podoliak. 

Aleksandr Dughin, tatăl Dariei, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei. 

Influenţa lui Dughin, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit temă de speculaţii, în contextul în care unii observatori ai Rusiei apreciază că influenţa sa este semnificativă, în timp ce alţii o consideră minimă. 

Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că avea 30 de ani, susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina. Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International - calificat de SUA drept „un mijloc de dezinformare” -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite. 

Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), autoproclamată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina, transmite AFP. „Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica lui”, a scris Puşilin pe reţeaua sa Telegram. 

La rândul său, senatorul rus Andrei Klişas a calificat atentatul drept un „atac inamic” şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a autorilor materiali şi intelectuali, potrivit EFE.

Misterioasa grupare care s-ar afla în spatele morții Dariei Dughina îi îndeamnă pe ruși la revoltă: „Putin e un criminal de război”

Armata Națională Republicană, despre care un fost deputat rus spune că s-ar afla în spatele uciderii Dariei Dughina, a lansat un manifest pe Telegram prin care îi îndeamnă pe ruși să se revolte împotriva lui Vladimir Putin. În manifest se spune că președintele rus eu un „criminal de război” și un uzurpator al puterii. 

„Noi, activiști, militari și politicieni ruși, acum partizani și luptători ai Armatei Naționale Republicane, îi scoatem în afara legii pe provocatorii de război, tâlharii și asupritorii popoarelor Rusiei. Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război, care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens”, se arată în manifestul publicat pe canalul de Telegram Rospartizan. 

„Credem că oamenii lăsați fără drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi! Scopul nostru este să oprim distrugerea Rusiei și a vecinilor săi, să oprim activitățile unor oameni de afaceri de la Kremlin care au furat bogăția poporului nostru și comit crime în interiorul și în afara țării. Declarăm oficialii Guvernului Federației Ruse și ai administrațiilor regionale complici ai uzurpatorului. Cei care nu renunță la putere vor fi distruși de noi”, continuă manifestul. 

„Declarăm oameni de afaceri care își fac bani din corupție și legături cu funcționarii trădători ai Patriei și complici ai uzurpatorului. Proprietatea celor care nu se căiesc și nu vorbesc public împotriva acestui guvern și a războiului său vor fi distruși de noi. Declarăm angajații structurilor de putere complici ai uzurpatorului. Cei care nu-și lasă armele vor fi distruși de noi. Declarăm încărcăturile militare și ale celor care câștigă bani în război și îi ajută financiar ținte legale pe care le vom distruge”, mai spune gruparea, până acum necunoscută.

Citește și: Cine a fost Daria Dughina, fiica „ideologului lui Putin”. Ea spunea că a simțit „energie neagră”, „satanică” la Azovstal

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri