Live

Reacția Rusiei după ce președintele brazilian Lula da Silva a anunțat că nu merge la summitul BRICS: „Nu ne-am gândit la așa ceva”

Data actualizării: Data publicării:
Lula da Silva, președintele Braziliei. Foto: Profimedia Images

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunțat, în weekend, că nu va fi prezent la summitul BRICS din Rusia, după ce medicii i-au recomandat să evite temporar zborurile pe distanţe lungi, relatează The Guardian. Lula, în vârstă de 78 de ani, s-a lovit la cap, la el acasă, și a suferit o hemoragie cerebrală care trebuie monitorizată în zilele următoare. 

Într-o declarație, biroul prezidențial a afirmat că Lula va participa prin videoconferință la summit după ce a primit sfatul medicului de a evita temporar zborurile pe distanțe lungi. Inițial, era programat să plece duminică la ora 17:00.

Medicul lui Lula, Roberto Kalil, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune GloboNews că în urma căzăturii președintele a suferit  avut o traumă „semnificativă” la cap, care a necesitat cusături și a dus la o „mică hemoragie cerebrală”.

„Este o afecțiune care va necesita teste repetate pe parcursul săptămânii. Orice hemoragie cerebrală, teoretic, se poate agrava în zilele următoare, așa că monitorizarea este importantă”, a declarat Kalil, adăugând că Lula se simte bine și se poate angaja în activități normale.

Guvernul a anunțat că Mauro Vieira, ministrul de Externe, a fost desemnat să conducă delegația braziliană la summitul BRICS.

Reacția Kremlinului

Întrebat despre situația președintelui brazilian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus posibilitatea ca anularea călătoriei lui Lula da Silva să fie legată de decizia lui Vladimir Putin de a nu participa la summitul G20 din noiembrie, în Brazilia.

Peskov a subliniat că „Kremlinul nici măcar nu s-ar putea gândi la așa ceva”, scrie agenția rusă de presă TASS.

20 de lideri la summitul BRICS

Rusia primeşte de marţi până joi aproximativ 20 de lideri la Kazan, pe Volga, la un summit al acestui bloc diplomatic format iniţial de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud şi căruia i s-au alăturat în acest an patru ţări (Etiopia, Iran, Egipt şi Emiratele Arabe Unite).

Preşedintele rus, Vladimir Putin, intenţionează să demonstreze cu acest summit eşecul politicii de izolare şi sancţiuni dusă de Occident ca răspuns la invazia Ucrainei.

Preşedintele Putin, vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale emis în martie 2023 pentru deportarea unor copii ucraineni pentru care Kievul acuză Moscova, a renunţat să mai participe la summitul BRICS din Africa de Sud. Vineri, el a anunţat că nu va merge la Rio de Janeiro, în Brazilia, pe 18 şi 19 noiembrie, la summitul G20.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”M-a luat puțin valul”. Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele a publicat imaginile transformării

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul refugiat politic american în Rusia a primit cetățenie din partea lui Vladimir Putin

Tatăl lui Julian Assange i-a mulțumit lui Putin pentru sprijinul acordat fiului său. Reacția soției activistului australian

Kremlinul a cumpărat anul acesta de patru ori mai multe telefoane iPhone decât anul trecut

Încă o moarte suspectă a unui apropiat al lui Putin. Oligarhul rus a fost găsit mort, după ce a căzut de la etajul 11

Partenerii noștri