Video Revoltă violentă în China. Oamenii disperați au distrus barierele din fața caselor unde sunt închiși cu forța sub pretextul carantinei
În timp ce în restul lumii măsurile anti-COVID s-au relaxat aproape complet, carantinele stricte impuse în China continuă să-i aducă pe oameni la disperare. Imaginile video din centrul de producție Guangzhou, oraș cu peste 18 milioane de locuitori, arată cum aceștia dărâmă panouri instalate pentru a-i ține în case. Oamenii ies pe stradă în ciuda ordinelor locale strict implementate.
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Caz șocant în China
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Ploile torențiale au făcut ravagii în cea mai bogată provincie din China
Momentul în care podeaua unui magazin din China se surpă
„Propaganda rusă are destul succes în Europa de Sud-Est, în special în Balcani”. Și China este interesată de regiune
Incendiu devastator în China
Sătui să mai respecte măsurile dure de izolare, oamenii au ieșit în stradă. Au distrus un centru de testare și s-au luat la bătaie cu poliția trimisă să calmeze spiritele. Au aruncat în agenți cu tot ce-au avut la îndemână, în timp ce forțele de intervenție au folosit împotriva lor gaze lacrimogene.
NEW - People in China's Guangzhou city tear down COVID barricades.pic.twitter.com/M28Rw63APC
— Disclose.tv (@disclosetv) November 14, 2022
BREAKING: Residents destroy a testing center in Guangzhou in southern China. The severe restrictions of the zero-covid policy seem to be failing and the people are revolting 🚨 🚨 🚨
— Jim Lewis 💰⚒💰 (@Galactic_Trader) November 15, 2022
🔊sound ...🔥🧐 pic.twitter.com/fA9Oy2QrGh
Tonight People in China's Guangzhou City:
— Songpinganq (@songpinganq) November 14, 2022
''I can't breathe'' -- health official putting his foot on protester's neck pic.twitter.com/NvPBzOC51r
De luni bune, ordinul de a combate orice focar de COVID îi lasă pe chinezi fără mâncare și alte lucruri esențiale. În unele zone, oamenii au ajuns pe culmile disperării pentru că nu își pot părăsi casele. Totul, în contextul în care politica de la centru cere impunerea carantinei chiar și în cazul unor focare relativ mici.
Protestul public – un eveniment extrem de rar în China
În unele imagini video, lucrătorii Covid îmbrăcați în echipament de protecție stăteau pe margine în timp ce barierele cad. Aceștia au încercat să discute cu oamenii de pe stradă. „Se revoltă”, se aude o femeie spunând pe fundal într-unul dintre videoclipuri, transmite CNN, care a geolocalizat imaginile în districtul Haizhu, însă nu a putut confirma independent aceasta.
Nu este clar câți oameni erau implicați la protest sau cât a durat. Postări legate de subiect au fost rapid șterse de cenzorii de pe internetul chinezesc.
Biroul guvernamental din Districtul Haizhu a declarat pentru CNN că zona era încă „în mare parte închisă”. Atunci când operatorul din cadrul biroului a fost întrebat dacă au avut loc proteste în ultimele zile, acesta a refuzat să răspundă.
Protestul public – un eveniment extrem de rar în China, unde autoritățile au menținut un control riguros asupra dizidenței – pare încă un semn al furiei publice ce se acumulează și a disperării din cauza politicilor guvernamentale stringente cunoscute drept „zero-Covid”.
Scenele petrecute în Guangzhou, care a raportat peste 5.100 de noi cazuri Covid marți – marea majoritate asimptomatice – vin în contextul în care acțiunea severă de a estompa răspândirea virusului se confruntă cu îndoiala sustenabilității, ținând cont că noi variante se răspândesc rapid.
China se confruntă cu o creștere abruptă a cazurilor de infectare la nivel național, de această dată alimentate de izbucnirea simultană a unor focare în mai multe orașe, unde măsurile de control împing locuitorii și autoritățile locale la limită.
Marți, Comisia Națională de Sănătate din China a raportat 17.772 de noi cazuri Covid în țară, cel mai mare bilanț din aprilie 2021, în care Guangzhou, oraș de aproape 19 milioane de locuitori, reprezintă mai bine de un sfert din acestea.
Districtul Haizhu din Guangzhou, unde imaginile arătau proteste în timpul nopții, găzduiește lucrători migranți ce locuiesc în clădiri aglomerate în zone cunoscute drept „sate urbane”.
Condițiile lor de trai pot concentra greutățile măsurilor opresive, având în vedere că adevăratul număr de locuitori ce au nevoie de provizii într-un anumit bloc de locuințe ar putea fi neclar pentru oficialii ce livrează bunurile. De asemenea nu există o opțiune pentru munca de la distanță pentru a menține veniturile celor angajați în fabrici și pe șantierele de construcții.
În mesajele distribuite pe rețelele sociale, observatorii au precizat că aud locuitorii din Haizhu care provin din afara orașului Guangzhou cerând ajutorul oficialilor, precum compensații pentru chirie și provizii gratuite.
Zvonurile contribuie la panica oamenilor
În acest caz, BBC scrie că zvonurile fără dovezi au avut din nou un rol de jucat. Informații au circulat că firmele de testare falsifică rezultatele PCR pentru a mări artificial numărul infecțiilor pentru a face mai mulți bani.
În nordul țării, zvonurile privind coronavirus pun de asemenea presiune.
Oficialii din Provincia Hebei au anunțat că orașul Shijiazhuang va înceta testarea în masă. Însă aceasta a dus la speculații că populația va fi folosită, drept cobai, pentru a monitoriza ceea ce s-ar putea întâmpla dacă virusul se răspândește necontrolat.
Mulți localnici panicați au adunat medicamente chinezești despre care se spune că ajută la infecția cu Covid. Stocurile din oraș s-ar fi epuizat.
Un zvon similar care s-a viralizat a dus la fuga unor lucrători din complexul Foxconn din orașul Zhengzhou cu două săptămâni în urmă, ceea ce a avut un impact asupra furnizării globale de telefoane iPhone produse de Apple.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News