Live Text Rusia a atacat din nou porturile Reni și Ismail. Exploziile s-au auzit din România
Rusia a atacat masiv, din nou, porturile ucrainene de pe Dunăre. Kievul susține că a respins peste 20 de drone de fabricație iraniană. Mai multe explozii au fost înregistrate la Reni și Ismail. Acestea s-au auzit și de pe teritorul României. Este o nouă încercare a Rusiei de a bloca exportul cerealelor ucrainene. Pe de altă parte, Zelenski a anunțat că două nave ucrainene au trecut de blocada rusească din Marea Neagră. Aceasta, în timp ce un general ucrainean confirmă că trupele Kievului au spart prima linie de apărare a ușilor și estimează că, de acum, contraofensiva va merge mai repede.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Zelenski a discutat cu Macron despre „funcționarea unui coridor maritim” pentru trecerea sigură a navelor
ACTUALIZARE 19.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat despre „funcționarea coridorului cerealelor” cu omologul său francez în timpul unui apel telefonic de duminică, a spus el pe platforma X, cunoscută anterior ca Twitter.
„Am discutat, de asemenea, modalități de a asigura funcționarea coridorului de cereale și de a spori securitatea regiunii Odesa”, a spus Zelenski după apelul său telefonic cu Emmanuel Macron.
Apelul a venit la scurt timp după ce Rusia a efectuat lovituri asupra unui port din Odesa folosit pentru transportul de cereale.
Lupte grele în regiunile Donețk și Harkov
ACTUALIZARE 19.40 Lupte grele între trupele ruse și ucrainene continuă să zguduie o parte din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, a declarat duminică Illia Evlash, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit CNN.
Locația în care se duc luptele se numește sectorul Kupiansk/Lîman, după numele a două orașe importante din zonă. Rusia a angajat mii de trupe suplimentare în această zonă pentru a respinge contraofensiva Ucrainei.
Luptele din apropierea orașului Kupiansk au devenit atât de intense încât i-au forțat pe civilii să-și părăsească locuințele în ultimele săptămâni.
Yevlash a declarat că Rusia a bombardat sâmbătă pozițiile ucrainene de 570 de ori, atacând totodată cu ajutorul avioanelor. Yevlash a adăugat că trupele ruse își concentrează eforturile chiar peste granița din Harkov, vizând satul Novoiehorivka din regiunea Luhansk. Scopul lor, a spus Evlash, este de a „sculpta un coridor” în pozițiile ucrainene defensive de pe un teren mai înalt din Novoiehorivka.
Yevlash a afirmat că în ultimele 24 au avut loc cinci schimburi de focuri, în niciunul dintre acestea trupele ruse neavând succes. El a precizat că 126 de soldați ruși au fost uciși și că șapte drone rusești, un depozit de muniție de câmp și un vehicul au fost distruse.
Reznikov: Ucraina se așteaptă la un boom în producția de drone din toamnă
ACTUALIZARE 19.00 Ucraina vrea să își mărească producția de drone încă din această toamnă, a declarat duminică ministrul ucrainean al Apărării, în contextul în care țara devastată de război efectuează tot mai des atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, scrie Reuters.
Atacurile cu drone ucrainene pe teritoriul rus s-au intensificat în ultimele săptămâni, în unele dintre aceste atacuri zeci de drone lovind Rusia simultan și ajungând chiar până în orașul Pskov, situat în vestul țării, la 600 de kilometri de Ucraina.
„Cred că în această toamnă va fi un boom în producția de diverse drone ucrainene: aeriene, navale, terestre etc., iar acest lucru va continua să crească în volum”, a declarat ministrul Oleksii Reznikov, pentru Ukrinform.
Medvedev spune că 280.000 de persoane au semnat contracte cu armata în acest an
ACTUALIZARE 10:25 Aproximativ 280.000 de persoane au semnat contracte în acest an pentru a intra în serviciu profesionist în armata rusă, a declarat duminică vicepreşedintele Consiliului de Securitate ale Rusiei, Dmitri Medvedev, transmite Reuters.
Aflat într-o vizită în Extremul Orient rus, Medvedev a spus că are întâlniri cu oficiali locali în cadrul eforturilor de întărire a forţelor armate.
„Conform Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie circa 280.000 de persoane au fost acceptate în rândurile Forţelor Armate pe bază de contract, printre care şi rezervişti”, a declarat fostul preşedinte rus, citat de TASS.
Rusia a anunţat anul trecut un plan de extindere a efectivelor de luptă cu peste 30%, până la 1,5 milioane, o ţintă ambiţioasă îngreunată de pierderile grele, dar nedezvăluite, din războiul împotriva Ucrainei.
Unii deputaţi au sugerat că Rusia are nevoie de o armată profesionistă de șapte milioane de militari pentru a asigura securitatea ţării, o măsură care ar necesita o alocare bugetară uriaşă.
Preşedintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie 2022 o „mobilizare parţială” de 300.000 de rezervişti, determinând plecarea din ţară a altor sute de mii care au vrut să evite trimiterea pe front. Putin a declarat că nu este necesară o nouă mobilizare.
Rusia avertizează că nu va permite băncilor străine să plece „așa uşor” din ţară
ACTUALIZARE 10:00 Ministrul adjunct al Finanţelor din Rusia, Alexei Moiseev, a declarat, vineri, că guvernul nu va permite băncilor străine să părăsească Rusia cu uşurinţă, transmite Reuters.
„Ne-am declarat poziţia şi aceasta rămâne. Vom fi duri atunci când vom lăsa băncile străine să plece. Va depinde de decizia de a debloca activele ruseşti”, a spus Moiseev, vorbind la un forum.
Răspunzând întrebărilor despre cererile de vânzare de active, Moiseev a spus că o cunoscută bancă din Austria nu a făcut o astfel de solicitare.
Citește continuarea AICI
Ucraina a străpuns prima linie de apărare a frontului rusesc din sud
Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului, şi se aşteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a spus generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski, într-un interviu pentru Observer.
Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60% din timpul şi resursele sale pentru a construi prima linie de apărare şi doar 20% pentru a doua şi a treia linie, deoarece Moscova nu se aştepta ca forţele ucrainene să reuşească străpungerea primei linii, relatează News.ro
„Acum ne aflăm între prima şi a doua linie de apărare”, a spus Tarnavski pentru Observer. Forţele ucrainene presează de ambele părţi ale breşei şi îşi consolidează poziţia pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat generalul.
Atac cu drone la porturile de pe Dunăre
Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat că Rusia a atacat masiv regiunea Odesa, cu 25 de drone. 22 dintre acestea au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar 3 și-ar fi atins ținta. Din primele informații, două persoane au fost rănite.
Există informații privind explozii în porturile Reni și Ismail de pe Dunăre. Acestea au mai fost ținta atacurilor rusești, ultima dată pe 23 august.
Este o nouă încercare a Rusiei de a bloca exportul de cereale ucrainene prin porturile dunărene, după ce a încercat să blocheze tranzitul navelor rusești prin Marea Neagră.
Ucrainenii spun că dronele ucrainene lansate de forțele ruse au fost lansate din Crimeea și din estul Mării Azov.
Reni și Ismail sunt porturi esențiale pentru exportul de cereale al Ucrainei, țară care încearcă să-și exporte grânele cu ajutorul României.
Zelenski: Două nave de marfă au plecat porturile din sudul Ucrainei
Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev în ciuda blocadei navale ruseşti, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează dpa.
„Încă două nave au trecut cu succes prin coridorul nostru temporar pentru cereale din Marea Neagră”, a scris preşedintele Zelenski pe rețeaua socială X.
„Ucraina restabileşte adevărata libertate de navigaţie în Marea Neagră. Libertatea necesită hotărâre”, a continuat el.
Rusia şi-a retras garanţiile de securitate pentru navele civile care transportă cereale la jumătatea lunii iulie şi, în schimb, a ameninţat că va trata toate navele care se îndreaptă spre şi dinspre porturile ucrainene ca pe cargouri ce transportă mărfuri militare. Kievul încearcă să organizeze exporturile în pofida riscului reprezentat de atacurile Moscovei.
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News