De ce vrea Trump să cumpere Groenlanda. Ce așteaptă să obțină după ce se va topi gheața de pe insulă

Data publicării:
Donald Trump
Foto: Guliver/Getty Images

Motivele pentru care Donald Trump este interesat să cumpere Groenlanda, cea mai mare insulă daneză, ar fi unele extrem de pragmatice, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la CNN. Groenlanda este bogată în zăcăminte prețioase și are un rol geopolitic strategic. 

De ce Președintele SUA vrea să cumpere o insulă care este acoperită cu gheață în proporție de 80% și este locuită de mai puțin de 60 000 de oameni? Trump nu a explicat dar sunt câteva motive evidente, explică CNN. 

În primul rând pentru că Groenlanda ar fi, potrivit specualiștilor, extrem de bogată în resurse naturale, inclusiv în zăcăminte de fier, zinc, diamante, aur, metale rare, uraniu și petrol. Zăcămintele sunt acoperite de gheață, dar, din cauza încălzirii globale, stratul de gheață se topește rapid - în această vară NASA a observat două dintre cele mai mari dezghețuri din istorie în Groenlanda - și această eroziune a stratului de gheață va face mineritul posibil pe insula daneză.  

În al doilea rând este vorba despre motive geopolitice. SUA au pus deja piciorul pe insulă, unde au instalat baza aeriană Thule, iar The Wall Street Journal, care a dezvăluit dorința lui Trump de a cumpăra Groenlanda, notează : 

”Situată la 750 de mile la nord de Cercul Polar, include o stație rada care face parte din sistemul anti-rachetă al SUA. Baza este de asemenea folosită și de Comandamentul Air Force și de Comandamentul Aerospațial Nord American”. 

În al treilea rând, Trump este foarte interesat de moștenirea pe care o va lăsa ca Președinte. Cumpărarea Groenlandei ar fi un punct major în CV-ul său. 

Statele Unite au mai încercat, de altfel, și în trecut, să cumpere Groenlanda, dezvăluie istoricul danez Tage Kaarsted. În 1946, Secretarul de Stat James Byrnes, în Administrația lui Harry Truman, a discutat subiectul cu ministrul danez de externe într-o întâlnire care a avut loc la sediul ONU din New York. Nu s-a ajuns la nicio înțelegere. 

Cu aproape 100 de ani înainte, Secretarul de Stat William Seward, imediat după ce SUA au cumpărat Alaska, a încercat și el să achiziționeze Groenlanda de la danezi. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri