Live

Galerie Foto Primii turiști ruși tocmai s-au întors din vacanța la schi în Coreea de Nord și au spus ce au văzut

Data actualizării: Data publicării:
Un grup de turiști din Rusia sosește la Aeroportul Internațional Phenian. Sursa foto: Profimedia Images

După invazia în Ucraina, rușii s-au trezit că nu mai pot să călătorească spre majoritatea destinațiilor turistice preferate, astfel că îmbrățișează cu entuziasm orice oportunitate. Iar Coreea de Nord, în calitate de aliat cheie al Rusiei, le-a oferit rușilor ocazia rară de a călători.

Lena Bychcova, care lucrează în marketing, a primit viza turistică pentru Coreea de Nord și s-a numărat printre cei aproximativ 100 de cetățeni ruși cărora li sa permis să călătorească în Coreea de Nord luna aceasta. Potrivit CNN, este primul grup de turiști străini care a intrat în țară de la începutul pandemiei.

În Coreea de Nord, turismul este strict controlat. Călătorii individuali nu au voie să intre în țară, iar grupurile sunt însoțite de ghizi. Veniturile din turism sunt direcționate către administrația dictatorului Kim Jong Un.

Călătoria în „regatul solitar” nu este lipsită de riscuri. Studentul american Otto Warmbier a fost reținut în 2016, fiind suspectat că a furat un afiș de propagandă. A fost returnat în Statele Unite 17 luni mai târziu, în stare vegetativă și a murit la scurt timp după sosirea în țara natală.

Cea mai neobișnuită vacanță de schi

Bychcova și restul grupului au sosit la Phenian pe 9 februarie, călătorind cu un avion Air Koryo deținut de un nord-coreean din Vladivostok.

Lena recunoaște că a fost îngrijorată în privința călătoriei, dar a spus că a fost extrem de curioasă și a decis să nu piardă ocazia rară de a vedea o țară pe care puțini turiști au ocazia să o exploreze.

Bloggerul de călătorii Ilya Voskresensky, care a făcut și el parte din grup, a fost și el tensionat, mai ales că nu și-a declarat ocupația principală, cea de creator de conținut, și a trecut în formular jobul part-time în vânzări pe care îl are. El a vrut să descopere dacă Rusia sovietică despre care i-a povestit familia se poate compara cu Coreea de Nord „modernă”.

Când te uiți la Coreea de Nord, îți dai seama că bunica și bunicul tău trăiau ca aici”, a spus Voskresensky pentru CNN. „Este o teleportare în trecut. Nu există absolut nicio reclamă în oraș. Sunt afișate doar sloganurile de partid, steaguri și așa mai departe.”

Călătoria de patru zile a costat aproximativ 750 de dolari de persoană. Grupul a avut în permanență ghizi și traducători vorbitori de limbă rusă. Itinerariul a inclus o vizită la statuile de bronz ale foștilor lideri Kim Il Sung și Kim Jong Il de pe dealul Mansu, Palatul Copiilor Mangyongdae, unde copiii au susținut un spectacol de muzică și dans și trei zile la stațiunea de schi Masikryong.

De asemenea, ruși au trebuit să urmeze reguli stricte, mai ales în privința fotografierii și filmărilor.

Ni s-a cerut să nu fotografiem militarii sau oamenii în uniformă în general, să nu fotografiem șantierele sau vreuna dintre clădirile în construcție”, a spus Bychcova. „Și au existat reguli despre cum să faci fotografii și despre cum să tratezi portretele sau sculpturile liderilor. Dacă aveai un ziar sau o revistă cu o poză a liderului, atunci nu puteai împături ziarul iar portretul să se șofeneze”.

Aceste ziare au devenit unele dintre suvenirurile ei preferate din Coreea de Nord. Bychcova spune că nu era mare lucru de cumpărat din Coreea de Nord, dar că erau două magazine – unul în aeroport și unul în capitală – de unde au putut să achiziționeze magneți, păpuși, Lego și alte mici cadouri.

Relația dintre Rusia și Coreea de Nord

Înainte de pandemie, cea mai mare sursă de turiști străini în Coreea de Nord nu era Rusia, ci China.

Călătorii ruși pentru schi au fost primii turiști străini primiți în țara izolată de la pandemie, un semn al relației tot mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord.

Pentru că ambele țări sunt supuse unor sancțiuni economice globale, iar numărul de aliați este tot mai mic, Rusia și Coreea de Nord s-au apropiat, iar acest lucru a tras un semnal de alarmă în rândul oficialilor de informații americani.

Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pe care să le folosească împotriva Ucrainei.

În februarie, președintele rus Vladimir Putin i-a trimis o mașină omologului său nord-coreean Kim Jong Un. Gestul a fost o posibilă încălcare a sancțiunilor Națiunilor Unite impuse țării pentru programul său de arme nucleare.

Atât Voskresensky, cât și Bychcova spun că decizia lor de a călători nu a fost legată de politică - au plecat în Coreea de Nord dornici să cunoască localnicii și să lege relații. Dar Bychcova nu crede că așa ceva este posibil în sistemul nord-coreean. „Aproximativ 200 de copii – i-am numărat pe scenă – pregătiseră special pentru noi un concert de o oră. Iar noi eram doar 97”, spune ea.

Așa că erau mai mulți oameni pe scenă decât spectatori. Am simțit că încearcă să creeze o anumită imagine despre cum arată Coreea de Nord pentru noi. Dar unele detalii au dezvăluit că nu era adevărat, că există o altă viață.”

În timp ce rușii au putut să discute liber despre călătoria lor în Coreea de Nord și despre regimul Kim, nu pot face același lucru în propria lor țară.

Criticile la adresa lui Vladimir Putin, a politicilor Rusiei și a armatei sunt infracțiuni pedepsite aspru în Rusia.

Un fost oficial al KGB, devenit blogger militar, care a susținut războiul din Ucraina, a fost arestat și acuzat de „activitate extremistă” vara trecută pentru comentarii critice la adresa lui Putin.

Iar săptămâna trecută un bărbat cu dublă cetățenie - rusă și americană - a fost arestat la Ekaterinburg și acuzat că „a furnizat asistență financiară unui stat străin în activități îndreptate împotriva securității Rusiei”. Ar fi donat 51 de dolari unei organizații caritabile ucrainene.

Voskresensky și Bychcova spun că erau conștienți de încălcările drepturilor omului din Coreea de Nord, dar că sperau că excursia va merita pentru a intra în legătură cu nord-coreeni de rând. Acum, amândoi spun că ar mai vizita Coreea de Nord cdoar dacă situația politică se va schimba.

O a două excursie rusească la schi în Coreea de Nord este programată pentru martie 2024.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri