Live

Rușii își intensifică manevrele navale, în timp ce armata ucraineană va desfășura exerciții militare simultan cu cele ruso-bieloruse

Data publicării:
În prezent, peste 140 de nave ruseşti efectuează exerciţii în Atlantic, Pacific, Marea Nordului, Marea Ohoţk şi Mediterana. Foto: Profimedia Images

Încă trei nave din Flota Nordului rusă au ajuns luni în Marea Mediterană pentru cele mai ample manevre navale ale Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, au informat Forţele navale ruse într-un comunicat citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax, aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina. La rândul său, ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a anunțat tot luni că armata ucraineană va efectua exerciţii militare în perioada 10-20 februarie drept răspuns la manevrele pe care Rusia le va desfăşura în acelaşi interval de timp în Belarus, în apropierea graniţei de nord a Ucrainei. 

Crucişătorul Mareşal Ustinov, fregata Amiral Kasatonovo şi distrugătorul Viceamiralul Kulakov au traversat strâmtoarea Gibraltar în cursul zilei de luni.

La 4 februarie, marina rusă informase că şase nave de desant din cadrul flotelor ruse din Marea Nordului şi Marea Baltică au acostat în portul sirian Tartus, care găzduieşte o bază navală rusă.

Navele Piotr Morgunov, Gheorghi Pobedonoseţ, Olenegorski Gorniak, Korolev, Minsk şi Kaliningrad au ajuns în Tartus după ce au părăsit portul Baltiisk, din enclava rusă Kaliningrad.

Cu puţin timp înainte, trei nave care aparțineau flotei ruse din Pacific au sosit, de asemenea, în regiune după ce au traversat Canalul Suez: cuirasatul Variag, distrugătorul Amiral Tribuţ şi petrolierul Boris Butoma.

Toate aceste nave vor participa la exerciţiile navale ce vor fi supervizate de comandantul şef al Forţelor navale ruse, Nikolai Ievmenov, transmite Agerpres. 

Separat, vor avea loc manevre în marea Nordului, în Oceanul Pacific şi în partea de nord-est a Atlanticului. Obiectivul acestor manevre vizează apărarea intereselor naţionale ruse pe mare şi totodată lupta împotriva ameninţărilor militare la adresa Rusiei, a informat Moscova. 

De altfel, Kremlinul neagă că manevrele militare din ultimele săptămâni reprezintă o escaladare, care ar prefaţa o invadare a Ucrainei dinspre uscat, aer şi mare.

În total, peste 140 de nave şi aproximativ 10.000 de militari vor participa la aceste manevre navale, preconizate să aibă loc atât în apele teritoriale, cât şi în cele internaţionale.

„Obiectivul principal este utilizarea forţelor navale, aeriene şi spaţiale pentru protejarea intereselor naţionale ruse în oceanele lumii şi pentru contracararea ameninţărilor militare împotriva Rusiei dinspre mări şi oceane”, a indicat Ministerul rus al Apărării la sfârșitul lunii trecute.

În timp ce tensiunile au ajuns la cel mai înalt grad cu Occidentul pe fondul temerilor privind o invazie rusă în Ucraina, Moscova plănuieşte să desfăşoare manevre navale comune și cu Iranul, dar şi China.

În Marea Neagră, tensiunile au fost deosebit de mari în ultimii ani, Moscova acuzând Ucraina şi Occidentul că îi ameninţă securitatea în largul Peninsulei Crimeea, care a fost anexată în 2014.

Exercițiul „Determinare aliată-2022”

Luna trecută, președintele din Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că Rusia şi Belarus vor desfăşura exerciţii militare comune în februarie. „Sunt exerciții normale cu scopul de a stabili un plan clar în confruntarea cu aceste forțe: vestul (țările baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, a spus Lukașenko.

La scurt timp, militari ruşi şi echipamente militare ruseşti au început să sosească în Belarus pentru exerciţiile militare ruso-bieloruse.

Manevrele se vor desfăşura atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina. 

Ministerul Apărării din Rusia a spus, sâmbătă, că a trimis sisteme de apărare anti-aeriană S-400 și avioane de luptă Su-25 pentru exercițiile militare pe care le va efectua împreună cu Belarus de pe 10 februarie. Imagini din satelit ale unei companii americane arată aceste efective militare aproape de granița cu Ucraina.

Imaginea din satelit arată trupe și unități de sprijin cu material logistic poziționate la nord-vest de Yelsk, Belarus. (4 februarie) Foto: Profimedia Images


Înaintea exercițiilor, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat un poligon de tragere în vestul Belarusului.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, săptămâna trecută, că manevrele Rusiei în Belarus sunt cea mai mare desfășurare de forțe din zonă de la Războiul Rece până în prezent și a adăugat că la acestea sunt aduse și rachete Iskander, capabile de încărcătură nucleară.

Armata ucraineană va desfășura exerciții militare simultan cu manevrele ruso-bieloruse

Armata ucraineană va efectua exerciţii militare în perioada 10-20 februarie drept răspuns la manevrele pe care Rusia pe care le va desfăşura în acelaşi interval în Belarus, în apropierea graniţei de nord a Ucrainei, a declarat luni seară ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, potrivit Reuters.

Reznikov a afirmat la un post de televiziune local că soldaţi ucraineni desfăşoară în mod constant diferite exerciţii şi că, din 10 februarie, ei vor începe antrenamente pentru a exersa utilizarea dronelor Bayraktar şi rachetelor antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.

State occidentale spun că se tem că Moscova ar putea plănui o invazie în Ucraina având în vedere că a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu această ţară şi a desfăşurat 30.000 de militari în Belarus pentru manevre comune.

Rusia neagă că ar avea astfel de planuri, susţinând că este nevoită să-şi întărească apărarea din cauza expansiunii NATO spre est. 

Citește și: Flota rusă desfășoară exerciții militare antisubmarin în Marea Norvegiei. Încă 140 de nave rusești fac manevre în alte regiuni

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: Rusia va continua să testeze „în condiții de luptă” noua sa rachetă Oreșnik. „Dispunem de un stoc de astfel de produse”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Calculele lui Vladimir Putin, după escaladarea conflictului din ultimele zile. „Are programul său și strategia sa. O să le urmeze”

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Partenerii noștri