Live

Video Războiul dronelor: Ucraina organizează un „Super Bowl” al producătorilor de drone. Campanie de „crowdfunding” pe aceeași temă în Rusia

Data publicării:
„Luptă” între o dronă FPV ucraineană și una rusească în apropiere de Bahmut. Captură gif: Twitter/Kyiv Post

Dronele kamikaze, cunoscute și sub denumirea de drone „la persoana întâi” (de la „First Person Video - FPV”, în sensul că persoana care le pilotează de la distanță „vede” exact perspectiva oferită de camera video instalată pe respectiva dronă) au un rol tot mai important pe frontul din Ucraina. Ministerul ucrainean al Digitalizării a anunțat organizarea joi, 1 iunie, a unui „ Super Bowl al dronelor militare”, cu scopul de a încuraja și stimula industria locală pentru producerea unui număr cât mai mare de astfel de sisteme. Concomitent, Rusia a inițiat și ea o campanie de „crowdfunding” pentru achiziția de drone FPV, se arată într-o analiză The War Zone

Evenimentul de tip „Super Bowl” în care vor fi invitați producătorii ucraineni de drone are scopul de „a arăta capacitățile dronelor FPV ucrainene forțelor de securitate și apărare ale Ucrainei, în vederea încheierii de noi contracte”, a declarat ministrul ucrainean al Digitalizării, Mihailo Federov, într-o postare publicată pe Telegram.

Astfel, producătorii ucraineni de drone kamikaze vor „concura” în mai multe probe, conform oficialului de la Kiev, precum lovirea unor ținte statice și mobile, ori completarea unui „traseu cu obstacole”.

„Participanții vor fi urmăriți de reprezentanți ai ministerului Apărării și din alte sectoare ale armatei”, a mai spus Federov.

Ce sunt „dronele FPV”

Dronele FPV sunt, la origine „drone de curse” folosite în diverse concursuri și care sunt pilotate de un operator care poartă o cască specială sau „ochelari FPV”. Respectivul dispozitiv îl ajută pe operator să vadă în timp real imaginile transmise de camera video de la bordul dronei și să o poată astfel pilota.

În varianta lor „militară”, dronele FPV pot fi dirijate direct spre o țintă (tanc, camion, militari aflați în tranșee) pentru a o distruge cu ajutorul încărcăturii de exploziv aflate la bord.

Recent, ucrainenii au publicat inclusiv o „bătălie” între o dronă a Kievului și una a Moscovei.

O companie ucraineană din industria IT&C a donat 500 de drone FPV pentru „Armata de Drone a Ucrainei”, conform ministrului Digitalizării.

„Dronele au fost livrate către 13 unități ale forțelor de apărare. Unele au distrus deja zeci de obiective ale inamicului”, a adăugat oficialul ucrainean.

Concomitent, Rusia are nevoie de circa 500 de miliarde de ruble (6,1 miliarde de dolari) pentru finanțarea unui proiect pentru dezvoltarea de drone. Strategia Moscovei pentru dezvoltarea de astfel de sisteme este prevăzută până în 2030 și trebuie aprobată până pe 1 iunie 2023, informează Reuters.

Dronele au o contribuție majoră în războiul ruso-ucrainean. Conform unui raport detaliat realizat de Institutul Regal pentru Studii Strategice (Royal United Services Institute - RUSI), Rusia a ajuns să distrugă/doboare/incapaciteze 10.000 de drone ucrainene pe lună - practic, ucrainenii au ajuns să piardă în medie 300 de drone pe zi.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri