Live

Rusia acuză armata ucraineană că pregătește o „provocare” la centrala nucleară din Kursk

Data actualizării: Data publicării:
Rusia se luptă cu forțele ucrainene în regiunea Kursk din 6 august. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Federația Rusă a acuzat Ucraina că plănuieşte să atace centrala nucleară din regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au lansat o ofensivă pe 6 august. Kievul protestează și numește afirmațiile Rusiei drept propagandă „nebunească”, relatează Reuters, conform Agerpres. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că va răspunde dur la orice atac asupra centralei nucleare, care se află sub controlul Rusiei.

„Vedem o nouă creştere în propaganda rusă nebunească privind presupuse planuri ucrainene de a folosi bombe murdare sau de a ataca centrale nucleare. Respingem oficial aceste afirmaţii false”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Heorhii Tîhîi, pe platforma socială X.

„Ucraina nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a întreprinde astfel de acţiuni”, a adăugat oficialul ucrainean.

Declarația vine după ce ministerul Apărării rus a anunțat public că va răspunde dur oricărui atac asupra centralei nucleare din Kursk, aflată sub controlul Rusiei, a relatat Interfax, citată de Agerpres. Instituția nu a venit cu dovezi împotriva armatei ucrainene, dar a precizat că o zonă amplă din împrejurimi ar putea fi vizată de un atac.

Compania nucleară rusă de stat - Rosatom - care conduce şi centrala de la Zaporojie din Ucraina - acum, controlată de Rusia - , a acuzat conducerea de la Kiev că ameninţă securitatea ambelor centrale, fără a prezenta însă probe în acest sens, relatează agenţia rusă de presă RIA, citată de Agerpres.

Şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a discutat telefonic situaţia cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi l-a invitat să viziteze centrala nucleară de la Kursk, a adăugat RIA. 

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de-a lungul timpului că vor să saboteze operarea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa și din sud-estul Ucrainei.

Deși reactoarele centralei sunt închise, aceasta depinde de energie electrică din exterior pentru a menţine materialul nuclear la temperatura potrivită şi, implicit, pentru a evita producerea unui accident nuclear.

Ofensiva ucraineană din zona Kursk a început pe 6 august a.c. ca o încercare a Kievului de a schimba în favoarea sa dinamica războiului de doi ani şi jumătate declanşat de invazia Moscovei din 2022.

Până la momentul de față, Ucraina continuă să avanseze pe teritoriul Rusiei și își consolidează pozițiile, în operațiunea care a devenit una dintre cele mai mari surprize ale războiului. În paralel, rușii au atacat Sumî, regiune ucraineană din apropierea graniței - o rachetă a căzut într-o parcare, unde a distrus mai multe mașini. 

Ucraina și-a asumat responsabilitatea pentru administrarea, cel puțin temporară, a teritoriilor din Kursk pe care le controlează.

 

Editor : Rebeca Manea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri