Live

Live Text Ucrainenii au distrus un depozit de muniție din Herson. Negocieri între Ucraina și Rusia, la Istanbul, pentru transportul cerealelor

Data actualizării: Data publicării:
Ziua 139 de război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Suntem în cea de-a 139 zi de război. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului spun că armata rusă a efectuat atacuri terestre limitate și fără succes la nord-vest de Sloviansk și la vest de orașul Donețk în ultimele 24 de ore, iar ministerul britanic al Apărării susține că rușii mențin presiunea pe forțele ucrainene în timp ce se regrupează pentru a încerca noi ofensive în viitorul apropiat. Numărul morților din atacul rusesc cu rachetă asupra unui bloc de apartamente cu cinci etaje din orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei a crescut la cel puțin 34, iar guvernatorul din Doneţk a transmis că aproximativ 80% dintre locuitorii regiunii au fugit. În tot acest timp, Iranul plănuiește să furnizeze Rusiei sute de drone care să fie folosite pe frontul din Ucraina.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina pe 11 spre 12 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Regiunea secesionistă Doneţk anunță că și-a deschis ambasadă la Moscova

ACTUALIZARE 20:13 Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită „ambasadă” la Moscova, informează AFP.

Natalia Nikanorova, „ministru de externe” al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, a apreciat cu această ocazie că situaţia de pe teren „s-a agravat drastic” în ultimele zile.

Întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia, ea a răspuns: „Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului”.

Într-o astfel de situaţie, statutul "reprezentanţei diplomatice" a Doneţkului se va modifica, a precizat ea, în prezenţa "ambasadoarei" Olga Makeeva.

Cele două au discutat cu presa în curtea imobilului din centrul Moscovei unde va funcţiona „ambasada”, protejată de un dispozitiv de poliţie.

La eveniment nu a asistat niciun oficial rus de rang înalt.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut în februarie independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din bazinul Donbas din estul Ucrainei, înainte de a ordona invadarea Ucrainei. Ofensiva rusă se concentrează în prezent în zona respectivă.

Ucraina a primit încă 1,7 miliarde de dolari ajutor internațional

ACTUALIZARE 19:28 Premierul ucrainean Denis Şmigal a mulţumit marţi Statelor Unite ale Americii pentru „incredibilul lor sprijin”, după ce Ucraina a primit încă 1,7 miliarde de dolari sub formă de asistenţă financiară internaţională, relatează Reuters.

Denis Şmigal a confirmat primirea banilor, despre care sâmbătă a indicat că vor veni din fondul creat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Băncii Mondiale, Asociaţia pentru dezvoltare internaţională şi Agenţia SUA pentru dezvoltare internaţională.

„Recunoscător SUA & @POTUS (preşedintele SUA Joe Biden) pentru sprijinul lor incredibil”, a scris premierul ucrainean pe Twitter.

Sâmbătă, el a precizat că acest grant nerambursabil a fost convenit „ca urmare a amplei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei” şi banii vor fi destinaţi acoperirii costurilor serviciilor medicale.

Este vorba de o nouă tranşă din ajutorul economic de 7,5 miliarde de dolari promis de SUA Kievului în luna mai.

Până acum, împreună cu banii de marţi, ajutorul economic al SUA pentru Ucraina de la debutul conflictului se ridică la 4 miliarde de dolari.

În aprilie şi mai, Washingtonul a livrat încă două ajutoare de câte 500 de milioane de dolari tot via Banca Mondială pentru „susţine necesităţile critice” ale Ucrainei, sume ce nu s-au înscris în planul de 7,5 miliarde promis de Biden în mai, notează AFP, potirvit Agerpres.

UE deblochează 1 miliard de euro din asistenţa financiară pentru Ucraina

ACTUALIZARE 19:12 Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara est-europeană să depăşească consecinţele războiului, aceasta fiind prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană, transmit marţi AFP şi dpa.

Decizia a fost luată marţi de miniştrii de finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles.

Ajutorul, sub formă de credite, vizează să răspundă nevoilor de finanţare imediate cele mai urgente ale Ucrainei, a declarat ministrul ceh al finanţelor Zbynek Stanjura, a cărui ţară asigură, până la finalul anului, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.

Cu noul ajutor, valoarea asistenţei macrofinanciare furnizate Ucrainei de Uniunea Europeană de la începutul conflictului ajunge la 2,2 miliarde de euro.

Rușii susțin că au ucis 21 de „mercenari români” în Ucraina

ACTUALIZARE 17:20 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că în ultimele trei săptămâni „a lichidat” 21 de “mercenari români”, despre care afirmă că luptau alături de militarii ucraineni, potrivit The Guardian.

The Guardian scrie că, în informarea sa operațională zilnică, fără a prezenta vreo dovadă, ministerul rus al Apărării afirmă că numărul total de mercenari activi în Ucraina nu este de 20.000, cât susține Kievul, ci de aproximativ 2.700.

Potrivit rușilor, în ultimele trei săptămâni, ar fi „lichidat” 166 de „militanți polonezi”, 50 din Georgia, 23 din Marea Britanie, 21 de români și 15 canadieni.

Ucraina și Rusia vor discuta miercuri, Istanbul, despre reluarea livrărilor de cereale

ACTUALIZARE 16:50 Delegaţii ale Ucrainei şi Rusiei se vor întâlni miercuri, la Istanbul, pentru a analiza posibilitatea reluării livrărilor pe Marea Neagră a cerealelor blocate, a anunţat marţi ministrul turc al apărării Hulusi Akar, informează Reuters şi AFP.

''Delegaţii militare ale ministerelor apărării turc, rus şi ucrainean şi o delegaţie a Naţiunilor Unite vor discuta mâine, la Istanbul, pe tema livrării în deplină siguranţă către pieţele internaţionale a cerealelor aflate în aşteptare în porturile ucrainene'', a declarat Akar într-un comunicat.

Această reuniune cvadripartită survine în contextul creşterii preţurilor produselor alimentare la nivel global, parţial din cauza invadării Ucrainei de către forţele ruse începând din 24 februarie.

Ucraina este unul dintre principalii producători mondiali de grâu şi alte cereale, dar exporturile sale au fost blocate în Marea Neagră de navele militare ruse, în timp ce minele marine plasate de Kiev constituie şi ele o problemă.

În ultimele săptămâni, Turcia, membră a NATO, şi-a multiplicat eforturile diplomatice în sprijinul reluării livrărilor de cereale.

Potrivit autorităţilor turce, 20 de vase comerciale aşteaptă în prezent în Marea Neagră şi ar putea fi încărcate rapid cu cereale ucrainene.

Ambasadoarea SUA la NATO: Marea întrebare este dacă Putin va decide să atace Kievul din nou

ACTUALIZARE 16:08 O întrebare importantă legată de viitorul războiului din Ucraina este dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, „chiar dacă nu are capacităţile necesare, va decide să trimită trupe spre Kiev, din nou”, a declarat, marţi, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Aflată în vizită la Bucureşti, ea a vorbit, la o masă rotundă cu jurnalişti români, despre schimbul de informaţii legate de planurile Federaţiei Ruse de a invada Ucraina, despre rezultatele Summitului NATO de la Madrid, dar şi despre rolul României în regiune, în actualul context de securitate.

Citește continuarea AICI.

Kievul anunță eliberarea a cinci ucraineni după o „operațiune specială” în Herson

ACTUALIZARE 15:45 Cinci ucraineni care erau ţinuţi în captivitate de către trupele ruse în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au fost eliberaţi graţie unei ''operaţiuni speciale'' a serviciului de informaţii militare ucrainean, a anunţat marţi Kievul, potrivit AFP.

''În cursul unei operaţiuni speciale (...) în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson, cinci cetăţeni ucraineni ţinuţi în captivitate de către ocupanţii ruşi au fost eliberaţi'', a afirmat serviciul de informaţii militare ucrainean (GUR) într-un comunicat.

Conform comunicatului, operaţiunea a fost efectuată de forţele speciale ale GUR şi cele cinci persoane eliberate sunt un soldat, un fost poliţist şi trei civili. ''Unul dintre cei eliberaţi prezintă răni de război grave'', a adăugat GUR, care a precizat că cei eliberaţi primesc în prezent tratament adecvat.

Armata ucraineană desfăşoară de câteva săptămâni o contraofensivă pe frontul din Herson, regiune care fusese aproape integral ocupată de armata rusă în primele zile ale invadării Ucrainei, lansată în 24 februarie, transmite Agerpres.

Putin și Lukașenko au discutat despre presupuse planuri occidentale de atac împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 15:33 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat marţi că a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre presupuse planuri de atac occidentale împotriva Rusiei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„De puţin timp - şi am discutat în detaliu despre asta ieri cu preşedintele rus - au fost stabilite planuri strategice de atac împotriva Rusiei”, a declarat liderul de la Minsk.

Potrivit acestuia, planurile respective prevăd ofensive „prin Ucraina şi Belarus”.

Putin și Lukașenko au discutat la telefon. Foto: Profimedia Images

„Istoria se repetă”, a comentat Lukaşenko, făcând aluzie la invadarea Rusiei de către Napoleon sau de către Germania nazistă.

Vladimir Putin va merge în Iran săptămâna viitoare

ACTUALIZARE 15:16 Președintele rus Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, a anunțat marți Kremlinul, la o zi după ce SUA au avertizat că Teheranul ar putea furniza Moscovei drone pentru invazia din Ucraina.

În timpul călătoriei de la Teheran, de marțea viitoare, Putin va participa la o întâlnire trilaterală cu liderii Iranului și Turciei, la așa-numitul format Astana, pentru întâlniri și discuții legate de Siria, potrivit Bloomberg. Rusia, Turcia şi Iran sunt trei actori majori în conflictul care face ravagii în Siria din 2011. Ei au lansat în 2017 aşa-numitul proces Astana, care viza oficial aducerea păcii în această ţară.

Rusia amenință cu „un conflict armat direct între puteri nucleare”

ACTUALIZARE 14:23 SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, a avertizat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE, potrivit Agerpres.

Într-un comentariu publicat pe site-ul oficial al MAE rus, Maria Zaharova subliniază că „evident, un astfel de conflict prezintă riscul unei escaladări nucleare”.

Soldați buriați din Siberia refuză să se mai întoarcă la război, în Ucraina. Soțiile i-au convins să vină acasă cu un apel video

ACTUALIZARE 13:19 Aproximativ 150 de soldați dintr-o regiune siberiană refuză să se mai întoarcă la război, în Ucraina. Bărbații s-au întors acasă, în Republica Buriația, în weekend, după un apel video făcut de soțiile lor luna trecută, spune Alexandra Garmazhapova, care conduce Fundația anti-război Buriația Liberă, potrivit The Moscow Times.

Soldații buriați și-au reziliat contractele militare în iunie, când soțiile au filmat un apel video prin care cereau ca soții lor să se întoarcă acasă.

Citește continuarea AICI.

Cum au ajuns rușii să folosească în Ucraina un tanc T-34 din Al Doilea Război Mondial

ACTUALIZARE 13:00 Militarii ruși au dat jos de pe soclul unui monument din Lisiceasnk un tanc T-34 din Al Doilea Război Mondial, pe care l-au folosit apoi pe post de „barieră” la un punct de control din oraș, informează Nexta.

„A doua armată din lume folosește piese de muzeu pe post de sperietori, nimic surprinzător”, se arată în comentariul care însoțește înregistrarea video cu tancul dat jos de pe monument și plasat, alături de un gard improvizat din sârmă ghimpată, pe o șosea din Lisiceansk.

Citește continuarea articolului AICI

Erdogan a discutat în aceeași zi cu Putin și Zelenski despre deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

ACTUALIZARE 12:38 Liderii de la Moscova și Kiev au purtat luni discuții separate cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan despre planurile de redeschidere a unor coridoare pentru exportul în siguranță a grânelor din Ucraina prin Marea Neagră, scrie Politico.

Speranțele ca părțile implicate să ajungă la o înțelegere cu privire la deblocarea porturilor ucrainene sunt ceva mai mari după discuțiile telefonice ale lui Erdogan cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

ONU și Turcia încearcă să medieze negocierile cu Rusia și Ucraina pentru ca milioanele de tone de grâne care au rămas în depozitele ucrainene să poată ajunge în țările care au cel mai mare nevoie de ele, precum Egipt, Tunisia și Algeria.

ONU și Turcia încearcă să medieze negocierile cu Rusia și Ucraina pentru ca milioanele de tone de grâne care au rămas în depozitele ucrainene să poată ajunge în țările care au cel mai mare nevoie de ele, precum Egipt, Tunisia și Algeria. Colaj foto: Profimedia Images

Citește continuarea articolului AICI

Un refugiat afgan, comandant în armata Ucrainei, luptă contra Rusiei care i-a invadat țara natală. „Strategia ei nu s-a schimbat”

ACTUALIZARE 12:20 Jalal Noory era doar un copil când a scăpat războiului civil din Afganistan, izbucnit ca urmare a invaziei sovietice în țara sa, în 1979. El a ajuns în Ucraina, care a devenit a doua sa casă, unde și-a construit o nouă viață, arată un reportaj BBC.

Ucrainenii au adus în Cehia trofeele de război capturate și transmit un mesaj dur rușilor care amenință Praga, Paris sau Berlin

ACTUALIZARE 12:00 Echipamentele militare rusești capturate de forțele armate ucrainene au fost expuse în capitala Cehiei, Praga. Expoziția demonstrează că tancurile cu care rușii amenință Europa nu pot ajunge decât sub formă de fier vechi, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Interne.

Expoziția de trofee de război include tancuri, rachete, obuze cu care rușii au atacat și bombardat orașele ucrainene de la începutul războiului și pe care armata ucraineană le-a distrus și capturat..

"Această expoziție demonstrează cât de vital este pentru noi sprijinul din partea țărilor partenere. Propagandei ruse îi place să sperie oamenii că tancurile lor ar putea ajunge la Praga, Berlin sau Paris. Ucrainenii demonstrează că pot ajunge doar sub formă de fier vechi", a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denys Monastyrsky, pentru BBC.

Echipament militar rusesc, expus la Praga. FOTO: Twitter Ivanna Klympush

Polonia cere Ucrainei să nu uite „adevărul rușinos” privind masacrul din Al Doilea Război Mondial: „Nu este vorba de răzbunare”

ACTUALIZARE 11:50 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut luni Ucrainei să recunoască ceea ce el a numit adevărul ruşinos despre cum naţionaliştii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în ciuda frontului comun pe care Kievul şi Varşovia îl fac în prezent împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Şeful statului polonez a făcut această afirmaţie la marcarea a 79 de ani de la crimele din 1943 din Volânia, în Polonia ocupată de nazişti, iar declaraţia reaminteşte de legăturile istorice complexe dintre Varşovia şi Kiev, într-un moment în care invazia rusă din Ucraina i-a apropiat pe cei doi vecini.

Polonia şi-a deschis porţile pentru refugiaţii ucraineni, iar Duda a permis ca ţara sa să fie folosită ca centru logistic pentru furnizarea de ajutor Ucrainei, în contextul în care aceasta duce un epuizant război de uzură cu Rusia.

Citește continuarea articolului AICI

Ucrainenii au început un contraatac în Herson

ACTUALIZARE 11:30 Armata ucraineană a anunţat luni seara începerea unei contraofensive împotriva trupelor ruse care ocupă zone din regiunea Herson (sudul Ucrainei), relatează DPA, potrivit Agerpres.

Un depozit rusesc de arme a fost lovit în localitatea Nova Kahovka, a indicat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene într-un buletin informativ privind situaţia de pe front pe pagina sa de Facebook.

În urma acestui atac, un obuzier şi echipamente militare au fost distruse, iar trupele ruse au pierdut peste 50 de soldaţi, potrivit părţii ucrainene.

Şefa adjunctă a administraţiei de ocupaţie din Herson, Ekaterina Gubareva, a acuzat forţele ucrainene că au efectuat această lovitură cu lansatoare de rachete multiple americane HIMARS.

Depozit de muniție distrus de ucraineni. Foto: Profimedia Images

Autorităţile ucrainene au cerut recent civililor să plece din sudul Ucrainei, anunţându-şi planul de a recuceri zonele ocupate de trupele ruse, în special cu armele primite din Occident.

Învecinată cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, regiunea Herson a fost în mare măsură ocupată de trupele ruse.

Armata ucraineană desfăşoară de mai multe săptămâni contraofensive pe frontul din Herson, în timp ce grosul trupelor ruseşti este desfăşurat în Donbas, în estul Ucrainei.

Kievul a reuşit să câştige teren şi se apropie de Herson, oraş cu 290.000 de locuitori, dar până în prezent nu a reuşit să străpungă în profunzime apărarea rusă, notează AFP.

Presa rusă: Șapte morți după un atac ucrainean asupra unui oraș ocupat de Rusia

ACTUALIZARE 10:50 Cel puțin șapte persoane au fost ucise luni într-un atac al forțelor armate ucrainene în orașul Nova Kakhovka, aflat în stăpânirea rusă, din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat marți agenția de știri de stat rusă TASS.

„Sunt deja șapte morți cu siguranță și aproximativ 60 de răniți”, a scris TASS, citându-l pe Vladimir Leontiev, șeful administrației militar-civile din districtul Kahovka instalat de Rusia în regiunea Herson.

Sunt încă mulți oameni sub dărâmături. Răniții sunt duși la spital, dar mulți oameni sunt blocați în apartamentele și casele lor, a adăugat Leontiev.

Potrivit TASS, pe lângă clădirile avariate, atacul a dus și la o explozie la depozitele de îngrășăminte din regiune.

Reuters precizează însă nu a putut verifica în mod independent relatările.

Pe de altă parte, oficialii ucraineni au declarat că forțele lor au distrus un depozit de muniții din Nova Kakhovka. Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației Odesa, a scris pe canalul său Telegram că Nova Kakhovka este acum „în minus” cu un depozit de muniții.

Analistul Rob Lee a distribuit pe twitter mai multe imagini cu urmările atacului ucrainean din Nova Kakhovka.

Atac rusesc cu rachete în Nikolaev

ACTUALIZARE 10:30 Cel puțin 12 persoane au fost rănite după ce rachete au lovit marți dimineață orașul portuar Nikolaev, a declarat guvernatorul regional, citat de The Guardian

Vitaliy Kim a descris atacurile ca fiind „tiruri masive de rachete și a precizat că au fost lovite două instituții medicale și mai multe clădiri rezidențiale. 

Numărul morților din Chasiv Yar crește la 34

ACTUALIZARE 10:17 Numărul morților în urma unei lovituri cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns la 34, potrivit unui oficial regional din Donețk.

Deja 34 de morți și 9 răniți au fost recuperați de salvatori din dărâmăturile unei clădiri cu mai multe etaje din orașul Chasiv Yar. Printre morți era și un copil”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale de stat din Donețk.

Kirilenko a adăugat că, marți, la ora 6.30, angajații serviciului de urgență de stat au curățat aproximativ 70% din molozul generat de bombardamentele rușilor, deși operațiunea de salvare este în desfășurare. 

„Rușii vor purta responsabilitatea pentru fiecare viață distrusă și mutilată!”  a adăugat oficialul ucrainean. 

Ministerul britanic al Apărării: Armata rusă pune presiune pe forțele ucrainene în timp ce se regrupează pentru noi ofensive

ACTUALIZARE 09:45 În analiza frontului de marți dimineață, ministrul britanic al Apărării transmite că trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina mențin presiunea pe forțele ucrainene în timp ce se regrupează pentru a încerca noi ofensive în viitorul apropiat.

Londra mai observă că trupele rusești continuă să obțină progresiv mici câștiguri teritoriale în regiunea Donețk, Rusia susținând că a preluat controlul asupra orașului Hryhorivka. 

De asemenea, forțele rusești își continuă asaltul de-a lungul rutei principale de aprovizionare E-40 spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, notează britanicii.

Ministrul britanic al Apărării mai spune că este posibil ca deficitul de personal al forțelor armate ruse să forțeze Ministerul rus al Apărării să apeleze la recrutări netradiționale. 

Aceasta include recrutarea de personal din închisorile rusești pentru Compania militară privată Wagner. Dacă este adevărat, această mișcare indică probabil dificultăți în înlocuirea numărului semnificativ de victime rusești, spune guvernul de la Londra.

ISW: Armata rusă a efectuat atacuri terestre limitate și fără succes la nord-vest de Sloviansk și la vest de orașul Donețk

ACTUALIZARE 09:20 În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că Alexander Lukașenko continuă probabil să permită Rusiei accesul în spațiul aerian belarus pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin fără a risca o implicare militară directă a Belarusului în Ucraina. 

Alte concluzii ale raportului zilnic al ISW: 

  • Forțele rusești au efectuat atacuri terestre limitate și fără succes la nord-vest de Sloviansk și la vest de orașul Donețk.
  • Trupele Moscovei au continuat loviturile aeriene și de artilerie în jurul Siversk și Bahmut. 
  • Insistența rușilor pe recucerirea pozițiilor eliberate de ucraineni în urmă cu două luni sugerează că al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, a rămas între obiectivele de cucerire ale Kremlinului. În ultima zi, Armata Rusă a efectuat bombardamente asupra centrului orașului și a desfășurat atacuri cu elicoptere din trei direcții asupra pozițiilor ucrainene din jurul acestuia.
  • Armata Rusiei a continuat să se concentreze asupra operațiunilor defensive de-a lungul întregii axe sudice.

Aproximativ 80% din locuitorii regiunii Donețk au plecat

ACTUALIZARE 09:10 Guvernatorul regiunii Donețk a declarat că aproximativ 80% din populația de dinainte de război a fost evacuată. Pavlo Kyrylenko a spus că aproximativ 340.000 de persoane (20% din populația locală înainte de începerea invaziei, au rămas) potrivit Ukrinform.

„La 24 februarie, 1.670.000 de persoane locuiau permanent pe teritoriul controlat al regiunii Donețk. Aproximativ 340.000 de persoane au rămas", a spus acesta, citat de The Guardian.

Regiunea Donetsk din estul Ucrainei a fost ținta unor atacuri intense ale Rusiei în ultimele săptămâni, ceea ce i-a determinat pe oficiali să îndemne locuitorii să caute siguranță în altă parte.

SUA: Iranul trimite "sute de drone" Rusiei și îi va învăța pe soldații ruși cum să le folosească

ACTUALIZARE 08:55 Iranul va livra "sute de drone" Rusiei care întâmpină dificultăţi în faţa rezistenţei armatei ucrainene în estul ţării, a afirmat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute de drone, printre care aparate de luptă, într-un timp foarte scurt", a explicat el în cursul unui briefing de presă la Washington, scrie Agerpres.

Aceste informaţii "indică, de asemenea, că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse în utilizarea acestor drone, iar primele sesiuni de antrenament urmau să debuteze la începutul lui iulie", a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că nu ştie dacă aceste drone au fost deja livrate de Teheran. Aparate iraniene au fost deja folosite de rebelii houthi din Yemen "pentru a ataca Arabia Saudită", a mai spus el.

Citește continuarea articolului AICI

Kremlinul trimite oficiali ruși să conducă zonele ocupate din Ucraina (The Moscow Times)

ACTUALIZARE 08:40 Un număr din ce în ce mai mare de oficiali ruși au primit posturi importante în teritoriile ocupate din Ucraina în ceea ce analiștii descriu a fi pregătirile Rusiei pentru o eventuală anexare a acestor regiuni ucrainene, scrie The Moscow Times.

Printre oficialii ruși care ocupă de săptămâna trecută locuri de conducere în teritoriile cucerite de Rusia în Ucraina se numără un fost deputat în parlamentul rus, lideri locali și un ofițer FSB de rang înalt.

„Rușii sunt trimiși acolo ca să aducă standardele rusești”, a spus analistul politic Ivan Preobrajenski pentru The Moscow Times. „Moscova vrea să organizeze un referedum [de a se alătura Rusiei] și se pare că rușii vor pregăti totul”.

Această „parașutare” a oficialilor ruși la conducerea teritoriilor ocupate din Ucraina este cel mai nou semnal din partea Rusiei că își dorește să atragă aceste regiuni în sfera sa de influență. Foto: Profimedia Images

Această „parașutare” a oficialilor ruși la conducerea teritoriilor ocupate din Ucraina este cel mai nou semnal din partea Rusiei că își dorește să atragă aceste regiuni în sfera sa de influență.

Kremlinul a adoptat și alte măsuri în acest sens, precum înfrățirea orașelor ucrainene cu cele rusești, emiterea de pașapoarte rusești pentru ucrainenii din zonele ocupate și introducerea în aceste regiuni a băncilor și a operatorilor de telefonie mobilă din Rusia.

Citește continuarea articolului AICI

Expert în energie: Ar trebui să ne ținem nervii tari în această perioadă. Jocul Gazprom nu poate ține mult, n-are unde înmagazina gaze

ACTUALIZARE 08:26 Jocul pe care îl face Gazprom, întrerupând, sub diverse pretexte, livrările spre Europa, pentru a crea panică și o eventuală creștere a prețurilor, nu poate dura mult, pentru că Rusia pur și simplu nu mai are unde să-și înmagazineze gazele, în condițiile în care 75 la sută din exporturile sale sunt spre Europa. Ar trebui „să ne ținem nervii tari” în această perioadă și să nu reacționăm emoțional la anunțurile Moscovei, spune expertul în energie Otilia Nuțu.

Europa este îngrjorată după ce Gazprom a anunțat că închide conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere. Este cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania. Fluxurile vor fi oprite, teoretic, timp de zece zile, până în data de 21 iulie, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina. Astfel, ar da peste cap planurile occidentalilor de umplere a depozitelor pentru iarnă și ar accentua o criză a gazelor.

Gazprom a anunțat că întrerupe livrările de gaz către Germania pentru 10 zile, un anunț perceput de experți ca un șantaj Foto: Profimedia Images

Germania nu este singura țară care își face griji privind livrările de gaze naturale din Rusia. Vecinii francezi sunt la fel de preocupați de situație, convinși că era gazului rusesc pentru Europa apune rapid. Austria și Italia au anunțat deja, luni, scăderi masive ale livrărilor de gaze, mult sub ceea cea ar fi trebuit să primească. 

„Eu cred că ar trebui să ne ținem nervii tari în această perioadă, pentru că Gazprom face ce face începând cu toamna trecută și problema lor este faptul că nu va putea să mențină pe termen lung această abordare, adică această amenințare cu tăierea gazului în mod selectiv, de astăzi pe mâine, sub diverse pretexte. Cu siguranță că această lucrare de întreținere n-ar fi trebuit să pună nicio problemă și mai ales repararea acelei turbine, atâta vreme cât există și alte rute de transport pentru acest gaz. Exact aceeași cantitate de gaz ar fi putut să fie transportată prin rutele mai vechi, prin Ucraina. Deci, este un joc pe care îl face Gazprom”, spune Otilia Nuțu.

Citește continuarea articolului AICI

Zelenski: Ambasadorul Canadei la Kiev, convocat în urma transferului „inacceptabil” a turbinelor pentru gazoductul rus Nord Stream 1

ACTUALIZARE 07:50 Ambasadorul Canadei în Ucraina a fost convocat luni la Kiev, după returnarea „inacceptabilă” de către Canada în Germania a turbinelor pentru gazoductul rus Nord Stream 1, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

„Ministerul de Externe a fost nevoit să îl convoace pe trimisul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii absolut inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic postat luni noapte pe Telegram.

Potrivit preşedintelui Ucrainei, această decizie „va fi percepută la Moscova doar ca un semn de slăbiciune”.

„Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu numai să limiteze cât mai mult posibil, ci şi să întrerupă complet aprovizionarea cu gaz a Europei în cel mai acut moment”, a adăugat liderul de la Kiev.

În weekend, Canada a fost de acord să livreze Germaniei turbinele necesare pentru întreţinerea gazoductului Nord Stream 1, în pofida sancţiunilor în vigoare împotriva Rusiei şi a apelurilor din partea Ucrainei, transmite Agerpres.

Cele mai recente informații legate de desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

  • Mark Rutte promite Ucrainei mai multe arme, în timpul unei vizite la Kiev
  • Rusia se îmbogățește din exporturile de energie.
  • Putin vrea să-i transforme pe ucraineni în ruși. Un decret de la Kremlin simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii.
  • Ucraina a anunțat că va dota un milion de luptători cu arme NATO pentru a elibera sudul țării.
  • Ucrainenii nu mai părăsesc Ucraina în valuri. Numărul celor care pleacă în țările UE a revenit la nivelurile de dinainte de război.
  • Administratorul unui oraș ocupat de ruși, ucis într-un atentat cu bombă.
  • Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania, Nord Stream a început luni întreținerea anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, dar guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.
  • Lituania a extins restricțiile asupra comerțului prin teritoriul său către Kaliningrad, în timp ce au intrat în vigoare măsurile de introducere treptată a sancțiunilor anunțate anterior de UE împotriva Moscovei.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tânără din Ucraina, mesaj dur pentru români: „Voi nu ați văzut cu adevărat ce înseamnă corupție sau sărăcie extremă”

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Partenerii noștri