Rusia susține că a oprit avansul ucrainenilor în Kursk
Ministerul rus al Apărării susține că a împiedicat Ucraina să avanseze mai mult în cea de-a cincea zi a atacului fără precedent în provincia Kursk, deși au existat relatări privind întreruperi de energie la nivel regional, după ce a fost lovită o stație electrică, transmite The Guardian.
Se pare că luptele au loc în trei sate aflate la o distanță cuprinsă între 11 și 18 kilometri de granița internațională - Ivașkovskoie, Malaia Loknia și Olgovka - locații similare cu cele în care se estimează că Ucraina a avansat anterior.
Într-o declarație de dimineață, Ministerul Apărării a declarat că a „zădărnicit încercările grupurilor mobile ale inamicului de a ajunge în profunzimea teritoriului rus” și că nu au existat alte rapoarte semnificative care să contrazică acest lucru.
Agenția rusă de securitate internă FSB a impus, de asemenea, un regim „antiterorist” în Kursk și în două oblasturi învecinate, Briansk și Belgorod, conferind autorităților puteri extinse de a bloca o zonă și de a impune controale asupra comunicațiilor.
Liderii ucraineni și armata ucraineană s-au abținut să comenteze încercarea de a purta războiul direct pe teritoriul Rusiei, deși vineri după-amiază președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăsat să se înțeleagă că operațiunea a fost discutată în cadrul unei reuniuni a Statului Major al Apărării.
Zelenski a declarat că un raport al generalului Oleksandr Sirski „a acoperit, de asemenea, acțiunile noastre defensive în direcțiile din care Rusia a lansat atacuri asupra teritoriului ucrainean” - o referire aparentă la atacul fără precedent lansat în această săptămână.
Forțele regulate ucrainene au pătruns marți peste graniță, la nord-est de Sumî, într-un atac surpriză asupra unui sector slab apărat al liniei de front și au avansat aproximativ 20 de kilometri, capturând orașe și sate și distrugând un convoi rusesc la 40 de km de graniță, provocând zeci de victime.
A fost prima dată când Ucraina a atacat cu forțe regulate în interiorul teritoriului Rusiei - o tactică care, la un moment dat, ar fi putut provoca o îngrijorare considerabilă în rândul susținătorilor occidentali ai Kievului, de teama unei escaladări din partea Kremlinului.
Cu toate acestea, peste noapte, Ucraina a primit un vot de încredere din partea SUA, care a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 125 de milioane de dolari, inclusiv obuze de artilerie și rachete, inclusiv cele antiaeriene Stinger.
Ucraina pare să fi provocat o altă surpriză rușilor atunci când sâmbătă a apărut o scurtă înregistrare video cu cinci soldați purtând un steag ucrainean și unul georgian în fața clădirii unui club din Poroz, la trei kilometri de graniță în provincia Belgorod - și la aproximativ 45 de kilometri sud de incursiunea din această săptămână.
Deși nu a existat niciun semn imediat că ar fi fost mai mult decât ceva pus în scenă, aceasta a demonstrat vulnerabilitatea frontierei Rusiei departe de zonele de luptă din interiorul Ucrainei, unde războiul a făcut ravagii de când invazia la scară largă a Moscovei a început în urmă cu mai bine de doi ani.
Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat vineri că un incendiu a izbucnit într-o stație de transformare după ce resturi de la o dronă ucraineană s-au prăbușit în instalație. Energia electrică a fost tăiată în unele zone ale frontului, inclusiv Kurciatov, acolo unde se află centrala nucleară din Kursk.
Oficialii ruși au declarat că nu a existat niciun impact asupra centralei nucleare sâmbătă, care ar fi funcționat în mod normal, deși au existat informații conform cărora aceasta ar fi fost consolidată. Puțini sunt cei care cred că armata ucraineană are capacitatea de a se apropia de centrala nucleară, care se află la aproximativ 50 de kilometri de cele mai apropiate lupte în linie dreaptă.
Cu toate acestea, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat vineri că a monitorizat situația de pe câmpul de luptă. „În acest moment, aș dori să fac apel la toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita un accident nuclear”, a declarat Grossi.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News