Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a declarat joi că, odată cu oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, Kremlinul a rămas fără unul dintre instrumentele sale cheie prin care punea presiune asupra statelor europene, relatează Kyiv Independent.
Kievul a oprit tranzitul gazelor naturale rusești către Europa prin Ucraina de la 1 ianuarie, după ce a avertizat în repetate rânduri că nu va reînnoi acest acord care finanțează războiul președintelui rus Vladimir Putin.
Într-o postare pe X, șeful diplomației ucrainene susține că astfel Rusia a pierdut un instrument cheie prin care făcea presiuni asupra Europei.
Ukraine has cut off more than just Russian gas transit. We have cut off some of Putin’s last remaining leverage over Europe and his use of energy as a weapon. Europe and the world will be safer without Russian gas, oil, and other dependencies, as well as without Russia itself.
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) January 2, 2025
„Ucraina a întrerupt mai mult decât tranzitul gazelor rusești. Am tăiat unul dintre ultimele avantaje ale lui Putin asupra Europei și modul în care folosea energia ca armă”, a scris Sybiha pe X.
El a adăugat că Europa și lumea ar fi mai în siguranță fără dependențele energetice rusești.
Decizia Ucrainei vine în încercarea de a reduce semnificativ dependența Europei de gazul rusesc, ca urmare a invaziei la scară largă a Rusiei.
Slovacia și Ungaria rămân însă dependente de livrările rusești. Premierul ungar Viktor Orban și premierul slovac Robert Fico s-au opus deciziei Kievului.
Măsura a provocat, de asemenea, o întrerupere majoră a gazului în regiunea Transnistria din Moldova, ocupată de Rusia, care se baza pe tranzitul prin Ucraina.
Compania locală de energie Tirasteploenergo a transmis într-un comunicat că întreruperea livrării de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 7 dimineaţa, dar că unele facilităţi, cum ar fi spitalele, sunt exceptate.
Luna trecută, parlamentul local a cerut Kremlinului şi parlamentului rus să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a declarat la acel moment că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.
Măsura reflectă strategia mai largă a Ucrainei de a slăbi influența economică a Rusiei și de a reduce capacitatea acesteia de a utiliza energia ca armă împotriva Europei.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News