Galerie Foto Proteste în Cuba. Peste 100 de protestatari, activiști și jurnaliști au fost arestați: „Devine imposibil să trăiești aici”
Cel puțin 100 de protestatari, activiști și jurnaliști independenți au fost reținuți la nivel național de duminică, potrivit Cubalex, un grup de activiști pentru drepturile omului. Mii de cubanezi s-au alăturat protestelor stradale de la Havana la Santiago duminică în cele mai mari demonstrații anti-guvernamentale de pe insula condusă de comuniști.
Străzile Havanei au fost, însă, mai liniștite luni, deși a existat o prezență mare a poliției iar clădirea Capitoliului din Havana, unde s-au adunat mai mult de o mie de protestatari cu o zi înainte, a fost închisă. Întreruperile pe internetul mobil - singurul mod în care mulți cubanezi au acces la internet - au fost frecvente.
Cuba a dat vina pe SUA pentru protestele istorice care au avut loc în weekend, în timp ce administrația Biden a declarat că sprijină dreptul poporului cubanez la proteste. Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”.
Revolte și manifestații în mai multe orașe din Cuba, unde populația, exasperată de lipsurile în care trăiește, a ieșit în stradă și a îndrăznit să strige „Jos dictatura!” și „Libertate”. Manifestaţiile împotriva puterii comuniste au avut o amploare considerată istorică de mulți observatori.
„Devine imposibil să trăiești aici”, a spus Maykel, în vârstă de 21 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie de teama represaliilor. „Nu știu dacă acest lucru se poate întâmpla din nou, deoarece în acest moment, Havana este militarizată. Cu toate acestea, cubanezii își pierd frica”, a mai spus acesta, potrivit Reuters.
Alți locuitori ai Havanei cu care a vorbit Reuters au spus că speră să nu mai existe proteste, invocând temeri de violență și spunând că preferă să existe mai mult dialog.
Protestele au izbucnit în cea mai profundă criză economică a Cubei, cât și odată cu creșterea infecțiilor cu COVID-19 care a împins unele spitale până la marginea colapsului într-o țară care se mândrește cu sistemul său de sănătate.
Președintele cubanez a ieșit la televiziune și a spus că protestele sunt o provocare din partea unor mercenari angajați de SUA să destabilizeze țara. „Ordinul de luptă a fost dat: pe străzi, revoluționarilor!”, le-a cerut el concetățenilor. Mii de susținători ai săi erau deja în stradă.
„Suntem profund îngrijorați de apelurile la „luptă” din Cuba”, a reacționat pe Twitter responsabilul diplomatic al SUA pentru America Latină, Julie Chung.
La rândul său, Rusia a avertizat luni în privința oricărei „ingerinţe străine” în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei.
Disidenți arestați, considerați „mercenari plătiți de SUA”
Amnesty International a declarat că a primit rapoarte despre „pene de internet, arestări arbitrare, folosirea excesivă a forței - inclusiv trageri ale poliției asupra demonstranților”.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că monitorizează protestele și a solicitat respectarea drepturilor la libertatea de exprimare și la întrunirea pașnică.
Jose Daniel, liderul celui mai mare grup de opoziție din Cuba, Uniunea Patriotică din Cuba (UNPACU), a fost arestat în timp ce pleca de acasă pentru a se alătura duminică protestului din Santiago de Cuba din estul țării. Locul în care este în detenție este necunoscut.
De asemenea, Luis Manuel Otero Alcantara și Amaury Pacheco, doi membri ai unui colectiv de artiști disidenți, au fost arestați în drum spre protestul de la Havana, a declarat pentru Reuters partenerul lui Pacheco, Iris Ruiz. Otero Alcantara se afla în închisoare, în timp ce locul lui Pacheco era necunoscut.
Un alt disident cunoscut, Coco Farinas, a fost arestat când pleca de acasă luni în centrul orașului Santa Clara, a declarat mama sa Alicia Fernandez pentru Reuters.
Cuba îi califică pe disidenți ca mercenari plătiți de SUA și aliați cu exilații cubanezi anti-Castro.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News