Live

Rușii scot cadavrele din Mariupol în camioane cu inscripția „ajutor umanitar”

Data publicării:
Imagine sugestivă cu combinatul Azovstal din Mariupol, bombardat de ruși. Foto: Profimedia Images

Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov - pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepţia combinatului Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni - pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor oraşului, decedaţi în cea mai mare parte în urma bombardamentelor şi asediului rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua. 

Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripţia de ajutor umanitar”, s spus Andriuşcenko. Aceleaşi camioane care aduc „ajutoarele umanitare la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morţilor, mai afirmă consilierul Andriuşcenko pe contul său Telegram, în care mai susţine și că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în faţa acesteia şi corpurile sunt direct încărcate şi transportate ca oricare altă marfă.

Potrivit informaţiilor preliminare, cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harţîzsk, afirmă acelaşi consilier, adăugând că această informaţie este în prezent verificată de către autorităţile ucrainene, notează Agerpres.

Citește și: Ruşii, acuzaţi că folosesc crematorii mobile şi „brigăzi speciale” care adună cadavrele, pentru a şterge dovezile crimelor din Mariupol

Nu este vorba de cazuri izolate, ci de transporturi în masă şi un mecanism bine rodat. O teribilă optimizare logistică. Hrană în schimbul trupurilor, aceasta este adevărata faţă a Rusiei de astăzi, afirmă Petro Andriuşcenko, referindu-se la faptul că, potrivit unor informaţii, unii locuitori care au supravieţuit în Mariupol au fost forţaţi să adune cadavre de prin curţi pentru a beneficia de hrană.

Conform Consiliului municipal din Mariupol, în două luni de bombardamente şi asediu din partea trupelor ruse, au decedat de două ori mai mulţi locuitori ai oraşului decât în doi ani de ocupaţie nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează Lb.ua.

Trupele ruse încearcă să preia controlul Mariupolului, cu 440.000 de locuitori înainte de invazie, distrus aproape în totalitate de la începutul ofensivei la 24 februarie, în condiţiile în care, prin cucerirea oraşului-port ucrainean, Rusia şi-ar asigura astfel un coridor terestru între Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) şi Donbas, regiunea aflată în estul Ucrainei.

Locuitorii care au mai rămas în Mariupol trăiesc un coșmar nesfârșit

De două luni, viața locuitorilor din Mariupol a devenit un adevărat coșmar. Rușii bombardează orașul în fiecare zi, fără să-i intereseze ce clădiri atacă și pe cine ucid. Cu lacrimi în ochi și cu durere în suflet, oamenii cer ajutor și își aduc aminte de vremurile când războiul nu era o realitate.

Să găsești un strop de apă în Mariupolul bombardat era echivalentul unei lupte pentru supraviețuire. Copiii așteptau ploaia ca să poată bea apă din băltoace, iar femeile își riscau viața alergând kilometri, sub tirurile de artilerie, până la o fântână.

O operațiune masivă de evacuare a civililor a avut loc dumunică la combinatul Azovstal din Mariupol, oraș distrus aproape complet de armata rusă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că peste 100 de oameni care s-au adăpostit în ultimele săptămâni în uzină au reușit să plece în siguranță și vor ajunge la Zaporojie. "Nu-mi vine să cred. Două luni de întuneric", a spus una dintre persoanele evacuate de la Azovstal.

Citește și: Povestea omului care a reușit să scoată 200 de oameni din Mariupol cu o dubă veche. „Cel mai înfricoșător era când se făcea liniște”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri