Putin a lăudat vaccinul rusesc, dar nu l-a făcut. Sputnik V e încă în teste, cu 2-3 luni în urma altor vaccinuri

Data publicării:
Vladimir Putin, în timpul unei conferințe de presă.
Vladimir Putin, în timpul unei conferințe de presă. Foto: Getty Images

Președintele rus Vladimir Putin făcea în august un anunț bombă - a dezvăluit primul vaccin împotriva noului coronavirus din lume, menit să ajute Rusia să iasă mai repede din pandemie. Nici acum însă, când țara se confruntă cu al doilea val al pandemiei, vaccinul SputnikV nu e disponibil la scară largă, iar testele clinice care ar trebui să-i demonstreze eficacitatea nu s-au încheiat, relaează CNN.

Putin, care este foarte secretos în ceea ce privește familia sa, anunța atunci că una dintre fiicele sale a fost deja vaccinată, în cadrul testelor clinice din faza incipientă, și s-a simțit „bine”, pentru a sublinia siguranța vaccinului.

Dar vaccinul a fost aprobat după ce a fost testat doar pe câteva zeci de persoane, înainte de studiile clinice din faza a treia, care sunt esențiale pentru stabilirea siguranței și eficacității sale, atrăgând critici din partea comunității internaționale. Puțin a fost acuzat că a urmărit să câștige capital politic prin acest anunț.

Alexander Gintsburg, șeful Institutului Gamaleya care a dezvoltat vaccinul, a declarat într-un interviu pentru CNN că 17.000 de persoane au participat la studiile de fază 3, dar a recunoscut că doar 6.000 au primit până acum ambele doze necesare pentru a finaliza vaccinarea.

Vaccinul este indicat pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, conform instrucțiunilor de folosire, deoarece nu au fost efectuate studii pe scară largă pe alte grupe de vârstă. Dar, în ciuda acestui fapt, Gintsburg a spus că și persoanele peste 60 de ani se pot vaccina.

Experții internaționali în virologie pun la îndoială afirmațiile Rusiei privind siguranța vaccinului. „Oamenii care au fost imunizați cu acest vaccin nu vor ști dacă vor fi protejați sau vor dezvolta o boală severă până când nu vor lua virusul”, a declarat pentru CNN Konstantin Chumakov, un virolog de top al Rețelei Globale pentru Viruși.

Pentru asta trebuie să imunizezi o mulțime de oameni și să aștepți până când vor fi infectați, ca să vezi ce se întâmplă. Nu există nimic care să înlocuiască studiile clinice”, a adăugat el.

Spre comparație, începând cu 26 octombrie, BioNTech-Pfizer a raportat că a înscris 42.113 de participanți în studiul de fază 3 din Statele Unite pentru prototipul lor de vaccin, iar 35.771 de persoane au primit deja a doua doză.

Moderna, prima companie care a început studiile clinice de fază 3 din SUA pentru un vaccin anti-COVID, a anunțat că 25.650 de persoane au primit a doua doză, din cei aproximativ 30.000 de participanți la studiu.

Vaccinul rus „este probabil cu două-trei luni în urmă. Moderna si Pfizer au terminat practic vaccinarea participanților și acum sunt în faza de observare privind incidența bolilor la persoanele din grupul care a primit placebo și la cele imunizate prin vaccin”, a spus Chumakov.

Dezvoltarea și aprobarea rapidă a Sputnik V, explică pe de altă parte Institutul Gamaleya, a fost posibilă deoarece se bazează pe două dintre vaccinurile lor anterioare, pentru Ebola și MERS. Vaccinul anti-Ebola, a spus Gintsburg, a fost aprobat pentru studii în Guineea pe doar 2.000 de persoane.

Chumakov remarcă faptul că niciunul dintre aceste vaccinuri nu a fost pe deplin autorizat de către organismele internaționale sau testat suficient pentru a spune dacă este eficient și sigur, iar vaccinul rusesc împotriva virusului Ebola a fost testat doar în Guineea.

Acest institut special a dezvoltat doar mai multe prototipuri de vaccin, nu le-aș numi vaccinuri. Nu cred că acest institut a dezvoltat un vaccin în ultimii 30 de ani. Sunt foarte buni în dezvoltarea prototipurilor, dar nu cred că au experiență în aducerea produselor pe piață”, a spus Chumakov.

În plus, există problema producției de vaccin. Estimările Rusiei cu privire la capacitatea de a produce în masă vaccinul variază foarte mult în funcție de cine răspunde la întrebări.

În iulie, șeful Fondului de investiții directe al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat că fondul suveran intenționează să producă peste 30 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020. Dar ministrul rus al comerțului și industriei, Denis Manturov, a declarat la începutul acestei luni că aceste cifre sunt „imposibile”.

"Să ai 30 de milioane de doze până la sfârșitul anului este imposibil, este o prostie, a spus Manturov într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Ministerul Industriei și Comerțului nu a furnizat CNN numărul de doze produse până acum, însă a declarat că obiectivul este creșterea producției la 300.000 de doze până la sfârșitul lunii octombrie și 2,3 milioane până la sfârșitul anului.

Gintsburg a spus că Rusia ar putea produce aproximativ 5 milioane de dozepe lună până în decembrie, ceea ce va permite obținerea unor doze suficiente pentru a vaccina 70% din populația țării în aproximativ un an.

Dar dacă Rusia nu crește semnificativ capacitatea de producție, cu 5 milioane de doze pe lună va putea produce în jur de 60 de milioane de doze în acest interval de timp, ceea ce înseamnă că va putea vaccina în mod eficient aproximativ 30 de milioane de persoane cu ambele doze - din peste 146 de milioane de ruși.

Aceasta, în condițiile în care Rusia a trecut de 1,5 milioane de cazuri de COVID-19 și cel puțin 26.269 de decese.

Și, chiar dacă a lăudat eficiența vaccinului, Putin nu l-a făcut încă. Un purtător de cuvânt a declarat pentru CNN că șeful de la Kremlin încă se mai gândește.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...