Live

Rusia a încercat să răstoarne guvernul Armeniei, acuză Erevanul. Puciștii s-au pregătit într-o bază militară rusească

Data actualizării: Data publicării:
Premierul armean, Nikol Pașinian, a criticat dur alianța militară a Rusiei pentru că nu a intervenit după ce țara sa a fost atacată de Azerbaijan, în 2022. Foto: Profimedia Images

Moscova a plătit și instruit insurgenți în încercarea de a răsturna guvernul pro-Occident al Armeniei anul acesta, potrivit procurorilor armeni, dar forțele de securitate locale au dejucat planurile Rusiei, scrie Politico.

Comitetul de Investigații din Armenia a anunțat miercuri că șapte persoane vor fi puse sub acuzare pentru pregătirea unei lovituri de stat, după ce s-a descoperit că plănuiau „să preia conducerea țării cu forța, folosind violența și amenințările cu violențe pentru a prelua puterile guvernului”.

Șase armeni au fost recrutați să parcurgă trei luni de pregătiri în Rusia și au fost plătiți cu 220.000 de ruble pe lună (puțin peste 2.000 de euro), fiind instruiți și cum să folosească armele. Trecutul lor a fost verificat și au fost supuși testului cu poligraf de către ruși pentru a se asigura că nu vor trăda, înainte de a fi transferați în „baza militară Arbat” din Rostov pe Don, în sudul Rusiei.

Relațiile dintre Armenia și aliatul său istoric, Rusia, s-au răcit drastic după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Țara sud-caucaziană a ales să își înghețe participarea în alianța militară CSTO - Organizația Tratatului de Securitatea Colectivă - condusă de Moscova, a trimis ajutoare umanitare Kievului și a participat la exerciții militare împreună cu trupe americane.

În același timp, rivalul tradițional al Armeniei, Azerbaidjanul, s-a apropiat tot mai mult de Kremlin - președintele rus Vladimir Putin a vizitat Baku luna trecută, unde a purtat discuții prietenoase cu liderul azer Ilham Aliev.

Dictatorul azer, Ilham Aliev, a vizitat Moscova la doar 5 zile după retragerea trupelor ruse din Nagorno-Karabah. Foto: Profimedia Images

Moscova a acuzat Uniunea Europeană că a pătruns în sfera sa de influență semnând parteneriate cu guvernul Armeniei.

Trupelor ruse staționate în Armenia încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 li s-a cerut să se retragă de pe teritoriul țării la începutul anului.

Premierul armean Nikol Pașinian a spus în septembrie 2023 că misiunea de pace a Rusiei în regiunea separatistă Nagorno-Karabah a eșuat. Doar câteva zile mai târziu, forțele Moscovei nu au intervenit în momentul în care Azerbaidjanul a lansat o nouă ofensivă pentru a cuceri enclava, declanșând un exod al întregii populații armene din regiune.

Pașinian a promis miercuri că Armenia va continua să se apropie de Occident. „Dacă vedem o posibilitatea cât de cât reală de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, nu vom rata acel moment.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: Rusia va continua să testeze „în condiții de luptă” noua sa rachetă Oreșnik. „Dispunem de un stoc de astfel de produse”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Calculele lui Vladimir Putin, după escaladarea conflictului din ultimele zile. „Are programul său și strategia sa. O să le urmeze”

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Partenerii noștri