Live

Războiul civil din Siria se reaprinde: rebelii au cucerit părți din orașul Alep, după ofensiva-fulger împotriva trupelor lui Assad

Data actualizării: Data publicării:
Orașul Alep a fost bombardat masiv în războiul civil care a început în Siria în 2011. Foto: Profimedia

Autorităţile siriene au închis, sâmbătă, aeroportul din Alep şi drumurile care duc în oraş, au declarat pentru Reuters trei surse militare, în timp ce rebelii care se opun preşedintelui Bashar al-Assad anunță că au ajuns în centrul oraşului, relatează Reuters. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de BBC, rebelii au cucerit „jumătate” din orașul Alep, care, înainte de începerea războiului civil, era considerat cel mai mare din Siria.

Luptătorii din opoziţie, conduşi de gruparea militantă islamică Hayat Tahrir al-Sham, au desfăşurat un asalt surpriză în orașe aflate sub controlul guvernului, în această săptămână, reușind să ajungă în Alep, la zece ani după ce au fost scoşi din oraş de Assad şi aliaţii săi.

Rusia, unul dintre aliaţii cheie ai lui Assad, a promis Damascului ajutor militar suplimentar pentru a-i respinge, însă noile echipamente vor începe să sosească în următoarele 72 de ore, au declarat surse militare pentru Reuters. În același timp, armata siriană a fost instruită să urmeze ordinele pentru o „retragere în siguranţă” din principalele zone din oraş în care rebelii au intrat, au spus trei surse militare.

Rebelii şi-au început incursiunea miercuri şi până vineri seară târziu un comandament reprezentând ofensiva a afirmat că ei treceau prin diferite cartiere din Alep.

Rebelii ajung din nou în Alep pentru prima oară din 2016, când Assad şi aliaţii săi - Rusia, Iran şi miliţiile şiite - l-au recucerit, iar insurgenţii au acceptat să se retragă după luni de bombardamente şi asediu.

Cum au lansat rebelii contraofensiva

Mustafa Abdul Jaber, comandant în brigada rebelă Jaish al-Izza, a declarat că avansul lor rapid din această săptămână a fost favorizat de o lipsă a forţelor susţinute de Iran în provincia Alep. Aliaţii Iranului din regiune au suferit o serie de lovituri din partea Israelului, după ce războiul din Gaza s-a extins în Orientul Mijlociu.

Totodată, rebelii au spus că această contraofensivă vine în urma atacurilor tot mai dese din ultimele săptămâni desfășorate de forţele aeriene ruseşti şi siriene asupra civililor din zone din Idlib, oraș deţinut de rebeli, şi pentru a preîntâmpina atacuri ale armatei siriene.

Turcia, care îi sprijină pe rebeli, a dat undă verde această ofensivă, susțin surse Reuters. Oficial, însă, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe Oncu Keceli a declarat, vineri, că Turcia doreşte să evite o mai mare instabilitate în regiune şi a avertizat că atacurile recente subminează acordurile de de-escaladare.

Atacul este cel mai important din martie 2020, când Rusia şi Turcia au agreat un acord de de-escaladare a conflictului.

„Atacuri neîncetate” cu zeci de civili uciși

Vineri, televiziunea de stat siriană a negat că rebelii au ajuns în oraş şi a afirmat că Rusia oferă armatei siriene ajutor aerian. Totodată, armata siriană a afirmat că respinge atacul şi că a provocat pierderi grele insurgenţilor în zona rurală din Alep şi Idlib.

David Carden, coordonator adjunct umanitar al ONU pentru Criza din Siria, a declarat: „Suntem profund alarmaţi de evenimentele în defăşurare în nord-vestul Siriei”.

„Atacurile neîncetate din ultimele trei zile au dus la moartea a cel puţin 27 de civili, inclusiv copii în vârstă de opt ani”, a mai afirmat oficialul.

Agenţia de ştiri de stat siriană SANA a afirmat că patru civili, între care doi studenţi, au fost ucişi, vineri, la Alep, de bombardamentele insurgenţilor asupra unui cămin studenţesc. Nu este clar dacă aceştia se numără printre cei 27 de morţi raportaţi de oficialul ONU.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Pe tot parcursul anului 2025 se vor testa diverse strategii NATO

Armata ucraineană îi contrazice pe ruși și declară că încă deține controlul asupra orașului strategic Kurahove

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina își amână deplasarea la Kiev. Care este motivul

Câți soldați nord-coreeni au fost uciși în regiunea rusă Kursk. Anunțul forțelor speciale ucrainene

Partenerii noștri