Rusia sare în apărarea OMS și critică SUA pentru modul în care a acționat în pandemie. Serghei Lavrov vede probleme și în UE
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi face treaba în mod corespunzător în contextul crizei legate de noul coronavirus, a declarat sâmbătă șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a respins criticile americane la adresa agenţiei internaţionale, relatează DPA, preluată de Agerpres. Pe de altă parte, oficialul rus a ținut să remarce că răspândirea pandemiei a scos la iveală probleme şi în Uniunea Europeană, slăbind blocul comunitar.
„Cred că OMS îşi îndeplineşte rolul de lider şi de agenţie de coordonare”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în comentarii pentru presa rusă. „Da, nu este ideal. Dar nimeni nu este perfect”, a adăugat Serghei Lavrov.
La începutul acestei luni, preşedintele american Donald Trump a anunţat că ţara își suspendă contribuţiile la bugetul OMS, argumentând că s-au pierdut vieţi pentru că organizația a gestionat greşit criza de sănătate şi a crezut prea mult în informaţiile din China. Trump a susţinut că greşelile OMS au permis ca virusul să se transforme într-o pandemie, care a infectat milioane de oameni la nivel mondial şi a dus la aproape 200.000 de decese de COVID-19.
Serghei Lavrov consideră că o astfel de critică are prea puţin legătură cu performanţa OMS. „În opinia mea, oamenii vor să folosească astfel de atacuri pentru a-şi justifica propria abordare, care a venit prea târziu şi nu a fost adecvată'”, a comentat șeful diplomației ruse.
Donald Trump a fost criticat pentru că nu a luat în serios răspândirea virusului, până când nu s-a extins pe scară largă în America, dar şi pentru că a lăsat agenţiile federale de sănătate nepregătite pentru o astfel de epidemie.
Pe de altă parte, Lavrov a spus că răspândirea pandemiei a scos la iveală probleme şi în Uniunea Europeană, slăbind blocul. „Statele-naţiuni îşi exprimă dorinţa de a se baza mai mult pe ele însele”, a remarcat el, adăugând că aceasta nu este o problemă specifică legată de virus. „Probabil reflectă o anumită epuizare. Este absolut evident în UE cât de rigidă şi coercitivă poate fi birocraţia supranaţională şi multinaţională”, a comentat Lavrov.
Ministrul rus a adăugat că virusul poate fi combătut doar prin cooperare.
La începutul acestui an, Rusia avea mai puţine cazuri decât Europa de Vest, dar ratele de infectare au crescut brusc în ultima perioadă. Conform datelor oficiale, în prezent există 74.600 de cazuri confirmate în Rusia, cele mai multe dintre ele Moscova. La nivel naţional, aproximativ 680 de persoane au murit.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News