Live

Publicația de investigaţii Proekt a fost declarată „indezirabilă” în Rusia. Jurnaliştii săi sunt considerați „agenţi ai străinătăţii”

Data publicării:
Prima pagină a site-ul Proekt. Foto: captură Proekt

Parchetul rus a clasat joi drept „organizaţie indezirabilă” reputata publicație de investigaţii Proekt, expunând-o unor amenzi grele, în timp ce mai mulţi dintre jurnaliştii acesteia au fost declaraţi „agenţi ai străinătăţii” de către justiţia rusă.

„Motivul acestei decizii ţine de faptul că activităţile (Proekt) prezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”, subliniază Parchetul rus într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Comunicatul cu această decizie a fost transmis Ministerului Justiţiei pentru ca Proekt să fie clasată oficial în registrul „organizaţiilor indezirabile”.

Ministerul a actualizat joi lista grupurilor şi indivizilor desemnaţi „agenţi ai străinătăţii”. Pe aceasta au fost incluşi cinci jurnalişti ai Proekt: Roma Badanin, Piotr Maniahin, Olga Ciurakova, Maria Jeleznova şi Iulia Lukianova.

Fondată în 2018, site-ul Proekt este cunoscut pentru investigaţiile sale asupra corupţiei elitelor ruse. A publicat inclusiv lungi anchete despre colaboratorii foarte bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

La sfârşitul lui iunie, au avut loc percheziţii la domiciliul mai multor jurnalişti ai Proekt, printre care redactorul-şef Roma Badanin.

Rusia foloseşte denumirea de „agent al străinătăţii” pentru a eticheta organizaţii finanţate din străinătate despre care spune că sunt angajate în activitatea politică. Termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o verificare birocratică suplimentară.

Această desemnare obligă site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce „îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii”.

La începutul lunii iunie, site-ul rus de ştiri VTimes a anunţat că se închide după ce a fost desemnat „agent al străinătăţii” de către autorităţi luna trecută, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva mass-media critice faţă de Kremlin.

De asemenea, postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) plăteşte în prezent preţul pentru o astfel de decizie. Clasificat drept „agent al străinătăţii” din 2017, postul este vizat de o avalanşă de proceduri judiciare pentru că nu a afişat acest lucru pe site-urile sale sau că a făcut-o într-un mod neadecvat.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri