Live

Premierul israelian a discutat cu Kuleba. Lapid se declară „profund îngrijorat” de relația tot mai strânsă dintre Rusia și Iran

Data actualizării: Data publicării:
Yair Lapid, prim-ministrul Israelului. Foto: Profimedia

Prim-ministrul guvernului israelian, Yair Lapid, a discutat, joi, cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, și s-a arătat „profund îngrijorat” de legăturile militare tot mai strânse dintre Iran și Rusia, după ce armata rusă a început campania sa de terorizare a Ucrainei cu drone de fabricație iraniană.

Cu ocazia acestei discuţii telefonice, Yair Lapid a fost „informat despre cele mai recente evoluţii din războiul din Ucraina şi a subliniat că Israelul este alături de poporul ucrainean”, a transmis guvernul israelian într-un comunicat oficial. Premierul israelian a subliniat, de asemenea, „îngrijorarea sa profundă cu privire la legăturile militare dintre Iran şi Rusia”, se mai arată în comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit unui responsabil israelian sub protecţia anonimatului, Yair Lapid a făcut aluzie la transferul de drone iraniene în Rusia.

Uniunea Europeană a anunţat că a adunat „probe” care demonstrează că dronele utilizate de Rusia în războiul său din Ucraina au fost furnizate de Iran şi a impus sancţiuni împotriva unor persoane şi unei entităţi iraniene. Miercuri, la ONU, Rusia şi Iranul au pretins că nu există vreun transfer de echipament militar între regimurile de la Teheran și de la Moscova.

În aceeaşi zi, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat că Israelul nu va furniza arme Ucrainei, după un avertisment din partea Rusiei împotriva furnizării de arme israeliene Ucrainei.

„Politica noastră faţă de Ucraina nu se va schimba. Vom continua să sprijinim Occidentul şi să fim alături de el, dar nu vom furniza Ucrainei niciun sistem de armament”, a spus Benny Gantz. În trecut, Ucraina a cerut Israelului să-l sprijine împotriva Rusiei, însă Israelul şi Moscova întreţin strânse relaţii.

Autorităţile israeliene şi-au limitat până în prezent cooperarea cu Ucraina la ajutor umanitar şi livrări de materiale neletale pentru a-şi proteja relaţia cu Moscova. Israelul a devenit, de asemenea, un refugiu pentru criticii Kremlinului şi chiar şi ruşi celebri s-au mutat acolo de când a început invazia rusească a Ucrainei, pe 24 februarie.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri