Live

„Chiar și după moarte, Navalnîi îi provoacă pagube maxime lui Putin”. Care era planul final al liderului opoziției din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi le-a transmis susținătorilor săi ultima lui strategie pentru combaterea lui Putin, care trebuie pusă în practică chiar în timpul alegerilor prezidențiale. Colaj foto: Profimedia Images

Cu doar 15 zile înainte să fie declarat mort într-o închisoare rusească, Alexei Navalnîi a lansat un ultim atac împotriva lui Vladimir Putin, relatează Politico.

Liderul opoziției ruse și-a petrecut ultimele săptămâni din viață în spatele gratiilor dintr-o colonie penitenciară din nordul Siberiei - un loc atât de rece, periculos și inconfortabil și cu condiții atât de extreme încât sunt echivalente cu tortura.

Timp de mai bine de un deceniu, Navalnîi a fost cel mai mare adversar al președintelui rus și, totodată, cea mai mare amenințare la adresa lui Putin. În toți acești ani, Navalnîi a fost supravegheat, agresat fizic și trimis după gratii.

Și cu toate astea, în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat în Germania, fiind aproape ucis prin otrăvire cu Novicioc, Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia chiar dacă știa că sunt mari șanse să fie reținut de autorități odată ce va coborî din avionul care l-a adus la Moscova.

Navalnîi a ajuns inevitabil la închisoare, acolo unde a fost ținut de multe ori la izolare și a devenit tot mai slăbit în cei trei ani pe care i-a petrecut după gratii.

Dar chiar și din locul izolat din nordul țării în care se afla, mesajul său a ajuns la susținătorii lui: planul era ca opoziția să se mobilizeze în timpul alegerilor prezidențiale din acest weekend.

„La amiază, împotriva lui Putin”

Pe 1 februarie, un mesaj a fost postat pe contul său de X (fostul Twitter) cu primele instrucțiuni legate de votul din 15-17 martie.

„Îmi place ideea ca alegătorii anti-Putin să meargă împreună la 12 după-masa”, a scris Navalnîi. „La amiază, împotriva lui Putin.”

Planul era destul de bun: protestele aveau să aibă loc în toată țara și ar fi legale și fără riscuri prea mari. „Ei bine, ce ar putea ei să facă? O să închidă centrele de votare la 12 amiază? O să organizeze o acțiune în sprijinul lui Putin la 10 dimineața? O să-i înregistreze pe toți cei care au venit la prânz și o să-i pună pe lista persoanelor nedemne de încredere?” a mai scris Navalnîi.

Se cunoștea de mult timp faptul că alegerile nu vor fi nici libere, nici corecte: Putin este singurul candidat adevărat, iar toți criticii importanți sunt morți, la închisoare, în exil sau nu au voie să candideze în alegeri.

Navalnîi voia ca rușii să se adune în număr cât mai mare în jurul secțiilor de votare din Rusia pentru a protesta împotriva lui Putin. Foto: Profimedia Images

Dar prezentându-se la ora stabilită, rușii ar putea să își arate nemulțumirea și să arate că alegerile - pe care Kremlinul vrea să le transforme în demonstrația supremă de susținere față de Putin, după asaltul său asupra Ucrainei - sunt o farsă.

Navalnîi a murit doar două săptămâni mai târziu, iar mișcarea de opoziție a luat din nou avânt. Varianta oficială este că Navalnîi a murit din cauze naturale, dar susținătorii și familia lui spun că el a fost ucis.

„Alexei le-a cerut oamenilor să participe la acest protest și, de aceea, pentru mine este atât de important”, a transmis Iulia Navalnîi, văduva fostului lider al opoziției din Rusia și moștenitoarea sa politică, într-un videoclip prin care ea le cerea rușilor să se alăture evenimentului „pentru Navalnîi”. „Vreau să fac ceea ce el credea că este drept.”

Alegerile din Rusia: Putin vs. Putin

În alegerile din Rusia, care încep vineri și se încheie duminică, Putin se întrece doar cu el însuși. Președintele rus a venit la putere în 1999 și nu a participat la nicio dezbatere electorală, iar acum va încerca să își bată propriul record stabilit la ultimele alegeri din 2018, atunci când, oficial, a câștigat 77% din voturi.

Dacă Putin obține un rezultat și mai bun decât cel de acum 6 ani, el poate să spună că războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei este susținut de o majoritate cât mai mare de ruși - o afirmație pe care a făcut-o deja în februarie, în timpul discursului său anual din parlamentul rus.

Analiștii avertizează că după victoria sigură pe care o va obține în alegeri, Putin ar putea să apeleze la măsuri de represiune și mai dure și o a doua campanie de mobilizare pentru războiul din Ucraina.

Navalnîi a vorbit, printre altele, despre modul în care Marea Britanie le-a permis lui Putin și apropiaților lui să își ascundă în afara țării averile obținute ilegal. Captură foto: X (Twitter)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a prezis vara trecută că Putin va câștiga 90% din voturi, adăugând că șeful lui va fi reales „cu o marjă uriașă și alegerile, în teorie, sunt doar o cheltuială în plus”.

Kremlinul folosește tot arsenalul pe care îl are la dispoziție pentru a-și atinge scopurile.

În multe regiuni din Rusia, votul este și o loterie, cu premii de la credite pentru transport și vouchere pentru cafenele până la difuzoare inteligente, mașini și chiar apartamente. Alții, însă, au fost amenințați: funcționarilor de stat, angajaților companiilor de stat și studenților li s-a ordonat să voteze.

Videoclipurile în care rușii sunt îndemnați să voteze sunt acompaniate de o imagine cu ceea ce îi așteaptă dacă nu participă la alegeri: într-o filmare difuzată pe rețelele sociale pro-Kremlin se poate vedea un bărbat care se epilează pe picioare, își face machiajul și amenință că va tortura un alt bărbat cu un vibrator uriaș.

„Operațiunea specială electorală” din Rusia

Rușii au doar trei opțiuni în afară de Putin, aceasta fiind cea mai scurtă listă de candidați la alegerile prezidențiale din Rusia din istoria modernă a țării.

Pe lista candidaților se mai găsesc Nikolai Haritonov, din partea Partidului Comunist, Leonid Sluțki, liderul Partidului Liberal Democratic, și Viaceslav Davankov, din partea partidului Noul Popor.

Singurii candidați care și-au exprimat opoziția față de războiul din Ucraina, Ekaterina Dunțova și Boris Nadejdin, au fost descalificați din motive tehnice.

„Ceea ce vom vedea de fapt este o 'operațiune specială electorală' prin care Putin îl realege pe Putin”, a spus Maxim Reznik, un politician rus de opoziție de la care Navalnîi a preluat ideea „Amiezii împotriva lui Putin”.

Diverse alte figuri din opoziție au venit și ei cu idei prin care oamenii i se pot împotrivi lui Putin: să voteze cu un alt candidat, precum Davankov, să voteze cu mai mulți candidați pentru a anula buletinul de vot sau să boicoteze votul.

„În timpul funeraliilor lui Navalnîi, oamenii au realizat că sunt mulți și că există o cale pentru ei să arate că opinia lor contează”, a spus Dunțova pentru Politico. „În Rusia de azi, cozile au devenit un simbol de disidență, un mod de a-ți exprima poziția civică.”

În Polonia, în 1989, a existat un apel similar la proteste care a mobilizat opoziția împotriva regimului comunist și a dus, într-un final, la căderea comunismului în țară.

„Nu spun că noi, ca și polonezii, putem să răsturnăm regimul”, a zis Reznik. „Dar cel puțin putem arăta că împăratul este gol. Chiar și după moarte, Navalnîi îi provoacă pagube maxime lui Putin. El și-a sacrificat toată viața sa pentru libertatea noastră.”

Editor : Alexandru Rotaru | Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin

Partenerii noștri