Live

Premierul chinez Li Qiang va face o vizită oficială în Rusia și Belarus săptămâna aceasta

Data publicării:
Premierul chinez Li Qiang va face o vizită oficială în Rusia și Belarus săptămâna aceasta Foto: Profimedia

Premierul chinez Li Qiang va vizita Rusia şi Belarus săptămâna aceasta, a transmis luni Ministerul de Externe de la Beijing, conform AFP.

În timpul vizitei, care va avea loc de marţi până vineri, Li Qiang va participa la "cea de-a 29-a întâlnire între şefii de guvern chinez şi rus", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

Vizita are loc pe fondul unei cooperări economice şi diplomatice sporite între Beijing şi Moscova.

Parteneriatul strategic dintre cele două ţări s-a aprofundat şi mai mult de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe care China nu a condamnat-o niciodată.

Beijingul se prezintă ca o parte neutră în acest conflict şi pretinde că nu va livra arme niciunei părţi. Dar americanii şi europenii acuză în mod regulat China că oferă Rusiei, care este ţinta unor sancţiuni occidentale majore, sprijin economic crucial în efortul său de război.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a vizitat China de două ori anul trecut, promiţând în decembrie că va fi "un partener de încredere pentru China".

Belarus depinde în mare măsură de sprijinul politic şi financiar din partea Rusiei, iar teritoriul său a fost utilizat pe scară largă pentru manevrele ruseşti împotriva Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022.

În iulie, Belarus a devenit membru al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup în creştere rapidă care include China, India, Rusia şi ţările din Asia Centrală, cu ambiţia de a fi o contrapondere pentru Occident.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O jurnalistă a întrebat-o pe amanta lui Putin de ce nu are copii. Imediat au apărut polițiștii care au verificat-o și interogat-o

Americanii confiscă domenii web folosite de hackerii FSB

O ucraineancă a făcut 5 milioane de euro cu acte de invaliditate pentru cei care fugeau de mobilizare. De teamă, a aruncat bani pe geam

Zelenski a vizitat soldaţi care luptă în regiunea Kursk: „Trebuie să convingem întreaga lume că putem fi mai puternici decât inamicul”

Partenerii noștri