Un număr din ce în ce mai mare de oficiali ruși au primit posturi importante în teritoriile ocupate din Ucraina în ceea ce analiștii descriu a fi pregătirile Rusiei pentru o eventuală anexare a acestor regiuni ucrainene, scrie The Moscow Times.
Printre oficialii ruși care ocupă de săptămâna trecută locuri de conducere în teritoriile cucerite de Rusia în Ucraina se numără un fost deputat în parlamentul rus, lideri locali și un ofițer FSB de rang înalt.
„Rușii sunt trimiși acolo ca să aducă standardele rusești”, a spus analistul politic Ivan Preobrajenski pentru The Moscow Times. „Moscova vrea să organizeze un referedum [de a se alătura Rusiei] și se pare că rușii vor pregăti totul”.
Cum se încearcă integrarea zonelor ocupate în sfera de influență a Rusiei
Această „parașutare” a oficialilor ruși la conducerea teritoriilor ocupate din Ucraina este cel mai nou semnal din partea Rusiei că își dorește să atragă aceste regiuni în sfera sa de influență.
Kremlinul a adoptat și alte măsuri în acest sens, precum înfrățirea orașelor ucrainene cu cele rusești, emiterea de pașapoarte rusești pentru ucrainenii din zonele ocupate și introducerea în aceste regiuni a băncilor și a operatorilor de telefonie mobilă din Rusia.
Cel mai important oficial guvernamental rus care a fost trimis până acum în Ucraina este Andrei Kozenko, fost deputat în parlementul Rusiei, care acum este adjunctul conducătorului „administrației civil-militară” a teritoriilor ocupate ale regiunii Zaporojie.
Kozenko se va ocupa de integrarea economică a regiunii ucrainene în Rusia, potrivit unui anunț oficial. Cu doar o zi înainte de numirea lui Kozenko, fostul ofițer FSB Serghei Eliseev, a fost desemnat șeful guvernului regiunii ocupate Herson.
De ce se tem ucranenii proruși care refuză să conducă zonele ocupate
Unul dintre motivele pentru care Rusia trebuie să se bazeze pe proprii săi oficiali pentru administrarea zonelor ocupate este refuzul ucrainenilor proruși de a ocupa aceste poziții, potrivit lui Konstantin Skorkin, expert în politicile din estului Ucrainei.
„În ciuda faptului că partidele ucrainene considerate proruse au o susținere semnificativă în aceste regiuni, majoritatea deputaților refuză să coopereze cu autoritățile ocupante”, a spus Skorkin.
„În Herson, de exemplu, oamenii nu sunt așa de siguri că aceste zone se văr alătura Rusiei întrucât Ucraina ar putea să le recucerească în orice moment.”
Alți ucraineni sunt probabil reticenți să colaboreze cu Rusia din cauza multiplelor asasinate care au avut ca țintă oficiali ai conducerii impuse de Moscova în Ucraina. Spre exemplu, Dmitro Savlucenko, care se ocupa de directoratul pentru familie, tineret și sport în Hersonul ocupat de ruși, a murit luna trecută după ce o bombă a fost detonată în mașina sa.
O parte din oficialii ruși au participat la anexarea Crimeei
Împreună cu fostul ofițer FSB, alți doi oficiali ruși, Mihail Rodikov și Vladimir Bespalov, au fost numiți săptămâna aceasta în poziții de conducere în Herson.
Bespalov, un fost ministru adjunct din regiunea Kaliningrad, se va ocupa de politica internă, în timp ce Rodikov, un oficial din Moscova, a fost desemnat ministru al educației și științei.
O parte dintre noii oficiali desemnați au deja experiență când vine vorba de integrarea regiunilor ucrainene în Rusia pentru că au lucrat deja în Crimeea după ce a fost anexată de Moscova în 2014.
Republicile separatiste Donețk și Lugansk au primit și ele oficiali ruși la conducere în ultimele săptămâni. Un fost oficial de top al Ministerului Comerțului și Industriei, Vitali Hotsenko, a fost numit luna trecută premier al Republicii Populare Donețk, iar un fost guvernator adjuct al regiunii rusești Kurgan a primit un post de conducere în Republica Populară Lugansk.
Anexarea regiunilor ocupate din sudul Ucrainei ar putea fi anexate până la toamnă
„Rusia alocă sume uriașe pentru reconstrucția Donbasului, iar Moscova nu are încredere în oficialii locali”, a spus Skorkin. Rusia ar putea să cheltuie până la 3,5 triliarde de ruble (60 de miliarde de dolari) pentru reconstrucția Ucrainei ocupate, potrivit oficialilor separatiști.
Administrațiile rusești ale regiunilor Herson și Zaporojie au anunțat deja planuri pentru organizarea unui referendum de alipire la Rusia, moment care ar putea avea loc anul acesta, în ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin a spus la începutul războiului că Rusia nu plănuiește să anexeze teritoriile ucrainene.
„S-ar putea să vedem anexarea completă [a regiunilor] până la toamnă”, a spus și Nikolaus von Twickel, fost angajat OSCE și expert al situației din Donbas. „Până acum, Kremlinul a încercat să respecte regulile jocului, dar acea perioadă s-a încheiat.”