Live

Presa independentă din Rusia îi cere lui Vladimir Putin să pună capăt „campaniei de distrugere”

Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Getty Images

Presa independentă din Rusia a lansat vineri o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Vladimir Puțin, prin care îi cere să pună capăt campaniei de represiune în curs împotriva redacţiilor independente sau critice faţă de putere.

În ultimele luni, mai multe instituții media şi jurnalişti au fost clasificaţi ca „agenţi ai străinătăţii”, un statut ce implică constrângeri administrative sub pedeapsa unor amenzi grele.

Mai mulţi reporteri au fost de asemenea ţinte ale urmăririlor penale şi percheziţiilor.

„O campanie de distrugere a mass-media neguvernamentale şi presiuni împotriva jurnaliştilor în desfăşurare”, au spus semnatarii acestei scrisori adresate lui Putin şi altor înalţi responsabili, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Cerem revizuirea deciziilor cu privire la închiderea redacţiilor colegilor noştri”, adaugă textul, publicat de către revista Novaia Gazeta, ediţia rusă a Forbes și de sindicatul jurnaliştilor ruşi şi angjaților din mass-media.

De la întoarcerea în Rusia şi arestarea opozantului Aleksei Navalnîi, în ianuarie, şi odată cu apropierea alegerilor legislative în septembrie, autorităţile au înmulţit procedurile vizând opoziţia şi media independente.

Mai multe redacţii, mai ales canalul de televiziune independent Dojd, site-ul Meduza şi mass-media de investigaţie au fost declarate „agenţi ai străinătăţii”, ceea ce le reduce veniturile din publicitate, forţându-le să indice acest statut în toate publicaţiile lor, chiar şi atunci când vine vorba despre o postare pe Twitter.

Lista „agenţilor străinătăţii” vizează organizaţiile străine sau finanţate din străinătate şi având, potrivit autorităţilor, „activităţi politice” în Rusia.

Alte mass media legate de ex-oligarhul în exil Mihail Hodorkovski au fost de asemenea recent blocate fiind declarate „organizaţii indezirabile”, un alt statut ce îi expune şi pe membrii lor la urmărirea penală.

Rusia a fost acuzată de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000 că reduce la tăcere libertatea de exprimare în mass-media tradiţionale, deşi media online au putut mult timp să funcţioneze relativ liber.

ONG-ul Amnesty International a acuzat Kremlinul că vrea „eradicarea jurnalismului imparţial şi a investigaţiilor” jurnalistice, aminteşte AFP.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham - Liverpool 3-6

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri