Video „Regiunea autonomă” din orașul Seattle a fost recucerită de autoritățile americane, după o acțiune ca în filme
Poliţia a recâştigat controlul asupra aşa-numitei „regiuni autonome” din oraşul american Seattle, creată la începutul lunii iunie, în timpul protestelor împotriva brutalităţii şi rasismului forţelor de ordine, relatează joi dpa, citat de Agerpres.
Cel puţin 32 de persoane au fost arestate. Operaţiunea, începută cu puţin înainte de răsăritul soarelui, a durat câteva ore, poliţiştii rămânând în zonă pentru a împiedica revenirea protestatarilor.
Unul dintre arestaţi, un bărbat în vârstă de 29 de ani, avea în posesia lui o ţeavă mare de metal şi un cuţit de bucătărie. Numită iniţial „Zona autonomă Capitol Hill”, ea a devenit apoi cunoscută ca „Occupy Protest” sau CHOP, cu obiectivul creării unui spaţiu liber de poliţie şi cu o ideologie comunitariană. O serie de incidente cu arme de foc s-au soldat însă cu mai mulţi răniţi şi doi decedaţi.
Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, a emis săptămâna aceasta un ordin de eliberare a zonei, din cauza violenţelor şi a problemelor de siguranţă publică. „Oricine rămâne în zonă sau revine în zonă va fi arestat”, a transmis poliţia pe Twitter înainte de a declanşa operaţiunea. Mulţi dintre ocupanţii iniţiali plecaseră deja.
Durkan a ezitat să pună capăt „zonei autonome” a protestatarilor, care ocupaseră şi o secţie de poliţie. Ea şi-a atras astfel criticile conservatorilor, dar se pare că încerca să rezolve problema fără a se ajunge la confruntări serioase.
Procurorul general (ministrul justiţiei) William Barr i-a ordonat şefei poliţiei din Seattle, Carmen Best, să „restabilească domnia legii în Seattle”. Preşedintele Donald Trump ameninţase că „va lua înapoi” oraşul, dar primarul Durkan şi guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, tot un democrat, i-au transmis să nu se amestece.
Editor: A. D.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News