Promisiunea lui Donald Trump pentru Groenlanda. Imaginea care însoţeşte ultimul mesaj al preşedintelui american
Președintele american Donald Trump a postat, luni seară, un mesaj pe Twitter în care promite că nu va construi Turnuri Trump în Groenlanda. Mesajul vine la o zi după ce a confirmat că este interesat de posibilitatea achiziționării de către SUA a insulei arctice, informează postul Fox News.
I promise not to do this to Greenland! pic.twitter.com/03DdyVU6HA
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019
"Promit să nu fac asta", afirmă președintele SUA într-un mesaj postat pe Twitter, care include o imagine editată ce prezintă o clădire turn de culoare aurie, pe care scrie Trump, iar pe fundal este o localitate din zona arctică, probabil din Groenlanda.
Trump a confirmat duminică interesul actualei Administraţii de la Casa Albă pentru teritoriul autonom, parte a Regatului danez.
"Esenţialmente este o afacere imobiliară importantă", a explicat Trump, precizând că insula are o importanţă strategică pentru Statele Unite, în timp ce în cazul Danemarcei generează pierderi.
O serie de politicieni danezi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, după ce publicaţia The Wall Street Journal a relatat că preşedintele american Donald Trump a sugerat în discuţii private că ar fi interesat să achiziţioneze insula arctică.
Mette Frederiksen, premierul de la Copenhaga, a afirmat că ideea referitoare la interesul SUA pentru Groenlanda este una "absurdă".
Liderul de la Casa Albă urmează să facă o vizită la Copenhaga la începutul lunii viitoare.
De ce Președintele SUA vrea să cumpere o insulă care este acoperită cu gheață în proporție de 80% și este locuită de mai puțin de 60 000 de oameni?
Trump nu a explicat dar sunt câteva motive evidente, explică CNN.
În primul rând pentru că Groenlanda ar fi, potrivit specualiștilor, extrem de bogată în resurse naturale, inclusiv în zăcăminte de fier, zinc, diamante, aur, metale rare, uraniu și petrol. Zăcămintele sunt acoperite de gheață, dar, din cauza încălzirii globale, stratul de gheață se topește rapid - în această vară NASA a observat două dintre cele mai mari dezghețuri din istorie în Groenlanda - și această eroziune a stratului de gheață va face mineritul posibil pe insula daneză.
În al doilea rând este vorba despre motive geopolitice. SUA au pus deja piciorul pe insulă, unde au instalat baza aeriană Thule.
În al treilea rând, Trump este foarte interesat de moștenirea pe care o va lăsa ca Președinte. Cumpărarea Groenlandei ar fi un punct major în CV-ul său.
Editare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News