Video&Foto Rușii au fost atacați cu armele lor. Ucrainenii i-au lovit în Donețk cu bombe termobarice pe care le-au capturat anul trecut
Forțele ucrainene i-au atacat pe ruși cu o armă termobarică pe care au capturat-o, cel mai probabil, toamna trecută în Balakliia. Potrivit imaginilor publicate pe rețelele sociale, arma a fost folosită pentru a atacat pozițiile rușilor în apropierea localității Tors'ke, din regiunea Donețk.
„Forțele ucrainene folosesc un MRL termobaric rusesc TOS-1A capturat pentru a lovi pozițiile rusești în afara Tors'ke, regiunea Donețk. Sistemul a fost capturat toamna trecută în Balakliyia împreună cu muniția necesară.”
Ukrainian forces use a captured former Russian TOS-1A thermobaric MRL to hit Russian positions outside of Tors'ke, Donetsk Oblast.
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) July 9, 2023
The system was reportedly captured last fall in Balakliya with a number of rockets. pic.twitter.com/6VcaXpPI6j
Higher quality footage of the earlier strike pic.twitter.com/oLHKda0dNy
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) July 9, 2023
Bombele, cunoscute și ca bombe cu vid, sunt considerate foarte periculoase din cauza efectului lor devastator și imprecis. Muniția acestor lansatoare funcționează în două etape: mai întâi dispersează un nor de combustibil în aer, care mai apoi este detonat, ceea ce creează o undă de șoc foarte puternică.
Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”.
Sistemele „Buratino” sunt considerate de către ruși „aruncătoare grele de flăcări” și pot lansa rachete termobarice pe o distanță de până la 9 kilometri.
Pe lângă efectele directe ale undei de șoc, bombele termobarice provoacă rupturi ale organelor interne și asfixiere în cazul persoanelor care se află în raza de acțiune a exploziei.
O bombă cu vid, sau o armă termobarică, este alcătuită dintr-un container care conține un gaz și două încărcături distincte. Ajuns în zona țintei, primul detonator eliberează gazul din container, care se împrăștie și pătrunde în adăposturile sau fortificațiile nesigilate complet. A doua încărcătură „aprinde” apoi respectivul gaz și provoacă o uriașă minge de foc și o undă de șoc în urma căreia oxigenul din aerul înconjurător este „aspirat”.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News