Live

Rușii au condamnat un artist din Crimeea la 15 ani de închisoare pentru că a aruncat cu vopsea în culorile Ucrainei pe o ușă

Data publicării:
Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014. Foto: Profimedia Images

Un tribunal din sudul Rusiei l-a condamnat, marți, pe un artist din Crimeea la 15 ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a aruncat cu vopsea în culorile Ucrainei pe ușa unei clădiri administrative, relatează The Moscow Times.

Bohdan Ziza a fost arestat în mai 2022 pentru că a aruncat cu vopsea în culorile galben și albastru pe ușa clădirii administrative Evpatoria din Crimeea anexată de invadatori.

El a încercat, atunci, de asemenea, fără succes, și să incendieze intrarea clădirii cu un cocktail molotov.

Ziza a înregistrat întregul moment împreună cu un discurs anti-război în care cerea oamenilor să proteste împotriva invaziei rusești din Ucraina. Ziza a publicat clipul pe conturile sale de pe rețelele sociale.

După câteva ore de carceră, pe 19 mai, un alt clip video a fost difuzat pe televiziunile locale din Crimeea, în care Ziza își cere scuze pentru acțiunile sale. Artistul a confirmat ulterior, că a fost forțat și amenințat să facă acea filmare.

Regimul de la Kremlin îl acuză pe Ziza de acte de terorism și spune că artistul a amenințat și a cerut să se comită alte atacuri în clipul de pe internet.

Un tribunal militar din Rostov pe Don l-a declarat vinovat și l-a condamnat la 15 ani de închisoare.

„Dacă regret ce am făcut? Îmi pare rău că am întrecut măsura și că acțiunile mele au putut fi folosite să justifice o anchetă anti-terorism. Pe de altă parte, am acționat conform propriei conștiințe.

Acțiunile mele au fost un strigăt din inimă și din conștiință, direcționat spre cei care, la fel ca mine, erau înfricoșați și nu și-au dorit acest război. E mai bine să fii încarcerat cu o conștiință curată decât să fii o dobitoacă tăcută dar liberă”, a spus Ziza în declarația sa de la ultima înfățișare de la tribunal.

În final, Ziza a spus și că va intra în greva foamei din 10 iunie pentru a cere autorităților ruse să-i retragă cetățenia rusă și să-i elibereze pe prizonierii politici ucraineni încarcerați în Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Momentul în care o fostă educatoare de grădiniță doboară o rachetă de croazieră rusească utilizând un sistem antiaerian sovietic

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Peste 50.000 de recruți ucraineni au primit instruire în Regatul Unit. România e prezentă pe lista țărilor participante la „Interflex”

Partenerii noștri