Live

În timp ce Kremlinul se laudă cu vaccinul anti-COVID, populația este sceptică. Fotomodel: „Vreau ca vaccinul să fie testat câțiva ani”

Data actualizării: Data publicării:
Fotomodelul Olga Pastian se teme vaccinul anti-coronavirus pe care Rusia susține că îl are gata Foto: captură video

În timp ce mulți oameni dau piept cu sărăcia din cauza coronavirusului, Rusia anunță ca are disponibil un vaccin. Are însă un neajuns - nu a terminat toate etapele de testare. Cu toate acestea, guvernul rus promovează vaccinarea în masă și, datorită unor voluntari precum Serghei Gavaros, proiectul ar putea deveni curând realitate. El e unul dintre cei 40 de mii de oameni care urmează să participe la un test clinic. Dar majoritatea rușilor sunt sceptici în privința vaccinării. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Ultimele luni au fost au fost foarte dificile pentru fotograful Serghei Gavaros. Studioul său a fost închis și proiectele amânate. Pentru a fi sigur că noul coronavirus nu îi va mai provoca și alte probleme, caută o cale să se protejeze - este printre primii care testează vaccinul realizat de Rusia. Pe lângă ședințele foto de studio, Gavaros face poze și la nunți cu un număr mare de invitați.

„Invitații - inclusiv persoane în vârstă - vin de peste tot din țară. Și intru foarte mult în contact cu ei. N-ar fi bine deloc să devin dintr-odată purtător al virusului. Nu aș vrea ca oamenii să sufere din cauza mea”, spune Serghei Gavaros.

Fotograful nu se teme în niciun fel de vaccin, spre deosebire de Olga Pastian, unul dintre modele sale. 

Vreau mai întâi ca vaccinul să fie testat câțiva ani. Poate abia după aceea voi lua în considerare să mă vaccinez. Mi-e teamă de vaccinuri în general și cu atât mai mult de unul anticoronavirus în condițiile în care nimeni nu înțelege pe deplin acest virus”, spune tânăra.

„E normal să te temi, dar cine să testeze acest vaccin dacă nu noi?” - îi dă replica Serghei Gavaros.

El va fi unul dintre cei 40.000 de mii de oameni implicați în testarea clinică a primului vaccin din Rusia.

Vladimir Putin consideră vaccinul o chestiune de mândrie națională

Producția și livrarea sunt deja în desfășurare. Vaccinul a fost aprobat, chiar dacă faza de testare este încă în desfășurare. Medicii, ofițerii de poliție și profesorii primesc primele doze - în mod voluntar.

Președintele Putin consideră vaccinul o chestiune de mândrie națională. Și pare că vrea ca elita politică a Rusiei să dea un exemplu.

Primarul Moscovei a făcut-o, la fel și vicepremierul Tatiana Golikova.

Politicianul Valeri Gartung este unul dintre cei incluși în etapa de testare a vaccinului. Acum, într-un mesaj video, anunță că are COVID-19. Dar în loc să pună la îndoială eficacitatea vaccinului, Gartung sugerează că a făcut parte din așa-numitul grup de control. Fiecărui al patrulea voluntar i-au fost injectate doar vitamine, astfel încât cercetătorii să poată verifica efectele vaccinului.

Scepticism în rândul populației

Rusia vinde deja vaccinul către alte țări precum Belarus, Siria și Venezuela, unde primele doze au sosit în capitala Caracas.

Specialiștii în boli infecțioase au criticat decizia de livrare înainte de încheierea perioadei de testare.

„Cred că este o politică greșită - o politică de raportare a unor mari succese acolo unde acestea nu există de fapt. Și da, acest vaccin ar putea funcționa, dar nu știm încă acest lucru, deoarece testarea nu a fost încheiată”, spune Vasili Vlasov, epidemiolog.

Mulți ruși împărtășesc acest scepticism. Sondajul efectuat de o organizație apropiată guvernului a arătat că 73% din populație nu intenționează deocamdată să se imunizeze.

Primarul Moscovei, care conduce o comisie pentru combaterea coronavirusului, vrea ca lucrurile să se miște rapid.

„Până la sfârșitul anului ar trebui să avem suficiente doze de vaccin pentru a trece la imunizarea în masă. Sper că așa va fi”, a declarat Serghei Sobianin, primarul Moscovei.

Două treimi din populație ar putea fi vaccinată într-un an

Producătorul spune că peste două treimi din populația Rusiei ar putea fi vaccinată în decurs de un an - poate prin intermediul unor stații de vaccinare mobile. Deocamdată, medicii din această ambulanță fac doar imunizare antigripală - nu este nevoie de programare și totul e gratuit. Durează doar zece minute. Dar vaccinul anti-COVID trebuie ținut la rece, iar asta reprezintă încă o problemă.

În curând, Serghei Gavaros va primi a doua doză de vaccin într-o clinică din Moscova. Zilnic își monitorizează starea de sănătate printr-o aplicație: semne de febră și alte simptome. Ca voluntar în această campanie de testare speră să contribuie la revenirea la normal.

„Sper că, foarte curând, vom putea să ne comportăm normal unii cu alții, fără să ne mai fie teamă să intrăm în contact. Cu siguranță ar fi foarte frumos”, spune Serghei Gavaros.

Dar deocamdată nimeni nu poate spune cu certitudine când se vor întâmpla toate astea - nici măcar în Rusia.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum știu rușii unde să lovească exact infrastructura energetică ucraineană?

Realitatea crudă din spatele sistemului public de sănătate din Turcia. Erdogan: „Lăsați-i să plece! Vom continua cu noi doctori”

Duri și nemiloși. Mii de tineri din Madrid sunt tentați să intre în găști violente, din care apoi descoperă că nu mai pot ieși

Cum arată satul pesimiștilor din țara cea mai fericită de pe Pământ: „Ai ajuns aici. Încă mai e timp să te întorci”

Partenerii noștri