Live

„Protocolul țânțarului”. Tactica armatei israeliene în Gaza, dezvăluită de un fost soldat. Mărturiile victimelor

Data actualizării: Data publicării:
Soldați israelieni în timpul unei misiuni în Rafah, Fâșia Gaza. Foto: Profimedia

Armata israeliană a forțat palestinienii să intre în case și tuneluri potențial capcană din Gaza pentru a evita să pună trupele sale în pericol, potrivit unui soldat al Forțelor de apărare israeliene (IDF) și a cinci foști deținuți care au declarat că au fost victime ale acestei practici, arată o anchetă CNN.

Soldatul, care a declarat că unitatea sa deținea doi prizonieri palestinieni cu scopul explicit de a-i folosi ca scuturi umane pentru a verifica locuri periculoase, a declarat că practica era răspândită în rândul unităților israeliene din Gaza.
„Le-am spus să intre în clădire înaintea noastră”, a explicat el. „Dacă există capcane, ei vor sări în aer, nu noi”.

Această practică era atât de răspândită în armata israeliană încât avea un nume: „protocolul țânțarilor”.

Nu se cunosc cu exactitate amploarea și sfera de aplicare a acestei practici de către armata israeliană, dar mărturiile soldatului și ale celor cinci civili arată că aceasta era răspândită pe întreg teritoriul: în nordul Gaza, Gaza City, Khan Younis și Rafah.

Soldatul a explicat că, la început, unitatea sa, care la momentul respectiv se afla în nordul Gaza, folosea proceduri standardizate înainte de a intra într-o clădire suspectă: trimitea un câine sau făcea o gaură în lateralul acesteia cu un proiectil de tanc sau un buldozer blindat.

Însă într-o zi din primăvara acestui an, soldatul a declarat că un ofițer de informații a apărut împreună cu doi deținuți palestinieni - un băiat de 16 ani și un bărbat de 20 de ani - și le-a spus soldaților să îi folosească drept scuturi umane înainte de a intra în clădiri. Ofițerul de informații a susținut că aceștia aveau legături cu Hamas.

„Este mai bine ca palestinianul să explodeze și nu soldații noștri”

Când a pus la îndoială această practică, soldatul a declarat că unul dintre comandanții săi i-a spus „este mai bine ca palestinianul să explodeze și nu soldații noștri”.

„Este destul de șocant, dar după câteva luni în Gaza [ai tendința de a nu] gândi clar”, a spus soldatul. „Ești doar obosit. Evident, prefer ca soldații mei să trăiască. Dar, știți, nu așa funcționează lumea”.

Soldatul a declarat că el și camarazii săi au refuzat să continue practica după două zile și l-au confruntat pe comandantul lor superior cu privire la aceasta. Comandantul lor, care mai întâi le-a spus să nu se gândească la dreptul internațional, spunând că propriile lor vieți sunt „mai importante”, a cedat în cele din urmă, eliberându-i pe cei doi palestinieni, a declarat soldatul.

Faptul că au fost eliberați, a spus el, i-a arătat clar că nu aveau nicio afiliere cu Hamas, „că nu sunt teroriști”.

CNN a fost pus în legătură cu soldatul de către Breaking the Silence, o organizație care oferă un forum soldaților israelieni pentru a vorbi și verifică mărturiile lor.

Breaking the Silence a furnizat CNN trei fotografii care înfățișează armata israeliană folosind palestinieni ca scuturi umane în Gaza. O fotografie tulburătoare arată doi soldați îndemnând un civil să înainteze într-o scenă de devastare din nordul Gazei. Într-o a doua, doi civili folosiți ca scuturi umane stau legați și legați la ochi. O a treia arată un soldat care păzește un civil legat.

Într-o declarație pentru CNN, Armata israeliană a spus: „Directivele și liniile directoare ale IDF interzic strict utilizarea civililor din Gaza reținuți pentru operațiuni militare. Protocoalele și instrucțiunile relevante sunt clarificate în mod regulat soldaților din teren în timpul conflictului”.

Dreptul internațional interzice utilizarea civililor pentru a proteja activitatea militară sau implicarea forțată a civililor în operațiuni militare. Curtea Supremă israeliană a interzis în mod explicit această practică în 2005, după ce grupurile pentru drepturile omului au depus o plângere cu privire la utilizarea de către armată a civililor palestinieni pentru a bate la ușile militanților suspectați în Cisiordania. La acea vreme, judecătorul Aharon Barak a calificat practica drept „crudă și barbară”.

Israelul a acuzat de mult timp Hamas că folosește civili din Gaza drept scuturi umane, amplasând infrastructura militară în zone civile - acuzații pe care Hamas le-a negat. Există numeroase dovezi în acest sens: arme amplasate în interiorul caselor, tuneluri săpate sub cartierele rezidențiale și rachete trase din aceleași cartiere în teritoriul dens populat.

Armata israeliană citează frecvent aceste practici atunci când acuză Hamas pentru numărul extraordinar de morți în rândul civililor din Gaza, unde Israelul a lansat bombe asupra acelorași zone rezidențiale. Din octombrie anul trecut, atacurile israeliene au ucis peste 42.000 de palestinieni în Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Organizația Națiunilor Unite spune că majoritatea morților sunt civili.

„Am văzut Hamas folosind palestinienii ca scuturi umane”, a spus soldatul. „Dar pentru mine este mai dureros cu propria mea armată. Hamas este o organizație teroristă. IDF nu ar trebui să folosească practicile organizațiilor teroriste”.

Protocolul țânțarului

Interviurile cu cinci foști deținuți palestinieni din Gaza concordă cu relatările soldatului. Toți descriu că au fost capturați de trupele israeliene și forțați să intre în locuri potențial periculoase înaintea militarilor.

Raidurile aeriene israeliene de la începutul acestui an l-au forțat pe Mohammad Saad, în vârstă de 20 de ani, să părăsească locuința sa din Jabalya, în nordul Gazei. Din casa sa improvizată de lângă Khan Younis, între pături înșirate pe căpriori, Saad a explicat că a fost ridicat de armata israeliană lângă Rafah, în timp ce încerca să obțină ajutoare alimentare pentru el și frații săi mai mici.

„Armata ne-a luat într-un jeep și ne-am trezit în interiorul Rafah, într-o tabără militară”, a spus el, adăugând că a fost ținut acolo timp de 47 de zile, iar în acest timp a fost folosit pentru misiuni de recunoaștere, pentru a evita punerea în pericol a soldaților israelieni.

„Ne-au îmbrăcat în uniforme militare, au pus o cameră pe noi și ne-au dat un cutter de metal”, a spus el. „Ne cereau să facem lucruri de genul: «Mută covorul ăsta», spunând că erau în căutare de tuneluri. «Filmați sub scări», spuneau ei. Dacă găseau ceva, ne spuneau să îl aducem afară. De exemplu, ne cereau să scoatem lucrurile din casă, să facem curat aici, să mutăm canapeaua, să deschidem frigiderul și dulapul”.

Soldații erau îngroziți, a explicat el, de explozibilii ascunși.

„De obicei purtam uniforma militară, dar pentru misiunea finală, m-au luat în haine civile”, a spus Saad. §Am mers la o locație și mi-au spus că trebuie să filmez un tanc lăsat în urmă de armata israeliană. Eram îngrozit și speriat să îl filmez, așa că m-au lovit pe spate cu patul unei puști.”

Gloanțele au răsunat în timp ce el se apropia de tanc, iar Saad a spus că a fost împușcat în spate. În mod miraculos, a supraviețuit și a fost dus la Soroka Medical Center, în Israel. Când a fost intervievat de CNN două săptămâni mai târziu în Khan Younis, el și-a ridicat cămașa pentru a arăta rana prin care glonțul i-a intrat în spate.

„Eram încătușat și nu purtam decât boxerii”

Nu toți palestinienii folosiți erau adulți. Mohammad Shbeir, în vârstă de 17 ani, a declarat că a fost luat prizonier de soldații israelieni după ce aceștia i-au ucis tatăl și sora în timpul unui raid asupra casei lor din Khan Younis.

„Eram încătușat și nu purtam decât boxerii”, și-a amintit el. „M-au folosit ca scut uman, ducându-mă în case demolate, în locuri care puteau fi periculoase sau care conțineau mine de teren.”

Dr. Yahya Khalil Al-Kayali, în vârstă de 59 de ani, a fost la fel ca mulți alții strămutat la nesfârșit după ce a fost forțat să-și părăsească locuința din orașul Gaza. În cele din urmă, a ajuns să locuiască lângă spitalul Al Shifa, cândva cel mai mare complex medical din Gaza, alăturându-se miilor de civili strămutați intern care s-au adăpostit acolo.

În martie, armata israeliană a asediat complexul medical pentru a treia oară, susținând că Hamas îl folosea drept centru de comandă - lucru negat de Hamas. Foarte mulți oameni au fost prinși în raidul care a durat două săptămâni și care a lăsat spitalul distrus și inoperabil. Al-Kayali a fost printre ei.

„Liderul acestui grup, soldatul, mi-a cerut să vin”, își amintește Al-Kayali. „Vorbea cu mine în engleză. Și mi-a cerut să ies din clădire pentru a găsi orice găuri deschise sau tuneluri sub pământ.”

De-a lungul unui șir de clădiri de apartamente, soldații i-au tot cerut lui Al-Kayali să intre în fiecare cameră a fiecărui apartament și să caute militanți și capcane. Tunurile tancurilor israeliene erau pregătite să tragă, a spus el, în cazul în care erau descoperiți luptători Hamas.

„Mă gândeam că voi fi ucis sau că voi muri în câteva minute”, și-a amintit el. „Mă gândeam la familia mea. Pentru că nu există timp să te gândești la multe lucruri. Dar îmi făceam griji și pentru copiii mei, pentru că copiii mei și familia mea se aflau în clădire.”

Spre ușurarea sa, clădirile erau goale, iar el a fost eliberat. În cele din urmă, a spus el, a fost forțat să verifice până la 80 de apartamente.

Toți palestinienii intervievați de CNN au fost în cele din urmă eliberați după ce au fost folosiți ca scuturi umane, iar soldatul a spus că și cei reținuți de unitatea sa au fost eliberați.

Dar după ce soldatul a părăsit Gaza, el a spus că a auzit de la camarazii săi că așa-numitul „protocol al țânțarilor” a fost reluat în unitatea sa.

„Soldații mei, care l-au refuzat la început, s-au întors să folosească această practică”, a spus el. „Ei nu mai au forța pe care o aveau la început”.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Israelul vrea să aibă „libertate de acţiune” împotriva Hezbollah, în cazul unui acord de încetare a focului în Liban

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Israelul oferă cinci milioane de dolari recompensă pentru fiecare ostatic eliberat din Gaza

Partenerii noștri