Armenia a anunțat că va părăsi alianța militară cu Rusia. Pașinian: „Membrii alianței plănuiesc un război împotriva noastră”

Data actualizării: Data publicării:
Nikol Pașinian și Vladimir Putin
Premierul armean, Nikol Pașinian, a criticat dur alianța militară a Rusiei pentru că nu a intervenit după ce țara sa a fost atacată de Azerbaijan, în 2022. Foto: Profimedia Images

Armenia se va retrage în mod oficial din alianța militară a Rusiei, a anunțat săptămâna aceasta premierul țării, în timp ce tensiunile cu Moscova continuă să crească, potrivit Politico.

Nikol Pașinian a declarat în parlament că „vom părăsi” Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a Kremlinului și că „noi vom decide momentul când vom ieși”.

„S-a dovedit că membrii alianței nu își îndeplinesc obligațiile contractuale, dar plănuiesc un război împotriva noastră împreună cu Azerbaidjan”, a mai spus Pașinian.

Alianța militară pe care Rusia a înființat-o pentru a contracara NATO este formată din șase foste state sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Premierul armean a criticat CSTO pentru că nu a intervenit după ce țara sa a fost atacată de statul vecin Azerbaidjan, în 2022. El a mai spus că incidentul a fost și un eșec al trupelor rusești de menținere a păcii din Nagorno-Karabah, după ce armata azeră a lansat o ofensivă care a provocat exodul în masă a celor 100.000 de locuitori de etnie armeană din regiunea separatistă.

În consecință, Armenia a anunțat că își va suspenda participarea în cadrul alianței, își va retrage reprezentanții și nu va mai contribui financiar la bugetul CSTO. Moscova a insistat că Erevanul va fi oricum „obligat” să își achite cotizația.

În schimb, guvernul lui Pașinian a organizat exerciții militare cu trupele americane, a cerut ajutorul Occidentului pentru a-și consolida democrația și chiar a indicat faptul că ar putea cândva să se alăture Uniunii Europene.

Paznicii ruși de frontieră s-au retras între timp de la granițele Armeniei cu țările vecine.

Dependența economică a Armeniei față de Rusia va face ca „ieșirea sa completă din orbita Moscovei să nu pară realistă” în acest stagiu, potrivit lui Vasif Huseinov de la centrul de cercetare AIR din Azerbaidjan.

Rusia deține monopolul asupra unor părți esențiale ale comerțului cu Armenia, precum și asupra sectorului energetic și al infrastructurii țării.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fiica artistului Igor Cuciuc a murit la doar 17 ani. Ce a pățit Andreea la Balul Bobocilor
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Tom Cruise, agățat de un avion în zbor, în "Mission: Impossible 8". Ar putea fi ultima dată când intră în...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
miss universe
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a câștigat titlul Miss Univers 2024
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
A avut o copilărie traumatizantă, dar nu-și învinovățește părinții. Pamela Anderson, noi declarații: „Au...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului