Rubla s-a întărit luni, înainte de a se deprecia la valoarea de 77 față de euro, ajungând la maximul ultimilor aproape doi ani, susținută de plata taxelor pe care companiile le datorează cu termen în această săptămână, în contextul în care piața așteaptă vineri o decizie a băncii centrale de la Moscova privind dobânda, conform Reuters.
Până la ora 17:53, rubla crescuse cu 3,6%, tranzacționându-se la la 77,25 pentru un euro, anterior atingând valoarea de 76,96, cea mai bună cotație din iunie 2020 față de moneda europeană.
Rubla era cu 3% mai puternică în raport cu dolarul, la 73,71, menținându-se în jurul nivelurilor înregistrate înainte de 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina.
Activitatea de tranzacționare rămâne discretă în comparație cu nivelurile de dinainte de 24 februarie. Evoluțiile rublei sunt limitate artificial de controlul capitalului impus de banca centrală, deoarece a pierdut abilitatea de a sprijini moneda națională prin intervențiile asupra schimburilor valutare, după ce sancțiunile Occidentului au înghețat aproape jumătate din rezervele statului.
Moneda rusească a fost sprijinită de o sumă record de 3.000 de miliarde de ruble (40,25 miliarde de dolari) pe care companiile au plătit-o pentru taxe pe luna aprilie, potrivit analiștilor consultați de Reuters. Pentru a face plățile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută.
Suportul taxelor ar putea duce la o întărire suplimentară a rublei, spune Veles Capital pentru Reuters, însă o diminuare a dobânzii așteptată de la banca centrală vineri ar putea diminua optimismul.
Într-un alt semn că statul vrea să stimuleze creșterea economică, președintele Vladimir Putin a propus luni reducerea ratei ipotecare subvenționate la 9%, de la 12%.
Într-o ședință televizată privind economia, Putin a lăudat deciziile guvernamentale și ale băncii centrale „luate la timp” pentru a ajuta la stabilizarea situației economice.
Banca centrală a spus luni că scurtează timpul în care calculează rata de schimb oficială cu o oră, mișcare despre care analiștii Sberbank CIB au spus că sugerează că banca centrală vede o îmbunătățire a situației lichidității privind piața de schimb valutar.
Rusia încă se confruntă cu ieșiri de capital. Proporția investitorilor străini printre deținătorii bondurilor OFZ ale trezoreriei ruse a scăzut la 17,7% în martie, cel mai jos nivel din 2012, arată datele băncii centrale de luni.