Live

Republica Moldova anunță că oprirea gazelor rusești către Transnistria devine un scenariu „foarte realist”

Data actualizării: Data publicării:
Transnistria, regiune separatistă susţinută de Rusia, depinde în mare măsură de gazele naturale ruseşti furnizate prin Ucraina. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Încetarea livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria, după 1 ianuarie 2025, este un scenariu „foarte realist”, a declarat miercuri ministrul energiei, Victor Parlicov, după discuţii cu compania rusă Gazprom, relatează Reuters, preluată de news.ro.

Parliсov a avut luni discuţii cu şeful Gazprom pe tema unor rute alternative de aprovizionare a Transnistriei, în cazul în care tranzitul gazelor ruse prin Ucraina se opreşte.

Actualul acord pentru tranzitul de gaze dintre Ucraina şi Rusia se încheie la 31 decembrie, iar Ucraina a declarat că nu îl va prelungi.

Transnistria, regiune separatistă susţinută de Rusia, depinde în mare măsură de gazele naturale ruseşti furnizate prin Ucraina.

Parliсov a declarat în cadrul unui briefing de presă la Chişinău că Gazprom este gata să furnizeze gaze naturale Transnistriei prin ruta actuală, dar că depinde de Moldova şi Ucraina să convină asupra tranzitului. „Din discuţiile cu colegii mei ucraineni, am înţeles că dacă va exista o decizie de a continua tranzitul, aceasta poate fi luată în ultimul moment”, a declarat Parlicov.

Moldova primeşte aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia prin Ucraina, iar din 2022, Tiraspolul şi Chişinăul au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în Transnistria.

Transnistria are o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, iar Chişinăul, la rândul său, cumpără energie electrică de la Tiraspol la un preţ fix relativ scăzut.

Moldova a declarat că, dacă Ucraina pune capăt tranzitului de gaz rusesc, o alternativă pentru Transnistria ar putea fi gazul furnizat prin conducta TurkStream către Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România.

Cu toate acestea, Parlicov a declarat că, la discuţii, Gazprom a condiţionat continuarea livrărilor prin rute alternative de pretenţia sa ca Chişinăul să plătească o datorie privind livrări anterioare de gaze către Moldova, care, conform calculelor ruseşti, se ridică la 709 milioane de dolari. Moldova, în schimb, consideră că datoria sa este de numai 8,6 milioane de dolari.

„Credem că este incorect să asociem problemele legate de datorii cu livrările (către Transnistria)”, a declarat Parliсov.

Ministrul a mai spus că „toată lumea trebuie să înţeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” şi că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”.

El a precizat că aprovizionarea atât prin Ucraina, cât şi prin rute alternative ar putea înceta la 1 ianuarie şi atunci Chişinăul ar avea nevoie de sprijin internaţional pentru a plăti pentru gaze din alte surse.

Gazprom nu a comentat încă întâlnirea cu ministrul moldovean, menţionează Reuters.

Avertismentul premierului Republicii Moldova

Pe de altă parte, premierul Dorin Recean a declarat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că Republica Moldova se confruntă cu perspectiva unei ierni dificile, subliniind două posibile surse majore de criză: întreruperea gazelor naturale către regiunea stângă a Nistrului şi o eventuală majorare a tarifelor la gaze naturale, relatează NewsMaker.

În ceea ce priveşte solicitarea de majorare a tarifelor la gaze, premierul a cerut o analiză atentă şi transparentă din partea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Recean a mai menţionat că există întrebări legate de modul în care s-au făcut achiziţiile de gaze pe timpul verii şi toamnei, promiţând clarificări în cadrul audierilor parlamentare.

„Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră. Avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să fim pregătiţi. O eventuală criză vine din două surse: 1. Eventuala întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, unde trăiesc circa 300 mii de persoane, majoritatea cetăţeni ai noştri, care riscă să rămână fără căldură şi electricitate. Asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetăţenii noştri, trebuie să găsim o soluţie. 2. Solicitarea de majorare a tarifelor pentru gazele naturale. Solicitarea trebuie să fie analizată foarte atent şi transparent de către ANRE. În orice caz, Guvernul va fi alături de cetăţenii R. Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nici n-a stat pe gânduri: soția lui Conor McGregor și-a anunțat decizia, după ce luptătorul a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rubla rusească e în picaj liber. Oligarhii sunt furioși pe măsurile luate de Banca Centrală a Rusiei

Gest sfidător la adresa României. Ambasadorul lui Putin la București a arborat steagul Rusiei în Vrancea

„Un scenariu sinucigaș”. Zaharova spune că lumea va ajunge în „pragul catastrofei” dacă Ucraina va primi arme nucleare

Rusia folosește bombardiere pe care le-a primit de la Ucraina în 1999. Ce arată o investigație RFE/RL

Partenerii noștri