Live

Putin a semnat decretul prin care le este interzis accesul în Rusia cetățenilor din țările considerate „neprietenoase” de Moscova

Data publicării:
Vladimir Putin, președintele rus. Foto: Profimedia Images

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret care introduce restricții privind vizele pentru cetățenii țărilor pe care Moscova le consideră „neprietenoase” ca răspuns la sancțiunile impuse Ucrainei, anunță Reuters

Decretul, care intră în vigoare luni, suspendă regimul simplificat de eliberare a vizelor al Rusiei cu unele țări ale Uniunii Europene, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda.

De asemenea, Kremlinul a ordonat ministerului rus de externe și altor organisme să introducă restricții personale de intrare pentru „cetățenii străini și apatrizii care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a cetățenilor săi sau a entităților sale juridice”.

Luna trecută, guvernul rus a aprobat o listă de țări neprietenoase, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, statele UE și Ucraina, printre altele.

Rusia sancţionează liderii UE şi cea mai mare parte a deputaţilor europeni

Rusia a anunţat joi că interzice intrarea pe teritoriul său liderilor europeni şi majorităţii europarlamentarilor, ca reacţie la măsurile punitive care vizează Moscova pentru intervenţia sa militară în Ucraina.

„Restricţiile se aplică celor mai înalţi lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi de şefi ai organismelor militare europene, precum şi marii majorităţi a deputaţilor Parlamentului European, care promovează politici antiruseşti”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Această măsură se aplică de asemenea unor responsabili politici din ţări membre ale UE, precum şi unor personalităţi publice şi jurnalişti care "au susţinut sancţiunile ilegale împotriva Rusiei, au incitat la rusofobie sau au încălcat drepturile şi libertăţile populaţiei rusofone”, a adăugat ministerul.

Diplomaţia rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat Reprezentanţa UE la Moscova despre această măsură.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune militară specială pentru a neutraliza capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși”. 

Forțele ucrainene au răspuns cu o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă armata. 

Citește și: Crimele armatei lui Putin. Primărița unui sat de lângă Kiev, ucisă împreună cu familia și aruncată într-o groapă comună

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Negocieri secrete între noii lideri ai Siriei și Kremlin. Ce vor rebelii sirieni de la Putin ca Rusia să își păstreze bazele militare

De ce Bashar al-Assad nu este în siguranță la Moscova, chiar dacă Rusia a fost principalul său aliat

Zelenski ironizează încercările de mediere ale lui Orban: „Cu ce ar putea pune presiune pe Putin? Cu un zâmbet?”

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Partenerii noștri