Live

Rusia şi Belarus vor semna un pact de securitate istoric, anunță presa de la Moscova

Data publicării:
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko la Leningrad. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său bielorus, Aleksandr Lukaşenko, vor semna vineri un pact de securitate istoric, care reflectă schimbările geopolitice globale, anunţă agenţia rusă de ştiri RIA, preluată de Reuters și News.ro.

Acordul se va număra printre o serie de documente pe care cei doi lideri urmează să le semneze la Minsk, capitala Belarusului, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Uniunii Statale, o uniune şi o alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice vecine.

„Acoperim subiecte de securitate statală, publică, economică, vorbind despre asigurarea stabilităţii în dezvoltarea economiilor noastre”, a declarat Igor Nazaruk, ministrul adjunct de externe bielorus, citat de agenţia rusă.

„Acesta este conceput pentru a lua în considerare condiţiile externe schimbate, când lumea trece la o ordine mondială policentrică”, a adăugat el, precizând că este vorba despre un acord „istoric”.

Agenţia rusă nu a dat alte detalii despre pact.

În calitate de preşedinte, Lukaşenko a condus autoritar Belarusul în ultimele trei decenii şi a fost un aliat loial al lui Putin, permiţând ca teritoriul său să fie folosit ca rampă de lansare pentru invazia rusă la scară largă în Ucraina, în 2022. Invazia a fost urmată de o activitate militară intensă şi de exerciţii comune ale forţelor aeriene ale Rusiei şi Belarusului, ceea ce a reaprins temerile că Minskul s-ar putea pregăti pentru un rol mai activ în conflict. În plus, Rusia a depozitat în Belarus arme nucleare strategice, o premieră după Războiul Rece.

Lukaşenko, în vârstă de 70 de ani, considerat „ultimul dictator din Europa”, urmează să aibă alegeri prezidenţiale în ianuarie.

El a declarat că va ordona trupelor sale să lupte alături de Rusia doar dacă o altă ţară ar lansa un atac asupra Belarusului.

Putin prezintă conflictul din Ucraina ca parte a unei bătălii existenţiale cu un Occident decadent şi în declin, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 prin invadarea a ceea ce el consideră a fi sfera de influenţă a Moscovei.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de case au rămas fără gaz sau căldură în Transnistria, unii oameni nu mai au apă.  Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc

„Nu faceți concesii răului”. Personalități publice din Ucraina fac apel la liderii mondiali: Nu este un capriciu, ci un plan strategic

Ilham Aliev vrea pedepsirea rușilor responsabili de prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines: „Cerem dreptate”

Putin intenționează să ofere Coreei de Nord tehnologie spațială drept mulțumire pentru sprijinul militar în războiul împotriva Ucrainei

Partenerii noștri