Live

Șeful agenției de spionaj din Rusia dă vina pe Occident pentru scurgerile de gaze din Nord Stream, dar nu spune ce dovezi are

Data publicării:
Șeful SVR, Serghei Narîșkin. Foto: Profimedia

Șeful agenției de spionaj din Rusia, Serghei Narîșkin, spune că Moscova are „materiale” care arată că Occidentul a jucat un rol în scurgerile de gaze din conductele Nord Stream, potrivit agențiilor ruse de presă, citate de Reuters.

„Avem materiale care arată spre o pistă occidentală în organizarea și implementarea acestor acte teroriste”, a spus Narîșkin, care este șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) din Rusia.

Aceasta este cea mai directă acuzație la adresa Occidentului din partea unui oficial rus de rang înalt. Dar Narîșkin nu a dat niciun detaliu despre dovezile pe care pretinde că le are.

Președintele rus Vladimir Putin a spus joi că „sabotajul fără precedent” la gazoductele Nord Stream este „un act de terorism internațional”.

Uniunea Europeană investighează cauzele scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream și suspectează de asemenea un sabotaj.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus de asemenea că „toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile”.

Potrivit CNN, nave de suport ale Marinei ruse au fost observate în zona în care s-au produs scurgerile de gaze, cu câteva zile înainte.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a mai fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Ipoteza unui „sabotaj” este cel mai intens vehiculată pentru a explica scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, însă nu se știe exact cum s-a întâmplat totul. Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, inclusiv a unor submarine-spion sau a unor drone mină.

Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Medvedev încurajează imigranții să comită „atrocități” în Europa. Aceasta „a devenit o bătrână rea și fără minte”

Rusia vine cu propria versiune privind cauzele care au dus la prăbușirea avionului azer. Ce a declarat șeful Rosaviația

Azerbaijan Airlines a suspendat toate zborurile către șapte orașe din Rusia. Care este motivul

Soldatul nord-coreean capturat de Ucraina a murit. „S-a confirmat, printr-o agenţie de informaţii aliată”

Partenerii noștri