VIDEO. Siberia se scufundă din cauza încălzirii globale. Temperaturile ridicate topesc permafrostul pe care stau 15 milioane de oameni
Localitățile din Siberia, în care trăiesc 15 milioane de oameni, se scufundă, la propriu, din cauza încălzirii globale. Temperaturile ridicate topesc permafrostul pe care sunt construite case, blocuri, fabrici și aeroporturi. Experții spun că Siberia se încălzește de aproape trei ori mai repede decât media globală.
În Europa a fost mai cald decât în Sahara
Cabanele de munte din Elveția o iau la vale
Apocalipsa climatică va atinge o nouă fază în 2024
Vară în calendar, toamnă în termometre. La Vârful Omu au fost 0,4 grade marți
Scene apocaliptice în nordul Italiei după caniculă
Urmează o "apocalipsă a insectelor"
Climatolog: Trebuie să schimbăm inclusiv modul în care construim orașe
Un arhipelag din Pacific a declarat stare de urgență climatică
Vacile prietenoase cu mediul
Acest islaz cu denivelări mari, pe care pasc vaci. Acesta era aerodromul care deservea o localitate cu 10 mii de oameni. Pista a fost perfect dreaptă până în anii 1990, când permafrostul pe care era construită a început să se topească.
Alexander Fedorov - cercetător, Institutul Permafrostului: Drumurile, cablurile de curent, conductele de gaz și petrol. Dar construcțiile liniare sunt primele care suferă din cauza urgenței climatice și a impactului acesteia asupra permafrostului.
În orașul din mijlocul Siberiei, la 5.000 de kilometri depărtare de Moscova, construcțiile se scufundă cu până la 12 centimetri pe an.
Iakuțk este cel mai rece oraș mare din lume și cea mai mare localitate de pe glob construită pe permafrost. Are peste 300 de mii de locuitori.
Maria Nedostupnenko - locuitor din Iakuțk: Bârna de aici am făcut-o singuri, pentru că acoperișul era curbat. Totul este rupt și peticit.
Evgheni - locuitor din Iakuțk: Tot ce e sub casă se mișcă. Avem permafrost așa că locuința se mișcă în sus și în jos.
Aleksei Maslakov - cercetător: Nu există nicio așezare din zona arctică a Rusiei în care să nu găsești o clădire distrusă sau deformată.
Când zona arctică a Rusiei a fost populată, acum 50 de ani, constructorii au luat în calcul o topire mică și sezonieră a permafrostului și au ridicat totul pe picioare de lemn sau beton înfipte adânc în solul înghețat. Dar după câteva decenii, s-a dovedit că nu este suficient. Dacă încălzirea globală continuă în acest ritm, Rusia va trebui să cheltuiască aproape 100 de miliarde de dolari ca să refacă infrastructura din Siberia. Adică 7 la sută din Produsul Intern Brut al țării.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News