Live

Robert Fico spune că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi premierul Slovaciei: Nu voi fi niciodată de acord

Data publicării:
Robert Fico, premierul guvernului Slovaciei. Foto: Profimedia Images

Premierul slovac Robert Fico a afirmat, duminică, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atâta timp cât va fi şeful guvernului ţării, relatează Politico. 

Conducerea NATO vrea ca Ucraina să adere la alianţa militară după încheierea războiului cu Rusia, pentru a descuraja alte agresiuni din partea Moscovei, însă declaraţia lui Fico evidenţiază dificultăţile politice care vor apărea probabil în urmărirea acestui obiectiv.

„Atât timp cât voi fi şeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de preşedinte al partidului [Smer, aflat la putere] să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el în cadrul emisiunii săptămânale «O päť minút dvanásť » (5 minute până la 12).

Comentariile sale contrastează puternic cu poziţia lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a declarat joi că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată şi va continua pe această cale până când veţi deveni membru al alianţei noastre”.

În conformitate cu tratatul fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea se iau „prin acord unanim”, ceea ce înseamnă că opoziţia lui Fico faţă de aderarea Ucrainei la alianţă ar putea bloca într-adevăr aderarea acesteia cel puţin până la sfârşitul actualului mandat al liderului slovac la putere, în 2027.

Alţi membri NATO favorabili Rusiei ar putea, de asemenea, să încerce să zădărnicească aspiraţiile de aderare ale Ucrainei.

O situaţie similară a avut loc după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, când Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO, dar au fost blocate de Turcia şi Ungaria timp de un an şi 10 luni. În timp ce Turcia a obiectat cu privire la activităţile activiştilor kurzi din Suedia şi la restricţiile privind exporturile de arme occidentale către Ankara, motivele rezistenţei Ungariei nu au fost niciodată făcute explicite. Stockholm şi Helsinki au fost în cele din urmă admise la 4 aprilie anul acesta.

De la realegerea sa în toamna anului trecut, Fico a renunţat la politica guvernului anterior de a oferi sprijin material Ucrainei în războiul cu trupele ruse invadatoare şi a promis, în schimb, că guvernul său nu va trimite „nici un glonţ”, în timp ce se apropie de Moscova împreună cu premierul autoritar Viktor Orbán din Ungaria vecină.

Joia trecută, Fico a promis să „facă tot posibilul pentru reînnoirea relaţiilor economice şi standard cu Rusia”.

După emisiunea sa de duminică, Fico şi-a dublat promisiunea, propunând să viziteze Moscova în luna mai a anului viitor, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, „atât timp cât sunt invitat”.

Luând cuvântul în cadrul unei ceremonii care a marcat sosirea, la 6 octombrie 1944, a trupelor din fosta Uniune Sovietică la trecătoarea Dukla, în apropiere de graniţa Slovaciei cu Polonia, Fico a continuat să sublinieze că sacrificiile Rusiei au contribuit la eliberarea Slovaciei de sub dominaţia nazistă.

„Libertatea a venit din Est”, a spus el , «şi absolut nimic nu poate schimba acest adevăr».

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se pregătește NATO de un eventual război. Alianța a stabilit „capacitățile minime necesare” pentru a face față Rusiei (Die Welt)

Rușii au atacat Kievul cu rachete hipersonice Kinjal. Ucrainenii anunță că au reușit să doboare cel puțin o rachetă

Un cunoscut opozant rus care lupta ca voluntar de partea Ucrainei a fost ucis în regiunea Harkov. „A fost și rămâne un erou”

Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă și este în mâinile ucrainenilor (presă)

Partenerii noștri