Live

Putin, către europeni: Vreți gaze, deschideți Nord Stream 2. Liderul rus susține că „agenda verde” a UE e de vină pentru criza energiei

Data publicării:
Germania a blocat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că, dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2, relatează Reuters. În plus, Putin a dat vina pe ceea ce a numit „agenda verde” a UE și a insistat că Rusia își îndeplinește obligațiile în domeniul energiei.

„Ideea e, dacă aveți o nevoie, dacă vă este atât de greu, ridicați sancțiunile asupra Nord Stream 2, care transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, apăsați pe buton și totul va porni”, a spus Putin, vorbind cu reporterii după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai care se ține în Uzbekistan.

Nord Stream 2, gazoductul construit pe fundul Mării Baltice aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost terminat în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu-l mai folosească, iar anunțul a venit cu câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.

Rusia este acuzată că se folosește de resursele energetice ca de o armă, șantajând și manipulând piața în  favoarea sa. Prețurile la gaze naturale au crescut în Europa de peste două ori de la începutul anului, ca urmare a scăderii livrărilor rusești. La rândul său, Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic împotriva ei.

Gigantul rus Gazprom a anunțat la începutul acestei luni că gazoductul Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, va rămâne închis, sub pretextul că o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor, iar repararea ei nu se poate face din cauza sancțiunilor.

În plus, Rusia a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări, inclusiv Bulgaria și Polonia, deoarece acestea au refuzat să plătească în ruble și nu în moneda prevăzută în contract.

În paralel cu aceste mișcări care au ridicat prețul energiei, Rusia se confruntă cu o urgență: trebuie să găsească rapid unde să-l transporte, pentru că are o supraproducție, iar depozitele de înmagazinare deja sunt umplute. Ca urmare, Gazprom a început să ardă, la propriu, surplusul de gaz.

De altfel, unul dintre scopurile participării lui Putin la summitul din Uzbekistan, unde s-a întâlnit cu liderul chinez, pare să fi fost tocmai rezolvarea problemei surplusului de gaz. Putin a anunțat că Rusia discută un nou proiect de infrastructură major pentru a livra gaze Chinei prin Mongolia.  Moscova încearcă astfel să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc. Gazoductul „Power of Siberia 2” ar putea deveni un înlocuitor real al gazoductului „Nord Stream 2”, furnizând mai multe gaze spre China, în locul celor care ar fi trebuit exportate prin conducta care lega Rusia de Germania, potrivit  agenției TASS.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban îl numește pe Vladimir Putin „un partener corect”. „Maghiarii pot beneficia de pe urma lui”

New York Times: Trupele nord-coreene desfășurate în Ucraina au fost ideea lui Kim Jong-un, nu a lui Vladimir Putin

Ce demonstrează lovitura cu drone asupra orașului Kazan despre strategia Ucrainei. Kievul mai are puțin timp pentru acțiuni îndrăznețe

Proteste în Slovacia, după ce premierul Fico l-a vizitat pe Vladimir Putin: „Miroase a trădare”

Partenerii noștri