Live

Video Putin scoate armele nucleare din buncăre și le plasează în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice

Data actualizării: Data publicării:
TASS a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”. Colaj foto: Profimedia/X

Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, relatează agenția de stat rusă TASS, potrivit Newsweek. Militarii ruși verifică echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, mai precizează sursa citată. 

Presa rusă a postat o înregistrare video cu sisteme de lansare pentru racheta balistică intercontinentală Yars, în timp ce sunt desfășurate în Novosibirsk, Siberia. În imagini se vede cum armele sunt scoase dintr-un depozit și conduse de-a lungul unui drum.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei.

TASS a precizat că se verifică „pregătirea” personalului și a echipamentelor „pentru sarcini de lungă durată pe teren”.

Punerea în serviciu de luptă a sistemelor nucleare Yars ar semnifica faptul că aceste sisteme de rachete balistice intercontinentale (ICBM) au fost pregătite pentru a fi utilizate în operațiuni militare. Aceasta este etapa finală, în care sistemele sunt complet echipate cu focoase nucleare și pregătite pentru lansare imediată, notează defenseromania.ro.

Expertul militar Oleg Zhdanov susține însă, într-un interviu pentru Focus.ua, că nu este exclus să fie vorba doar despre antrenament regulat, verificarea capacității de luptă sau schimbarea sarcinii de luptă.

Și agenția rusă a precizat că personalul îndeplinește sarcini care includ „testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă ca parte a serviciului de luptă”, precum și organizarea camuflajului și a protecției de luptă.

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Racheta Yars poate lovi ținte aflate la o distanță de 12.000 de kilometri

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare sau desfășurată în silozuri.

Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Amenințarea lui Putin

De la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, președintele Vladimir Putin a emis amenințări ambigue cu privire la armele atomice ale Rusiei. Cu toate acestea, experții se îndoiesc că dictatorul rus ar recurge la desfășurarea de arme nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Luna trecută, Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare a Moscovei, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea utiliza arme nucleare. Acestea includ acum posibilitatea de a le folosi împotriva statelor nenucleare care sunt susținute de puteri nucleare, o aluzie la ajutorul primit de Ucraina.

„Mulți oficiali guvernamentali ucraineni și cetățeni ucraineni au considerat ultimele amenințări ale Rusiei drept nimic mai mult decât niște manipulări suplimentare”, a declarat pentru Newsweek Mark Temnycky, membru al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

Citește și: Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după aproape 3 ani de război în Ucraina

Peter Rutland, profesor de studii rusești, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare rusești a fost „o evoluție care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în ciclul știrilor internaționale”.

„Dar nu reprezintă o schimbare substanțială a poziției doctrinare a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o disponibilitate sporită de a utiliza arme nucleare”, a declarat el pentru Newsweek.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste în Slovacia, după ce premierul Fico l-a vizitat pe Vladimir Putin: „Miroase a trădare”

Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora soția lui Assad ar fi cerut divorțul. De ce Asma nu se poate întoarce la Londra

Moscova susține că „mai multe țări” vor să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

MAE rus: „Autoritățile române ar trebui să retragă acuzațiile cu privire la așa-zisa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale”

Partenerii noștri