Live

Încă o lovitură în justiție pentru activiștii opoziției din Rusia

Data publicării:

Sistemul de recunoaștere facială din Moscova nu încalcă dreptul la viața privată a cetățenilor, este decizia unui tribunal din capitala Rusiei. Aceasta a venit ca o lovitură pentru activiștii care sperau ca utilizarea tehnologiei să fie interzisă.

Procesul împotriva Departamentului pentru Tehnologie al Moscovei, care gestionează programul de supraveghere video, a fost intentat de avocata şi activista Alena Popova şi politicianul din opoziţie Vladimir Milov, din partidul Solidarnost. Aceștia au cerut ca utilizarea tehnologiei la evenimentele de masă şi la proteste să fie interzisă.

Tehnologiile de recunoaştere facială, aflate sub controlul poliţiei, au fost adăugate reţelelor de supraveghere extinse din Mosocva începând din 2017, iar suma cheltuită pe echipamente hardware a depășit 40 de milioane de euro.

Sistemul a continuat să funcționeze pe parcursul procesului, iar autoritățile au motivat că, astfel, se pot asigura că oamenii plasaţi în carantină din cauza epidemiei de coronavirus respectă măsura.

Potrivit oficialilor ruși, tehnologia de recunoaştere facială este utilizată în zonele aglomerate pentru a asigura siguranţa şi imaginile video sunt şterse la cinci zile după un incident, în lipsa unei solicitări contrare din partea autorităţilor. În prezent, sistemul include peste 105.000 de camere de supraveghere dotate cu tehnologia respectivă.

Citiți și: Proces de referință. Un britanic a dat în judecată poliția pentru softul de recunoaștere facială

India vrea să construiască cel mai mare sistem de recunoaștere facială din lume

Sistem de recunoaştere facială, în România. Ce răspunde Poliţia celor care se tem că vor fi urmăriţi pe stradă, ca în China

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premieră mondială: aeroportul în care pasagerii nu vor avea nevoie de documente de călătorie. Când ar putea fi funcțional

Spionați în exil: Cum au ajuns criticii lui Putin țintele armei cibernetice Pegasus, chiar pe teritoriul UE

Suedia vrea să permită poliţiei să folosească recunoaşterea facială

Amnesty International a îngropat simbolic ”viaţa privată”, ca protest faţă de folosirea supravegherii video cu AI la JO de la Paris

Partenerii noștri