Putin vrea crearea unei alternative rusești la Wikipedia
Rusia ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unei alternative autohtone la Wikipedia, a spus joi președintele rus Vladimir Putin, punând la îndoială calitatea informațiilor publicate în renumita enciclopedie online, transmite The Moscow Times.
„Informația obiectivă, folositoare, bine gândită dar și frumos și cu măiestrie prezentată este la mare cerere deoarece este imposibil de folosit doar Wikipedia”, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu Maxim Dreval, director executiv al fundației susținute de stat Znanie („Cunoaștere”), potrivit unui transcript al Kremlinului.
Putin, the Internet expert, warns against reading Wikipedia, where Russians incidentally can learn easily about their country’s war of aggression against Ukraine, not to mention many atrocities committed there by Russian troops. pic.twitter.com/wsMxNDmDpb
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) May 5, 2022
Fondată printr-un decret prezidențial în 2015, Znanie are obiectivul de a îmbunătăți societatea civilă și munca educațională. Proiectul său cheie, „Liga Lectorilor”, are ca scop oferirea unei platforme personalităților oficiale din guvern dar și altor persoane proeminente pentru educarea tinerilor ruși.
Dreval i-a spus lui Putin că cunoștințele colective ale lectorilor aprobați de Znanie „formează baza de cunoaștere care deja devine o alternativă la Wikipedia”.
Afirmațiile lui Putin vin în contextul temerilor tot mai mari că Wikipedia se va alătura listei de platforme care au fost interzise de autoritățile ruse de când au fost trimise trupele în Ucraina, deoarece prezintă informații despre război care se contrazic cu narativul Kremlinului.
Autoritatea rusească de reglementare a comunicațiilor, Roskmnadzor, a emis marți un avertisment către Wikipedia cerându-i să șteargă „informațiile de neîncredere” despre „operațiunea specială din Ucraina”.
„Autorii articolelor publicate pe Wikipedia dezinformează intenționat utilizatorii prin (postarea) clară a informațiilor neadevărate”, arată mesajul publicat pe canalul oficial de Telegram al Roskomnadzor.
Autoritățile ruse au adăugat prima dată Wikipedia în registrul guvernamental al site-urilor interzise în 2012, însă portalul a rămas accesibil în Rusia, în ciuda avertismentelor frecvente și temerilor că va fi blocat total.
Statul ar plănui să creeze propria versiune de Wikipedia până în 2023, însă alternativa internă încă nu s-a materializat.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News