Live

Reuters: Foametea cuprinde Sudanul, iar cei flămânzi mănâncă pământ și frunze

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Aproape cinci milioane de oameni sunt aproape de foamete, în condițiile în care războiul civil din această țară a depășit un an de zile. Oficialii din domeniul asistenței umanitare spun că părțile beligerante - armata și Forțele de Sprijin Rapid - jefuiesc ajutoarele sau le împiedică să ajungă în zonele în care foametea se instalează. Dar "cea mai mare criză a foametei din lume" atrage prea puțin atenția la nivel mondial, potrivit Reuters.

În unele zone din Sudan există atât de puțină hrană încât oamenii iau măsuri extreme pentru a supraviețui.

În tabăra de refugiați din Al Lait, aceșȘtia mănâncă pământ.

Tabăra sărăcăcioasă, situată în nordul Darfurului, a înregistrat un nou aflux de persoane strămutate, deoarece războiul civil din Sudan, care durează de un an, a adus lupte în zone întinse ale țării și o campanie de epurare etnică în Darfur.

Garang Achien Akok este unul dintre miile de nou-veniți în zonă. Akok, soția sa și cei cinci copii ai lor și-au abandonat casa din regiunea sudică Kordofan după ce milițienii arabi pe cămile au luat cu asalt satul lor și le-au incendiat coliba, a spus el.

Akok, în vârstă de 41 de ani, a ajuns la Al Lait în decembrie, dar nu are loc de muncă și nu își poate hrăni familia. Uneori, ei stau două sau trei zile fără să mănânce. Când se întâmplă acest lucru, a spus Akok, el privește neputincios cum soția și copiii săi sapă gropi în pământ cu un băț, își strecoară mâinile înăuntru și iau pământ. Apoi rostogolesc pământul într-o minge, îl pun în gură și îl înghit cu apă.

"Le tot spun să nu o facă, dar le este foame", a spus el. "Nu pot face nimic".

Foametea și înfometarea se răspândesc în Sudan, în timp ce războiul izbucnit în aprilie anul trecut între armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) nu dă semne de încetare. Perspectivele sunt dezastruoase, potrivit interviurilor cu peste 160 de civili prinși în lupte și cu peste 60 de lucrători umanitari și experți în securitate alimentară, precum și a unei analize a studiilor asupra hranei disponibile, efectuate de agențiile umanitare. De asemenea, luna trecută, reporterii Reuters au petrecut aproape o săptămână în Omdurman, unul dintre cele trei orașe care cuprind capitala Khartoum, unde au intervievat persoane ce au suferit penurii severe de hrană.

Unele părți ale Sudanului se află în pragul foametei - o criză care se pregătește și care este provocată de om. Agricultura a fost devastată, deoarece agricultorilor le-au fost furate recoltele de către RSF și au fugit de pe pământurile lor din cauza violențelor. Foamea, nu doar luptele, determină acum strămutarea populației, deoarece oamenii pleacă de acasă în căutare de hrană. Malaria și alte boli se răspândesc printre persoanele strămutate. Principalele centre de asistență au fost jefuite de RSF și de milițiile aliate. Iar ajutorul internațional care ajunge în Sudan este blocat de armată pentru a nu ajunge la oamenii din zonele în care s-a instalat foametea.

"Războiul din Sudan a creat cea mai mare criză a foamei din lume", a declarat Anette Hoffmann, autoarea unui raport privind situația de urgență alimentară din Sudan, realizat de grupul de reflecție Clingendael, cu sediul în Olanda. "Vom asista probabil la o foamete cum nu am mai văzut de zeci de ani"

Armata sudaneză și RSF nu au răspuns la întrebări detaliate pentru acest raport.

Ministerul sudanez de externe, parte a guvernului condus de militari, a declarat că se angajează să faciliteze livrarea ajutorului și a acuzat RSF de jaf și de blocare a ajutorului. Generalul-locotenent Ibrahim Jaber, al doilea la comanda armatei, a declarat că Sudanul "nu va cădea în foamete" și că a avut "mai mult decât are nevoie". Unii locuitori din Khartoum au declarat că armata a furnizat uneori cantități limitate de ajutoare alimentare în contextul luptelor.

RSF a negat jafurile, afirmând că orice actori necinstiți din rândurile sale vor fi trași la răspundere, și a acuzat armata că a obstrucționat livrarea ajutoarelor.

Oamenii din Sudan iau măsuri din ce în ce mai disperate pentru a supraviețui. În Darfurul de Vest, fermierii ale căror terenuri au fost jefuite de RSF au mâncat semințele pe care le-au cumpărat pentru plantare, deoarece au rămas fără hrană. În regiunea Kordofan, oamenii și-au vândut mobila și hainele pentru a face rost de bani pentru alimente. În Khartoum, locuitorii asediați în casele lor au cules frunzele de pe copaci, le-au fiert și le-au mâncat. Aproape 18 milioane de persoane din Sudan - mai mult de o treime din cei 49 de milioane de locuitori ai țării - se confruntă cu "niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută", potrivit Clasificării integrate a fazelor de securitate alimentară (IPC), un monitor al foametei recunoscut la nivel mondial. IPC estimează, de asemenea, că, din acest grup, aproape cinci milioane de persoane sunt la un pas de foamete.

Este nevoie de acțiuni imediate pentru "a preveni moartea pe scară largă și prăbușirea totală a mijloacelor de subzistență și pentru a evita o criză catastrofală a foamei în Sudan", a declarat IPC în martie.

Grupul a adăugat că nu a reușit să actualizeze o estimare făcută în decembrie din cauza lipsei de date în zonele de conflict și a întreruperilor de internet și telefonie în mare parte din Sudan.

Raportul Clingendael a trasat trei scenarii posibile pentru Sudan.

Cel mai optimist dintre ele prevede că 6% din populație se va confrunta cu foametea. În cel mai rău caz, 40% din populație ar îndura foametea în timpul sezonului de sărăcie dintre recolte, care începe în luna mai și durează până în septembrie.

În unele locuri, oamenii mor deja. Medici fără frontiere a raportat că, în vasta tabără de persoane strămutate Zamzam din nordul Darfurului, se estimează că un copil moare în medie la fiecare două ore, din cauza bolilor și a malnutriției.

Extinderea foametei

În ciuda crizei alimentare tot mai grave, situația din Sudan a atras mai puțin atenția internațională decât alte situații de urgență umanitară din locuri precum Ucraina și Gaza. Unii observatori au numit conflictul din Sudan "războiul uitat".

"Cea mai mare provocare a noastră este finanțarea și lipsa de atenție acordată Sudanului", a declarat Chessa Latifi, consilier principal de program în domeniul sănătății globale la organizația de ajutorare Project HOPE. "Oamenii sunt atât de implicați în Ucraina și atât de implicați în Gaza încât nu există spațiu pentru ca cineva să se gândească, să fie deschis să asculte și să audă despre Sudan."

Întregul material Reuters poate fi citit AICI.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scriitorul Kamel Daoud, acuzat de furt intelectual pentru un roman premiat. „E trecutul meu”, spune victima unui atac islamist

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Un bărbat care și-a abandonat soția în Africa în timpul unei vacanțe cu copiii a ajuns după gratii. Avea un plan bine pus la punct

Un „obiect luminos” în zona Sudanului a dus la suspendarea zbourilor Air France deasupra Mării Roşii

Partenerii noștri