Live

Reacția neașteptată a Chinei după ce două nave americane de război ale au ajuns în strâmtoarea Taiwan. 4 posibile explicații

Data publicării:
Reacția neașteptată a Chinei după ce două nave americane de război ale au ajuns în strâmtoarea Taiwan. Foto: Profimedia

Reacția Chinei după ce două nave de război ale marinei americane au ajuns în apele internaționale din strâmtoarea Taiwan i-a surprins pe analiști, relatează CNN. Nu este o amenințare pentru securitate, au spus oficialii de la Beijing.

Aceasta, în condițiile în care în ultimii ani, navele de război americane și, uneori, cele din statele aliate cum sunt Marea Britanie și Canada, au traversat în mod curent strâmtoarea, atrăgând furia Beijingului.

Duminică, Marina SUA a trimis două crucișătoare cu rachete ghidate prin strâmtoarea pe care China o revendică drept „apele sale interioare”. SUA și alte țări spun însă că strâmtoarea este în apele internaționale. în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind drepturile pe mare.

Este prima dată în cel puțin patru ani când Marina SUA trimite două crucișătoare prin strâmtoare, a spus Collin Koh, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, care are o bază de date despre tranzite.

„Să trimiți două nave pentru a efectua această misiune este cu siguranță un semnal „mai semnificativ” de protest față de exercițiile militare recente ale Beijingului în jurul Taiwanului”, a spus Koh.

După ce șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a mers în Taiwan, China a organizat exerciții militare de amploare în jurul insulei.

Faptul că navele de război americane au fost trimise duminică în zonă nu a fost o surpriză. Au făcut zeci de astfel de călătorii în ultimii ani, iar oficialii americani au spus că tranzitele vor continua. Ceea ce a fost surprinzător pentru analiști a fost răspunsul Beijingului.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze (PLA) a declarat că a monitorizat cele două nave, a menținut alertă maximă și că este „gata să contracareze orice provocare”.

Chiar și ziarul de stat Global Times, cunoscut pentru editorialele sale naționaliste, a spus că prezența celor două crucișătoare nu aduce „nicio amenințare reală pentru securitatea Chinei”.

Tranzitele anterioare au provocat reacții mai puternice. După ce distrugătorul USS Benfold a trecut prin strâmtoare în iulie, colonelul Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al PLA, a descris SUA drept „distrugătorul păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”.

Iar la începutul acestei luni, ambasadorul chinez la Washington, Qin Gang, a cerut SUA să oprească tranzitele navale, spunând că intensifică tensiunile și încurajează „forțele separatiste de independență a Taiwanului”.

„Dacă există vreo mișcare care dăunează integrității teritoriale și suveranității Chinei, China va riposta”, a spus Qin.

Koh a remarcat de această dată declarațiile relativ blânde ale Beijingului.

„De ce nu au mers chinezii mai departe, având în vedere opoziția lor puternică anterioară față de intenția declarată a Washingtonului de a continua astfel de tranzite?” spuse el, oferind trei posibili factori.

În primul rând, Beijingul s-ar putea să se ferească de „reacția internațională”, deoarece orice încercare de a restricționa navigația Marinei SUA prin strâmtoare ar putea fi văzută ca o amenințare pentru drepturile navelor din alte țări de a trece pe calea navigabilă.

În al doilea rând, după vizita Pelosi în Taiwan, Beijingul a suspendat canale-cheie de comunicații militare cu Washington, crescând riscul unor neînțelegeri în timpul oricărei interacțiuni ale navelor de război din cele două țări.

În al treilea rând, există alte domenii în care Washingtonul și Beijingul cooperează, iar China s-ar putea să nu dorească să tensioneze relațiile în aceste domenii, a spus Koh.

„Nu are sens să provoci tensiuni și mai mari care pot escalada într-o ciocnire”, a spus el.

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA din Hawaii, sugerează o a patra posibilitate.

„Cred că (liderul chinez Xi Jinping) va evita orice acțiune care ar putea întări șansele republicanilor și ale altor radicali americani la viitoarele alegeri. El nu vrea o Cameră a Reprezentanților și un Senat care ar putea adopta o legislație care să susțină mai puternic Taiwanul sau care să limiteze investițiile și influența chineză în SUA”, a spus Schuster.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri