Live Text Polonia trimite tancuri Ucrainei. Kievul neagă că Rusia a deschis coridor umanitar pentru civilii din Azovstal
Șefii diplomației și apărării din Statele Unite s-au întâlnit duminică seara la Kiev cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski, la exact 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Este prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt, de la începutul războiului. Discuțiile s-au axat pe sprijinul militar al Statelor Unite, pe ce tipuri de arme pot fi trimise în continuare Kievului și cât de repede. Aceasta, în condițiile în care sute de mii de ucraineni au petrecut Paștele în orașe aflate pe linia frontului. Foarte puțini dintre ei au mers și la biserică, de teamă să nu cadă rachete sau proiectile rusești peste ei. În orașe precum Kramatorsk și Harkov, care au fost bombardate constant în ultima perioadă, Paștele a adus câteva ore nesperate de liniște. La Mariupol însă bombele au căzut și în zi de sărbătoare.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Curtea Penală Internaţională începe anchetarea crimelor de război din Ucraina
ACTUALIZARE 23:47 Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) va participa la ancheta europeană asupra principalelor presupuse crime comise în Ucraina, o premieră, a anunţat luni agenţia de cooperare judiciară Eurojust, informează AFP.
Echipa Comună de Anchetă (JIT), pusă în funcţiune în martie de Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în statele vizate, precum şi cele care ar putea fi aduse în faţa CPI, a precizat agenţia într-un comunicat.
„Procurorul CPI, Karim Khan, şi procurorii generali ai celor trei ţări vizate au semnat astăzi (luni) un acord asupra primei participări a Biroului Procurorului la o Echipă Comună de Anchetă", a anunţat Eurojust, conform Agerpres.
Biden a agreat cu Macron să organizeze rapid o întâlnire privind războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 23:22 Președintele reales Emmanuel Macron și omologul său american, Joe Biden, au căzut de acord într-o convorbire telefonică de felicitare luni să organizeze „rapid” discuții mai detaliate privind probleme globale, inclusiv războiul din Ucraina, a transmis administrația Palatului Elysee, citată de Reuters.
Potrivit unui comunicat după convorbirea telefonică, Macron și Biden au fost de acord să intensifice dialogul lor privind „importante probleme globale...Și în special chestiunile globale legate de războiul din Ucraina, precum securitatea alimentară”.
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede
ACTUALIZARE 22:35 Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, potrivit Reuters.
În ciuda cooperării strânse cu Alianța Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au ales să rămână în afara organizației. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.
Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească la data se 16 mai și după aceea să anunțe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.
Polonia a livrat tancuri Ucrainei, spune premierul polonez
ACTUALIZARE 22:10 - Polonia a trimis tancuri în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, fără a oferi alte detalii, potrivit Reuters. Ucraina a cerut în repetate rânduri Occidentului să furnizeze de urgență mai multe arme, în special echipamente grele.
„Da”, a spus Morawiecki când a fost întrebat dacă Polonia a trimis sau va trimite tancuri în Ucraina. El a refuzat să dezvăluie orice alte detalii, inclusiv numărul vehiculelor de luptă trimise.
Vizită strategică a președintelui Comisiei Europene în India: Războiul din Ucraina va afecta regiunea Indo-Pacifică
ACTUALIZARE 22:05 Invazia rusă în Ucraina ameninţă securitatea regională a Indiei, a declarat luni, la New Delhi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite menite să întărească legăturile strategice cu această ţară care îşi afişează neutralitatea în faţa acestui conflict, informează AFP.
„Deznodământul războiului va determina nu doar viitorul Europei, ci va afecta profund şi regiunea Indo-Pacifică", a subliniat Von der Leyen într-o intervenţie în cadrul Raisina Dialogue, o conferinţă anuală asupra geopoliticii, care are loc la New Delhi.
Ea a evocat spectrul unui parteneriat între Beijing şi Moscova pentru a pune în gardă împotriva consecinţelor războiului dincolo de Europa. „Rusia şi China au făcut se pare un pact fără restricţii (...). Ele au declarat că prietenia lor este «fără limite» (...). La ce ne putem aştepta de la «noile relaţii internaţionale» pe care ambele vor să le stabilească?", şi-a exprimat Ursula von der Leyen îngrijorarea.
India caută un echilibru dificil între relaţiile sale cu Occidentul şi cele cu Rusia, care îi furnizează o mare parte din necesităţile sale în arme şi energie. New Delhi s-a abţinut să condamne deschis invazia rusă în Ucraina şi să se ralieze voturilor în acest sens în cadrul ONU.
Rubla s-a întărit luni în raport cu euro
ACTUALIZARE 21:39 Rubla s-a întărit luni, înainte de a se deprecia la valoarea de 77 față de euro, ajungând la maximul ultimilor aproape doi ani, susținută de plata taxelor pe care companiile le datorează cu termen în această săptămână, în contextul în care piața așteaptă vineri o decizie a băncii centrale de la Moscova privind dobânda, conform Reuters.
Până la ora 17:53, rubla crescuse cu 3,6%, tranzacționându-se la la 77,25 pentru un euro, anterior atingând valoarea de 76,96, cea mai bună cotație din iunie 2020 față de moneda europeană.
5 persoane ucise și 18 rănite după bombardamentele rușilor asupra unor gări
ACTUALIZARE 19:30 Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite luni în lovituri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei, a anunţat Parchetul local, informează AFP şi Reuters.
„Din cauza unor bombardamente ale inamicului, cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite", a informat Parchetul local într-un comunicat, precizând că tirurile de rachete care au avut loc dimineaţa au vizat „infrastructuri de transport" lângă micile oraşe Jmerînka şi Kozeatîn.
Rusia expulzează 40 de diplomați germani
ACTUALIZARE 19:11 Rusia a anunţat luni că expulzează 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată recent de Germania în urma ofensivei ruse în Ucraina, informează AFP şi dpa.
Convocat luni la Ministerul Afacerilor Externe rus, ambasadorului Germaniei la Moscova i-a fost înmânată o notă conform căreia „40 de colaboratori ai misiunilor diplomatice germane din Rusia au fost declaraţi «persona non grata»", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat.
Joe Biden a numit-o pe Bridget Brink în funcția de ambasador SUA în Ucraina
ACTUALIZARE 18:45 Președintele american Joe Biden a numit-o pe Bridget Brink, diplomat cu vechime, ca noul ambasador al SUA în Ucraina, arată luni Casa Albă. Aceasta va ocupa o poziție crucială, care a rămas vacantă timp de aproape trei ani, într-o perioadă în care Washington își mărește sprijinul pentru Ucraina ca să poată respinge invazia rusă, transmite Reuters.
Brink, care actualmente ocupă funcția de ambasador al SUA în Slovacia, a fost diplomat de carieră în ultimii 25 de ani și a lucrat în Uzbekistan și Georgia precum și pe câteva poziții din Departamentul de Stat și în cadrul Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă.
Originară din Michigan, vorbitoare de rusă, „experiența de decenii a lui Brink o face deosebit de potrivită pentru acest moment în istoria Ucrainei”, arată un comunicat al Departamentului de Stat.
Poziția pe care o va ocupa aceasta a rămas vacantă de când fostul președinte Donald Trump a rechemat-o în mod abrupt pe ambasadorul Marie Yovanovitch în mai 2019. Ea va trebui confirmată de Senat.
Femeile și copiii adăpostiți la Azovstal nu au văzut soarele de două luni
ACTUALIZARE 18:40 „Ajutați-ne, vrem să trăim!”, cer cu disperare mamele care se ascund alături de copiii lor în buncărele combinatului din Mariupol. Nimeni dintre miile de oameni adăpostiți acolo nu a mai ieșit la suprafață de săptămâni întregi, iar proviziile de hrană și apă le mai ajung doar pentru câteva zile.
Kievul dezminte acuzaţiile lui Vladimir Putin conform cărora ar plănui uciderea unui jurnalist rus
ACTUALIZARE 18:03 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezminţit luni că ar plănui uciderea jurnalistului rus Vladimir Soloviov, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în aceeaşi zi că principala agenţie de spionaj a Rusiei a dejucat un „complot occidental” menit să-l lichideze pe jurnalistul rus, informează Reuters.
„SBU nu plănuieşte să-l asasineze pe Soloviov”, a anunţat SBU într-un comunicat publicat pe mesageria Telegram.
Ucraina nu vrea să elimine din Constituție obiectivul de aderare la NATO
ACTUALIZARE 17:56 Ucraina nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează luni dpa.
„Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul”, a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru ediţia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, într-un interviu publicat luni. Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie „perspectiva Ucrainei asupra viitorului său", a subliniat el.
Rușii i-au cerut unei mame ucrainene 5.000 de euro ca să nu-i omoare fiul prizonier
ACTUALIZARE 17:29 Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că mama unui prizonier a primit de la ruși un video cu fiul ei și i-au spus că următorul va fi cu execuția, dacă nu vor primi 5.000 de euro.
„Acest videoclip a fost trimis de soldații ruși mamei unui prizonier ucrainean. Ei cer 5.000 de euro și amenință că următorul videoclip pe care îl va primi va fi execuția fiului ei. Soldații ruși seamănă din ce în ce mai mult cu militanții ISIS. Rusia trebuie declarată stat-terorist”, a scris pe Twitter Podoliak.
Papa Francisc îi cere patriarhului Kiril al Moscovei unirea eforturilor pentru pace
ACTUALIZARE 15:57 Papa Francisc a lansat un apel la adresa şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, pentru a-şi uni eforturile în vederea încheierii ostilităţilor din Ucraina, informează DPA.
„Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile şi să ne transforme în aducători ai păcii, în special în Ucraina răvăşită de război”, i-a scris papa Francisc în limba rusă patriarhului Kiril, cu ocazia Paştelui Ortodox.
Ucraina anunță că nu a fost convenit un coridor umanitar la Azovstal
ACTUALIZARE 15:35 Ucraina nu a ajuns la un acord cu Rusia privind deschiderea unui coridor umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, a declarat vicepremierul de la Kiev, Irina Veresciuk.
Declarația ei vine după ce Rusia a anunțat o încetare a focului pentru a permite civilior care se adăpostesc în combinatul Azovstal să părăsească locul.
„E important să se înțeleagă că un coridor umanitar este deschis cu acordul ambelor părți. Un coridor anunțat doar de o parte nu prezintă siguranță și, prin urmare, nu este un coridor umanitar”, a declarat Irina Veresciuk, potrivit The Guardian.
Ucrainence violate înainte de a fi ucise (medic legist)
ACTUALIZARE 15.23 Medicii legiști care examinează cadavrele scoase din gropile comune găsite în zona de nord a Kievului afirmă că au descoperit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de trupele ruse, scrie The Guardian.
„Avem deja câteva cazuri care sugerează că aceste femei au fost violate înainte de a fi împușcate”, a declarat Vladislav Pirovski, medic legist care, împreună cu o echipă de investigatori, a făcut zeci de autopsii pe cadavrele locuitorilor din Bucha, Irpin și Borodianka, care au murit în timpul ocupației ruse.
Putin susține că Occidentul „vrea să omoare” jurnaliști ruși
ACTUALIZARE 15.11 Președintele rus Vladimir Putin a spus luni că serviciile de informații au dejucat „un complot occidental” pentru uciderea unui cunoscut jurnalist rus, relatează Reuters.
„În această dimineață, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a stopat activitățile unui grup terorist care plănuia să atace și să omoare un celebru jurnalist de televiziune rus”, a spus Putin.
„Au trecut la teroare, la pregătirea uciderii jurnaliștilor noștri”, a adăugat el.
Putin nu a venit însă cu nicio dovadă în sprijinul acestor acuzații. Reuters nu a putut verifica această informație.
Rusia susţine că vrea o soluţionare „paşnică” a situaţiei din Transnistria
ACTUALIZARE 14.55 Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova - Transnistria - şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, informează Interfax, care îl citează pe viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, notează agenţia Reuters.
Generalul Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a fost citat anterior de agenţiile de presă de stat ruse după ce a spus că un control deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria.
Activiștii Greenpeace s-au legat de o navă care aduce petrol rusesc în Norvegia
ACTUALIZARE 14.05 Activiștii Greenpeace au încercat să blocheze luni un petrolier să descarce petrol rusesc în Norvegia, legându-se de navă într-un protest împotriva războiului din Ucraina, scrie Reuters.
Nava Ust Luga este în prezent ancorată în afara terminalului petrolier Slagen al Exxon Mobil, la aproximativ 70 km sud de capitala Oslo, potrivit siteului Marine Traffic.
Activiștii, care au folosit o barcă mică pentru a ajunge la petrolier, s-au legat de lanțul ancorei, încercând să împiedice descărcarea unei încărcături estimate la 95.000 de tone de petrol, a spus Greenpeace într-un comunicat.
Atacurile rusești lasă regiunea Lugansk fără apă și electricitate
ACTUALIZARE 13.50 Regiunea Lugansk din estul Ucrainei se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește alimentarea cu apă și energie din cauza bombardamentelor rusești puternice, a spus Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale, citat de CNN.
„Aproape toată regiunea Luhansk a rămas fără alimentare cu apă. În ultimele 10 zile, 10 așezări au rămas fără curent din cauza bombardamentelor rusești. 30.000 de familii nu au electricitate”, a spus el.
Haidai a adăugat că forțele ruse au trecut la distrugerea infrastructurii pentru că nu au făcut progrese pe câmpul de luptă.
Citește și: Șeful diplomației UE: Un embargo asupra petrolului și gazelor rusești nu este încă pe masă
Zaporijie „se pregătește pentru apărare”
ACTUALIZARE 13.45 Consiliul Regional din Zaporijie a anunțat luni că regiunea se „pregătește pentru apărare”, pe fondul avertismentelor că forțele ruse pregătesc o ofensivă în partea de centru-sud a Ucrainei, relatează CNN.
„Inamicul se pregătește pentru ofensivă. Trupele ruse ocupante au masat numeroase echipamente și personal pe secțiunea liniei frontului Velika Novosilka - Novodarivka - Malînivka. Inamicul încearcă să se deplaseze în direcția Zaporijie, dar fără succes. Amplasarea forțelor pe front nu s-a schimbat”, potrivit unui comunicat al Consiliului.
„Zaporijie se pregătește pentru apărare”, se mai arată în comunicat.
Rusia susține că oprește tirurile asupra uzinei Azovstal pentru evacuarea civililor
ACTUALIZARE 13.35 Rusia anunță încetarea focului pentru a permite evacuarea civililor care se adăpostesc în uzina Azovstal din Mariupol.
Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, trupele ruse vor „opri unilateral orice ostilități, vor retrage trupele la o distanță siguranță și vor asigura retragerea” civililor, începând cu ora locală 14.00
Săptămâna trecută, Rusia a declarat că civilii și luptătorii ucraineni ar putea părăsi uzina Azovstal cu condiția ca forțele ucrainene „să ridice steagul alb”.
Șeful Pentagonului: SUA vor să vadă Rusia slăbită
ACTUALIZARE 13.33 Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a declarat luni, după vizita la Kiev, că Statele Unite vor „să vadă Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”. Secretarul american al apărării a mai spus că SUA cred că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia.
Declarațiile secretarului apărării au fost făcute după vizita pe care a efectuat-o la Kiev împreună cu secretarul de stat Antony Blinken.
Cum arată subteranele combinatului Azovstal
ACTUALIZARE 13.30 De câteva săptămâni, 2.000 de militari și 1.000 de civili din Mariupol se ascund de bombardamentele rusești în combinatul siderurgic Azovstal. Cotidianul german BILD a publicat o diagramă care arată cum sunt împărțite cele șase niveluri subterane ale uzinei, ultimul bastion de rezistență din orașul-port asediat de ruși.
În Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei și civilii din oraș.
Zeci de civili din Bucha, uciși cu arme antipersonal folosite în primul război mondial
ACTUALIZARE 13.13 Zeci de civili care au murit în timpul ocupației ruse la Bucha au fost uciși de mici săgeți de metal provenite de la obuze de tipul celor trase de artileria rusă, au spus medicii legiști citați de The Guardian. Armele, cu o rază distructivă foarte largă, au fost folosite cu precădere în primul război mondial.
Patologii și legiștii care fac autopsii asupra cadavrelor găsite în gropile comune din orășelul de lângă Kiev și din alte localități din apropiere, unde forțele ruse au fost acuzate de atrocități, au spus că au găsit mici săgeți de metal, numite fléchettes, înfipte în capul și pieptul oamenilor.
Rusia a doborât două drone ucrainene în regiunea rusă Kursk (guvernator)
ACTUALIZARE 12.35 Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a scris luni guvernatorul regional Roman Starovoit pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters şi France Presse, preluate de Agerpres.
El a spus că nu au fost victime.
Reuters nu a putut verifica imediat informaţia.
„Apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone ucrainene astăzi la 4.15 (1.15 GMT)”, în districtul Rîlsk, la graniţa cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii Kursk Roman Starovoit pe Telegram.
„Nu există victime, răniţi sau pagube materiale. Situaţia este total sub control”, a adăugat el.
Tir cu rachete asupra unor orașe din centrul Ucrainei
ACTUALIZARE 12:31 Rusia a lansat luni rachete asupra două orașe din regiunea centrală Vinniția, provocând un mai mulți morți și răniți, a anunțat guvernatorul regional Serghei Borzov, citat de CNN.
„Astăzi, regiunea Vinniția este din nou sub tirul rachetelor în orașele Jmerinka și Koziatin. Inamicul încearcă să lovească infrastructura critică”, a spus Borzov. Rusia nu a comentat informația.
Rusia spune că a lovit o rafinărie din Ucraina
ACTUALIZARE 12:30 Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale armate au lovit rafinăria de petrol Kremenciug, care aflată la nord-vest de Dnipro.
Ministerul susține că forțele aeriene ruse au lovit în timpul 56 de ținte ale infrastructurii militare ucrainene, potrivit Reuters.
Citește și: Cinci gări din Ucraina bombardate în interval de o oră (compania de căi ferate)
Noul bilanţ al pierderilor armatei ruse în Ucraina
ACTUALIZARE 11:31 Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse din cadrul Brigăzii 30 mecanizate au suferit pierderi grele pe frontul de la Severodoneţk, regiunea Lugansk. În total, conform Kievului, bilanţul pierderilor armatei ruse în Ucraina, după 61 de zile este următorul:
- 21.900 de militari
- 884 de tancuri
- 2258 de vehicule de luptă ale infanteriei
- 411 piese de artilerie
- 149 de lansatoare multiple de rachete (tip Katiuşa)
- 69 de sisteme antiaeriene
- 181 de avioane
- 154 de elicoptere
- 1566 de camioane
- 8 nave/bărci/şalupe
- 76 de rezervoare de combustibil
- 201 drone
- 28 de instalaţii/echipamente speciale
- 4 sisteme de lansare a rachetelor cu rază scurtă de acţiune
Rusia cere SUA să nu mai livreze arme Ucrainei
ACTUALIZARE 10:39 Moscova a trimis o notă Washingtonului, cerându-i să înceteze livrarea de arme Ucrainei, a spus ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, într-un interviu pentru televiziunea Rusia 24.
Furnizarea de armament Ucrainei nu contribuie la găsirea unei soluții diplomatice și la rezolvarea situației, a declarat Anatoli Antonov în interviu, potrivit agenției TASS.
„800 de milioane de dolari pentru arme livrate de Washington Kievului. Este o sumă enormă, care nu contribuie la găsirea unei soluții diplomatice, la rezolvarea situației. Am transmis o notă - da, am subliniat că este inacceptabil ca Statele Unite să livreze arme Ucrainei și am cerut încetarea acestei practici”, a afirmat diplomatul rus, potrivit TASS.
Anatoli Antonov a mai spus că SUA „încearcă să ridice miza și mai mult și să agraveze situația”.
Apărarea antiaeriană a fost activată la Liov
ACTUALIZARE 10:35 Maksim Kozițki, șeful administrației militare regionale din Liov, din vestul Ucrainei, a declarat că apărarea antiaeriană a fost activată și i-a îndemnat pe oameni să se adăpostească, relatează CNN.
„Locuitori din regiunea Liov, stați în adăposturi. Apărarea antiaeriană funcționează”, a scris el pe Telegram.
Kozițki a mai spus că în două așezări din districtul Zolociv au izbucnit incendii.
„Situația este sub control. Detalii mai târziu. Stați în adăposturi”, a spus el.
Blinken: Rusia eșuează, Ucraina învinge
ACTUALIZARE 09:28 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia „eșuează în Ucraina” și că „Ucraina învinge” în timpul unei conferințe de presă după vizita făcută la Kiev împreună cu șeful Pentagonului.
„Rusia a încercat să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei. A eșuat”, a spus Blinken.
„A încercat să demonstreze puterea armatei sale, a economiei sale. Desigur, vedem exact contrariul. Nu știm cum va continua război, dar știm că o Ucraină suverană și independentă va exista mult mai mult timp decât va rămâne Vladimir Putin la conducere,” a continuat el.
Blinken și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit duminică la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali ucraineni.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Rusia încearcă să ascundă adevărata amploare a pierderilor din Ucraina
ACTUALIZARE 09:21 Ministerul rus al Apărării vrea ca despăgubirile pentru familiile militarilor morți în războiul din Ucraina să fie supravegheate de oficiali militari și nu de civili, ceea ce reflectă probabil dorința de a ascunde adevărata amploare a pierderilor Rusiei, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică privind conflictul.
De asemenea, decizia Rusiei să asedieze în loc să atace combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol „înseamnă că multe unități rusești rămân blocate în oraș și nu pot fi trimise în altă parte. Apărarea ucraineană de la Mariupol a epuizat multe unități rusești și le-a redus eficiența în luptă,” se mai arată în raport.
Rusia a făcut „progrese minore” în Donbas, dar „fără suficienți factori de sprijin logistic și de luptă, nu a realizat încă un progres semnificativ”, mai arată Ministerul britanic al Apărării.
„Lumea mea a fost distrusă de o rachetă rusească”
ACTUALIZARE 09:12 Iuri Glodan era plecat la cumpărături când a auzit despre explozia de la Odesa. La intrarea în blocul în care locuia, a strigat la poliție să-l lase să intre în clădirea în flăcări. Când a ajuns în apartamentul său, a găsit cadavrele soției sale și ale mamei ei, ucise de o rachetă rusească. Trupul fetiței sale de 3 luni, Kira, a fost descoperit mai târziu: a văzut-o pentru prima dată când s-a întors duminică în apartament, reatează BBC.
Atacul rusesc care a ucis trei generații dintr-o singură familie a stârnit indignare și revoltă în Ucraina. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre moartea micuței Kira.
„Ce fel de amenințare era ea pentru Rusia? Se pare că uciderea copiilor este noua idee națională a Federației Ruse”, a spus el.
Bridget Brink va fi numită ambasador al SUA în Ucraina
ACTUALIZARE 08:26 Diplomata Bridget Brink, în prezent ambasadoarea SUA în Slovacia, va ocupa funcția de ambasador la Kiev, care a rămas neocupată de la începutul anului 2020. Presa americană a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, o va nominaliza astăzi pentru acest post, potrivit BBC.
SUA au mai spus că examinează condițiile de securitate din Kiev și că vor redeschide ambasada de acolo de îndată ce situația o va permite.
Oficial ucrainean: Forțele ruse se pregătesc pentru „ofensivă” în regiunea Herson
ACTUALIZARE 08:20 Șeful militar al orașului Krivoi Rog spune că Ucraina a observat pregătiri pentru o posibilă ofensivă a forțelor ruse în regiunea Herson, adăugând că apărarea este întărită în zonă, potrivit CNN.
Oleksandr Vilkul a spus că forțele ruse „pregătesc o formație pentru ofensivă în regiunea Herson. Așteptăm posibila ofensivă în zilele următoare. Dar știm mai multe despre aceasta decât cred ei. Noi le înțelegem toate planurile și suntem pe deplin pregătiți pentru orice evoluție a situației”, a spus el.
Vilkul a spus că garnizoana Krivoi Rog este pregătită pentru apărare.
„Se lucrează în continuare pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din zona frontului. Krivoi Rog furnizează autobuze și ambulanțe. Am oferit asistență medicală și asistență socială. Dar oamenii pleacă pe biciclete și scot bătrânii și copiii în roabe”, a mai spus Vilkul.
Paște în biserici avariate de proiectilele rusești
ACTUALIZARE 08:10 Sute de mii de ucraineni au petrecut Paștele în orașe aflate pe linia frontului. Foarte puțini dintre ei au mers și la biserică, de teamă să nu cadă rachete sau proiectile rusești peste ei. În orașe precum Kramatorsk și Harkov, care au fost bombardate constant în ultima perioadă, Paștele a adus câteva ore nesperate de liniște. La Mariupol însă bombele au căzut și în zi de sărbătoare.
În Harkov, multe slujbe de Paște au fost ținute în biserici avariate de proiectilele rusești, care cad zilnic. Unele lăcașuri de cult au devenit adăposturi pentru ucrainenii care vor să fie feriți de bombe sau care au rămas fără case. După două luni de bombardamente, a devenit ceva neobișnuit să nu se audă explozii.
Zelenski s-a întâlnit cu Blinken și Austin la Kiev
ACTUALIZARE 07:10 O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev.
Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.
„Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
El a repetat că țara sa are nevoie de și mai multe arme, inclusiv tehnică grea, pentru a face față noii ofensive rusești din estul și sudul țării, care amenință întreaga regiune Donbas și litoralul ucrainean al Mării Negre.
Oficialii americani au promis ajutor militar de peste 300 de milioane de dolari și au aprobat vânzări de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit The Guardian.
Blinken și Austin au mai spus că președintele american Joe Biden va anunța în curând un nou ambasador în Ucraina și că diplomații americani care au părăsit țara înainte de război se vor întoarce începând de săptămâna viitoare. Ambasada SUA la Kiev va rămâne pentru moment închisă.
Bellingcat: Bulgaria trimite muniție Ucrainei printr-un stat terț. Un avion Antonov a aterizat la Sofia
ACTUALIZARE 23:00 Jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev, de la site-ul Bellingcat, arată pe un site care monitorizează zborurile că un avion ucrainean Antonov a aterizat în Sofia, capitala Bulgariei, referindu-se la o posibilă furnizare de muniție de către statul bulgar pentru Kiev.
Grozev scrie pe Twitter că „Bulgaria a trimis în secret muniție Ucrainei printr-un «stat terț»” ca modalitate de „a preveni dezintegrarea” coaliției de guvernare din țară, care include partidul socialist pro-rus. Grozev spune că socialiștii se opun exporturilor de arme către Ucraina.
Potrivit acestuia, Bulgaria „are foarte importantele cartușe de mare calibru (152) în cantități care pot sprijini apărarea Ucrainei luni de zile. Însă stocurile secrete pot obține Ucrainei doar o victorie scurtă, așa că Ucraina a făcut presiuni pentru vânzări oficiale. Poate a funcționat”.
„Este vorba de stocurile Bulgariei de cartușe îmbunătățite de 152 de mm (și 122 de mm)”, a mai notat acesta.
Ucraina propune Rusiei convorbiri la Mariupol, în apropiere de complexul metalurgic Azovstal
ACTUALIZARE 22:00 Ucraina i-a propus Rusiei convorbiri care să aibă loc lângă vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol (sud-est), unde s-au refugiat luptători şi civili ucraineni în acest oraş aflat în mare parte sub control rus, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP.
„Le-am cerut ruşilor să organizeze o sesiune specială de convorbiri chiar lângă Azovstal”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, indicând că „aşteaptă răspunsul„ din partea delegaţiei ruse.
Kievul a indicat duminică mai devreme că forţele ruse au continuat să bombardeze oraşul de la Marea Azov, care este asediat de la începutul lunii martie de armata rusă, şi în special oţelăria Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni, aminteşte AFP, citată de Agerpres.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News