Live

Rușii susțin că fabrică 167 de drone FPV pe oră

Data actualizării: Data publicării:
La începutul anului 2024, mai mulți experți au estimat că Rusia va produce aproximativ 1,25 milioane de drone FPV în acest an Foto: Profimedia

În ultimii ani, Rusia și-a sporit producția de drone, în special pentru a fi utilizate în Ucraina, pe care Rusia o numește "operațiune militară specială". Noul mandat al președintelui rus Vladimir Putin a dus la o creștere a acestor eforturi. Ministrul apărării, Andrei Belousov, a anunțat recent că aproximativ 4.000 de drone FPV sunt fabricate zilnic, ceea ce înseamnă aproximativ 167 de drone pe oră.

Rusia are un "manual de instrucțiuni" cuprinzător în 28 de puncte care ghidează utilizarea bazelor de producție, lanțurile de aprovizionare, producția în masă, livrarea și formarea personalului pentru a gestiona eficient aceste drone FPV nou produse.

Potrivit Jane's, de la începutul conflictului din Ucraina, Moscova a dirijat înființarea de centre specializate axate pe dezvoltarea și producția de drone FPV. Aceste centre sunt situate strategic în orașe importante precum Moscova, Sankt Petersburg, Sevastopol, Nijni Novgorod, Riazan, Samara, Sakhalin, Tomsk și Tula. În plus, acestea sunt prezente în republicile Bashkiria și Tatarstan din cadrul Federației Ruse.

Un motiv pentru creșterea producției de drone FPV este infrastructura industrială locală în plină dezvoltare care a fost dezvoltată în ultimele decenii. Să luăm ca exemplu anul 2022. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, multe companii occidentale au ieșit de pe piața rusă.

Cu toate acestea, acest exod a creat oportunități pentru Rusia de a reorienta instalațiile industriale disponibile.

Spații vase transformate în "fabrici de drone"

Un caz impresionant, prezentat într-un documentar rusesc, arată un centru comercial cândva plin de viață, abandonat de întreprinderile occidentale. Acest spațiu vacant nu a rămas inactiv pentru mult timp. ZALA, un producător rus de drone unidirecționale, a reutilizat rapid o parte din mall pentru proiectarea și producția dronelor sale Lancet.

Prin utilizarea acestor instalații preexistente, Rusia poate accelera semnificativ producția fără a se confrunta cu constrângeri majore. Această abordare oferă, de asemenea, flexibilitatea de a dezvolta modele inovatoare, ocolind provocările tipice legate de "proprietatea intelectuală".

Declarația ministrului apărării contrastează puternic cu punctul de vedere al lui Maxim Șeremet privind sfârșitul anului 2023. Șeremet, un ucrainean și fondator al DroneSpace, a estimat că firmele ucrainene produc aproximativ 50.000 de drone FPV lunar, în timp ce el susține că firmele rusești produc un număr impresionant de 300.000, scrie BulgarianMilitary.

Evaluarea sa ar putea să supraestimeze capacitățile Rusiei dacă avem încredere în cifrele Ministerului rus al Apărării. Cu toate acestea, la începutul anului 2024, mai mulți experți au estimat că Rusia va produce aproximativ 1,25 milioane de drone FPV în acel an, ceea ce corespunde mai mult cifrelor lui Belousov decât celor ale lui Șeremet.

Războiul din Ucraina și dronele

Dronele, în special FPV-urile de buget, au avut un impact semnificativ asupra conflictului în curs în ultimii doi ani. Acest lucru ridică întrebări cu privire la formarea operatorilor. În 2023, un raport al Ministerului rus al Apărării a dezvăluit că 3.500 de operatori de drone FPV erau instruiți la centrele de formare. În același timp, Rusia a susținut că instruiește încă 1.700 de persoane ca operatori de drone non-FPV.

Dronele FPV [First-Person View] au devenit un instrument important în conflictul din Ucraina, oferind ambelor părți capacități avansate de recunoaștere și tactice. Aceste drone sunt echipate cu camere care transmit fluxuri video în direct către operator, permițând supravegherea în timp real și controlul precis.

Una dintre principalele utilizări ale dronelor FPV în războiul din Ucraina este colectarea de informații. Acestea permit unităților militare să cerceteze pozițiile inamice, să monitorizeze mișcările trupelor și să evalueze condițiile de pe câmpul de luptă fără a pune personalul în pericol. Aceste informații în timp real sunt esențiale pentru luarea de decizii strategice în cunoștință de cauză.

Dronele FPV sunt, de asemenea, utilizate pentru misiuni de acțiune directă.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri