Rușii încearcă să-i înfometeze pe oamenii din Mariupol ca să-i oblige să se predea, spun oficiali ucraineni
Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să-i înfometeze pe oamenii din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu, pentru a-i determina să se predea.
Dmitro Gurin a lansat acuzația după ce Ucraina a respins un ultimatim al Rusiei prin care cei care apără orașul Mariupol - țintă strategică pentru armata rusă - erau somați să depună armele, în schimbul evacuării în siguranță din oraș, relatează BBC.
Se estimează că în jur de 300.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, iar proviziile sunt aproape de epuizare, în timp ce accesul ajutoarelor a fost blocat. De săptămâni întregi, locuitorii suportă bombardamentele și tirurile rusești fără curent electric sau apă curentă.
Dmitro Gurin spune că nu se pune problema capitulării. „Rușii nu deschid coridoare umanitare, nu lasă convoaiele umanitare să intre în oraș și vedem clar că scopul rușilor este să provoace foamete pentru a-și consolida poziția în negocieri. Orașul nu se va preda”, a declarat el pentru BBC.
Ucraina a primit un ultimatul ca Mariupolul să se predea până la ora 5:00, ora Moscovei, după care trupele rusești ar fi deschis coridoare sigure de evacuare din Mariupol începând cu ora 10:00, în primă fază pentru trupele ucrainene și ulterior pentru „mercenari străini”.
După două ore, armata rusă ar fi permis accesul în oraș al convoaielor umanitare cu alimente, medicamente și alte provizii.
Însă termenul a expirat fără să să întâmple ceva.
Dacă Rusia ar captura Mariupolol, se va crea o legătură pe uscat cu regiunile de est Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii susținuți de ruși. Însă, apărătorii orașului Mariupol au rămas fermi pe poziții, în ciuda asaltului susținut al rușilor.
Există îngrijorări tot mai mari cu privire la situația umanitară din oraș, iar deputatul Iaroslav Zelezniak a spus că la Mariupol este „iadul pe Pământ”.
Locuitorii își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce rușii atacă neîncetat orașul de pe uscat, din aer și de pe mare.
Imaginile arată un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul, Vadim Boichenko, a estimat că peste 80% din clădirile de locuințe au fost fie avariate, fie distruse, iar o treime dintre ele nu mai pot fi reparate.
Cadavrele sunt lăsate în stradă, pentru că este prea periculos să fie recuperate.
Gurin a mai spus că echipele încă nu au putut curăța dărâmăturile unui teatru despre care oficialii ucraineni spun că a fost bombardat de Rusia miercurea trecută. Se crede că sute de oameni au rămas prinși în subsol. „Serviciile de intervenție nu pot evacua aceste dărâmături pentru că bombardamentele nu se opresc niciodată. Este foarte periculos”, a spus el.
Autoritățile ucrainene spun că de la începutul războiului cel puțin 2.500 de oameni au fost uciși la Mariupol. Eforturile de evacuare a civililor au fost blocate de asaltul rusesc, însă autoritățile locale spun că mii de persoane au reușit, totuși, să plece cu vehicule private.
Duminică, vicepremierul ucrainean a declarat că 3.985 de persoane au fugit de la Mariupol la Zaporojie, precizând că luni guvernul intenționează să trimită aproximativ 50 de autobuze pentru a prelua alți evacuați.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News