Live

Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului

Data publicării:
Rusia a lansat un nou atac cu drone și rachete. Foto: Profimedia

Forţele ruse au lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai masive atacuri cu dispozitive fără pilot de la începutul războiului, conform informaţiilor furnizate de forţele aeriene de la Kiev, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 80 dintre ele şi a făcut ca alte 44 să devieze de pe traseu datorită bruiajului electronic cu care Ucraina interceptează un număr tot mai mare de drone kamikaze Shahed şi alte tipuri de dispozitive fără pilot utilizate de Rusia.

Doborârea dronelor a avut loc pe teritoriul regiunilor ucrainene Odesa şi Herson (sud), Kiev şi Cernihiv (nord), Cerkasî, Jîtomîr, Kirovograd şi Poltava (centru), Rivne, Cernăuţi, Hmelniţki, Volin şi Viniţa (vest) şi Harkov şi Sumî (nord-est).

Două dintre dronele care au fost neutralizate prin bruiaj electronic au ajuns să zboare către teritoriul ţării vecine Belarus.

Dronele au fost lansate de pe teritoriile ruseşti Kursk, Orel şi Primorsko-Akhtarsk, toate fiind aproape de graniţa cu Ucraina.

Moscova atacă teritoriul ucrainean cu un număr tot mai mare de drone kamikaze, ca urmare, în primul rând, a dezvoltării capacităţilor de fabricare a dronelor iraniene Shahed pe teritoriul rus.

Ucraina recurge din ce în ce mai mult la bruiaj electronic pentru a neutraliza aceste drone, o măsură mai ieftină decât doborârea aeronavelor fără pilot şi care este eficientă şi atunci când dronele zboară prea sus pentru patrulele mobile ucrainene care doboară aceste avioane inamice cu arme mai uşoare.

Vineri, Ministerul Apărării din România a anunțat că sistemul de supraveghere radar al armatei române a depistat „o țintă aeriană de mici dimensiuni” în largul Mării Negre, la aproximativ 150 kilometri este de Mihail Kogălniceanu. Două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române și alte două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de la baza Kogălniceanu, au fost ridicate în aer.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Netanyahu spulberă speranţele de pace în Fâșia Gaza după uciderea lui Sinwar. „Războiul nu s-a terminat”

Mii de ucraineni fug din Kupiansk, în timp ce Rusia presează tot mai mult linia frontului

Fostul comandant al armatei ucrainene, pesimist privind „ieșirea dintr-un război prelungit” cu Rusia. „O cale aproape imposibilă”

Avertismenul lui Zelenski, după ce Coreea de Nord a trimis soldați să lupte în Ucraina: „Este primul pas către un război mondial”

Partenerii noștri